Firea anunta taxa auto pentru Bucuresti. Toate masinile sub Euro 3 nu mai au voie deloc in centrul Capitalei

Miercuri, 14 August 2019, ora 11:15
32291 citiri
Firea anunta taxa auto pentru Bucuresti. Toate masinile sub Euro 3 nu mai au voie deloc in centrul Capitalei
Foto: Arhiva Facebook/Gabriela Firea

Primarul general Gabriela Firea a anuntat, miercuri, ca va supune dezbaterii publice si apoi votului Consiliului General al Municipiului Bucuresti o vinieta pentru Bucuresti, pentru a reduce gradul de poluare din Capitala.

Proiectul va sta in dezbatere publica 45 de zile si va fi supus votului CGMB la finalul lunii septembrie. Iata ce taxe propune Firea sa fie aplicate din 1 ianuarie 2020:

  • Pentru autoturismele inmatriculate in alte orase sau tari care tranziteaza Bucurestiul va trebui cumparata vinieta electronica Oxigen-B (Bucuresti) . Accesul pentru o zi va costa 10 lei, in timp ce pentru un an posesorul va trebui sa plateasca 1.900 lei. Taxa nu va fi platita de masinile de Bucuresti si Ilfov
  • Toate autoturismele nonEuro, Euro1 si Euro2 vor fi interzise in zona centrala a Capitalei.
  • Pentru autoturismele Euro3 inmatriculate in Romania, inclusiv in Bucuresti si Ilfov, accesul este permis numai in urma achizitionarii unei viniete electronice de tip Oxigen-C (adica Centru) care costa 75 de lei/luna sau 900 lei pe an.

Firea a anuntat ca vor fi exceptate de la plata vinietei masinile de interventie, SMURD Ambulanta, Politie, Pompieri, masinile care vin in zona centrala pentru lucrari de utilitate publica si masinile corpului diplomatic. Nu vor fi exceptati cei care locuiesc in zona centrala, Firea spunand ca astfel ar face o discriminare.

Totodata, pentru motociclete si scutere nu se va aplica in aceasta faza taxa, Firea spunand ca sustine transportul alternativ.

Va fi montat si un sistem de monitorizare video, pentru a fi identificati si sanctionati soferii care incalca legea. Sanctiunile propuse pentru dezbatere sunt de minim 1.500 de lei si maxim 2.000 de lei.

UPDATE 15:48 - Intr-un comunicat ulterior, Primaria Capitalei anunta ca restrictiile se aplica incepand cu 1 ianuarie 2020 zilnic, de luni pana vineri, in intervalul orar 07:00-22:00, cu exceptia sarbatorilor legale.

Care e zona centrala

Zona centrala a fost stabilita in perimetrul delimitat de Piata Victoriei - Bd. Iancu de Hunedoara - Sos. Stefan cel Mare - Str. Polona - Str. Mihai Eminescu - Str. Traian - /Bd. Nerva Traian - Bd. Gheorghe Sincai - Str. Lanariei - Calea Serban Voda - Bd. Marasesti - Str. Mitropolit Nifon - Bd. Libertatii - Calea 13 Septembrie - Str. Izvor - Str. B.P. Hasdeu - Str. Vasile Parvan - Str. Berzei - Str. Buzesti - Piata Victoriei.

"Nu doresc sa ma inscriu si eu in categoria celor inconstienti care nu realizeaza care e pericolul pentru populatie", a spus Firea, in conferinta de presa.

"Daca vrem ca viitorul orasului si al locuitorilor sai sa nu fie afectat permanent de aceasta amenintare la sanatatea tuturor, trebuie sa actionam! Bucurestiul are nevoie acum de o masura care poate parea drastica, insa viitorul apropiat va arata ca este singura decizie pe care o putem lua. Sa luptam impreuna pentru oxigenul Capitalei!", a mai declarat Firea.

Ce se intampla cu banii

Intrebata ce se va intampla cu banii colectati din aceasta noua taxa, Firea a asigurat ca va fi transparenta si va informa public pe acest subiect.

"Banii colectati vor intra in bugetul Primariei Capitalei, dar vor fi directionati spre lucrari de cresterea calitatii aerului si mobilitate. Va garantez ca, din cand in cand, vom anunta ce sume s-au colectat si ce s-a intamplat cu acel buget", a spus Firea.

Intrebata daca a fost facut un studiu de fezabilitate pentru a vedea cat va scadea gradul de poluare odata cu instituirea taxelor, Firea a spus nu: "Cu siguranta va scadea, dar ramane sa vedem cu cat".

In ce priveste numarul de masini poluante din Bucuresti, edilul a prezentat statistica:

  • 261.749 de autoturisme nonEuro,
  • 7.188 de masini Euro1,
  • 113.729 de masini Euro2,
  • 213.061 de masini Euro3,
  • 440.889 sunt Euro4,
  • 253.114 sunt Euro5
  • 331.544 sunt masini Euro6.

Aer toxic in Bucuresti

Firea a adus in conferinta numerosi directori de agentii ale Primariei, imbracati toti in tricouri albe imprimate cu logoul noului program - "Oxigen pentru Bucuresti".

Foto: Gabriela Firea/Facebook

Ea a repetat de numeroase ori pe parcursul conferintei ca aceste masuri sunt imperativ necesare avand in vedere gradul ridicat de poluare din Capitala. Cand jurnalistii au vrut sa afle insa cu cat este depasita cota de poluare in Bucuresti, ea nu a putut sa spuna si a pasat intrebarea directorului directiei de mediu, Simona Popa. Nici aceasta insa nu a putut da cifre exacte si cand jurnalistii au insistat cu intrebarile s-a aratat vizibil enervata: "Nu avem aceste informatii, Agentia pentru Protectia Mediului le are".

Cum situatia devenea tensionata intre director si jurnalisti, Firea a rugat-o sa sune ea la Agentia pentru protectia Mediului sa afle.

Astfel am aflat ca in 2018 s-au inregistrat depasiri ale valorilor limita zilnice la statiile de trafic Mihai Bravu si Militari, cu o crestere importanta la statia Mihai Bravu de 70 de depasiri la nivelul lui 2018, fata de 57 de depasiri in 2017.

Potrivit Legii 104, pentru particule de suspensie PM10, valoarea limita zilnica pentru protectia sanatatii umane e de 50ug/mc, cu conditia sa nu se depaseasca mai mult de 30 de zile intr-un an calendaristic. Pe statia de la Mihai Bravu s-au inregistrat depasiri 70 de zile.

Valoarea maxima a fost atinsa la 1 februarie 2018, cand nivelul de poluare inegistrat a fost de 93 ug/mc, adica aproape dublu ca grad de poluare, si mai mult decat dublu in ce priveste zilele in care bucurestenii respira un aer toxic.

Firea a sustinut si un discurs in care a spus ca masurile, desi vor fi criticate, sunt necesare, ca ea e pregatita sa se sacrifice si sa nu mai fie votata pentru binele cetatenilor si a criticat si romanii care atunci cand merg in afara se supun regulilor, dar acasa le incalca.

"Imi doresc sa fiu un primar eficient, nu iubit, asta cu iubirea e acasa, daca ne iubeste sau nu cineva. Macar sa nu mai aleaga nimeni si sa traim cu totii intr-un oras curat, civilizat, aerisit in care sa putem sa respiram un aer nu cu microparticule de nivelul anuntat. Daca tot vrem o tara ca afara sa acceptam cu totii ca trebuie sa renuntam la ceva. Macar atata sacrificiu sa fac si eu", a spus Firea.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#Firea taxa auto Bucuresti masini poluante , #primar Bucuresti