Firea le cere cetatenilor sa-i spuna cum sa aplice taxa auto pe Bucuresti. A infiintat si tel verde

Marti, 20 August 2019, ora 13:54
6205 citiri
Firea le cere cetatenilor sa-i spuna cum sa aplice taxa auto pe Bucuresti. A infiintat si tel verde
Foto: Arhiva Facebook/Gabriela Firea

Primarul general Gabriela Firea cere cetatenilor, la o saptamana dupa ce a anuntat ca pune in dezbatere proiectul vinietelor pentru Bucuresti, sa ii spuna cum ar vrea ei sa arate aceste taxe.

In acest scop, ea ofera o adresa de email, dar si un numar de telefon gratuit la care cetatenii isi pot trimite sugestiile.

"Va rog sa-mi transmiteti la adresa de mail oxigen@pmb.ro si tel verde 0800 800 868 sugestiile, propunerile de imbunatatire privind proiectul anuntat saptamana trecuta, care vizeaza limitarea accesului autoturismelor poluante in Bucuresti si introducerea vinietelor Oxigen B si C. Vom armoniza textul in functie de opiniile primite.

Este un proiect absolut necesar, suntem pe locul 6 in Europa ca nivel de poluare. In top 5 al celor mai poluate orase din Romania figureaza: Iasi, Cluj-Napoca, Brasov, Bucuresti, Ploiesti. Urmate de Timisoara, Oradea, Sibiu etc. Principalul motiv este traficul intens. Orice idee constructiva este binevenita!", a scris marti Gabriela Firea pe pagina personala de Facebook.

Amintim ca proiectul prin care Primaria Capitalei vrea sa introduca taxa auto pentru Bucuresti a fost pus in dezbatere publica luni, iar cei interesati pot trimite observatii pana la data de 30 septembrie.

Potrivit documentului, incepand cu 1 ianuarie 2020, accesul autovehiculelor cu masa totala autorizata mai mica de 5 tone pe strazile din Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) este restrictionat zilnic, de luni pana vineri, cu exceptia sarbatorilor legale, in intervalul 07:00-22:00, dupa cum urmeaza:

  • pentru autovehicule inmatriculate in Bucuresti si Ilfov, cu norma de poluare Euro 4, Euro 5, Euro 6 precum si pentru cele electrice sau hibrid, accesul este permis fara restrictii
  • pentru autovehicule inmatriculate in municipiul Bucuresti ai Ilfov, cu norma de poluare Euro3, accesul este permis numai in urma achizitionarii unei viniete electronice de tip Oxigen-C.
  • pentru autovehicule inmatriculate in afara municipiului Bucuresti ai Ilfov, cu norma de poluare minim Euro3, accesul este permis numai in urma achizitionarii unei viniete electronice de tip Oxigen-B.
  • pentru autovehicule cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 si Euro 2, accesul este interzis in intervalul mentionat.

Totodata, proiectul mai prevede ca autovehiculele cu masa totala autorizata mai mica de 5 tone, inmatriculate in afara municipiului Bucuresti si Ilfov, cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 si Euro 2 vor putea circula in Capitala, mai putin in perimetrul ZACA, de luni pana vineri, cu exceptia sarbatorilor legale, in intervalul 07:00 - 22:00, doar in urma achizitionarii vinietei electronice Oxigen-B.

Autovehiculele cu masa totala autorizata mai mica de 5 tone, inmatriculate in afara municipiului Bucuresti si Ilfov, cu norma de poluare Euro 3, Euro 4, Euro 5 si Euro 6, precum si cele hibride sau electrice, vor putea circula pe toate strazile din Bucuresti, doar in urma achizitionarii vinietei electronice de tip Oxigen-B.

Exista si autovehicule exceptate de la aceste prevederi:

  • cele ale politiei, pompierilor, jandarmeriei, politiei de frontiera, ANAF, serviciului de ambulanta sau medicina legala, protectiei civile, Ministerului Apararii, unitatilor speciale ale SRI si SPP, ale STS, ale SIE, Administratiei Nationale a Penitenciarelor, precum si cele ale procurorilor din Ministerul Public
  • serviciile publice comunitare pentru situatii de urgenta
  • Societatea Nationala de Cruce Rosie
  • serviciile de ambulanta
  • STB
  • autovehicule adaptate special pentru persoanele cu dizabilitati
  • autovehicule apartinand Patriarhiei Romane
  • cele utilizate la interventiile la caile de comunicatie si retelele edilitare
  • cele istorice, conform datelor inscrise in certificatul de inmatriculare sau in cartea de identitate a vehiculului

Cei care circula in zonele restrictionate, fara vinieta, vor fi sanctionati cu amenda cuprinsa intre 1.500 si 2.000 de lei.

Poluarea din Bucuresti e la cote alarmante: Respiram un aer extrem de toxic mai mult de doua luni pe an

In document scrie ca sumele provenite din incasarea vinietelor ajung la bugetul minicipiului Bucuresti si vor fi folosite pentru lucrari, investitii si proiecte din domeniul protectiei mediului.

A.S.

Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
#Gabriela Firea tel verde taxa auto, #costuri vinieta Oxigen Firea Bucuresti , #primar Bucuresti