Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
A   A   A

Cum a cumparat Firea masinile de topit zapada: Cate una de institutie, de la Zoo pana la Protectia Animalelor. Prin incredintare directa, de la aceeasi firma

Cum a cumparat Firea masinile de topit zapada: Cate una de institutie, de la Zoo pana la Protectia Animalelor. Prin incredintare directa, de la aceeasi firma
Foto: Arhiva Ziare.com
DNA face verificari la Politia Locala Bucuresti in cazul achitionarii unei masini de topit zapada.

Actiunea a produs ceva deranj la Primaria Capitalei, insasi Gabriela Firea grabindu-se sa dea asigurari ca achizitia masinilor de topit zapada a fost facuta conform legii.

Informatia a ridicat insa mari semne de intrebare: de ce aceste masini, 12 in total, nu au fost achizitionate centralizat, de Primaria Capitalei, prin intermediul unei licitatii care sa dea posibilitatea obtinerii celui mai bun pret, ci au fost cumparate de institutii diferite din subordinea Primariei?

Edilul sustine ca institutiile subordonate Municipalitatii, precum Politia Locala, RATB, RADET etc, sunt obligate sa isi desfasoare propriile actiuni de deszapezire si, de aceea, si-au achizitionat mai multe tipuri de utilaje sau unelte destinate acestor actiuni.
"Potrivit 'Strategiei de dezvoltare si functionare pe termen mediu si lung a serviciului public de salubrizare in Municipiul Bucuresti' aprobata prin H.C.G.M.B. nr. 82/2015, la capitolul III.3.B. Activitatea de iarna, este prevazuta obligatia intocmirii si derularii programelor de deszapezire atat pentru operatorii de salubritate, cat si pentru administratorii si prestatorii de servicii publice", a transmis Primaria Capitalei.Ce ne arata insa o analiza a "administratorilor si prestatorilor de servicii publice" care au achizitionat masinile de topit?

- toti, fara exceptie, au achizitionat FIX CATE O BUCATA de masina de topit, cu o valoare a tranzactiei sub 30.000 de euro, numai buna de o incredintare directa (potrivit Legii 98/2016, pentru tranzactiile de sub 30.000 de euro se poate face incredntare directa, institutia publica nu este obligata sa organizeze licitatie).
- toate masinile de topit au fost luate, prin incredintare directa, de la acelasi furnizor, SC TAR M.V. SRL, chiar daca a fost vorba de 12 institutii diferite care au achizitionat cate un utilaj

- masinile de topit au fost achizitionate de cea mai pestrita echipa de institutii din subordinea Primariei: de la Gradina Zoologica la Protectia Animalelor si de la Administratia pentru cladirile cu risc seismic la Clubul sportiv municipal, toata lumea pare ca se va ocupa, iarna de iarna, cu deszapezirea si topirea zapezii in propriile masini de topit

Iata care sunt institutiile din subordinea Primariei Capitalei care, pe langa Politia Locala, au achizitionat cate o masina de topit zapada:

O autospeciala de topit zapada a fost achizitionata de Administratia Gradina Zoologica cu 130.200 de lei (28.133 de euro).

Foto: SEAP

Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seisimic a luat un topitor de zapada cu platforma auto pentru 131.500 de lei (28.290 de euro).


Foto: SEAP

Un topitor de zapada mobil cu platforma auto a fost luat de Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti pentru 126.000 de lei (27.055 de euro).


Foto: SEAP

Si Administratia Strazilor Bucuresti a cumparat un sistem mobil de topit zapada pentru 131.500 de lei (28.606 de euro)


Foto: SEAP

Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor a achitionat un topitor de zapada mobil cu remorca/platforma auto cu 129.000 de lei (27.809 euro)


Foto: SEAP

Un topitor de zapada mobil cu remorca/platforma a ajuns la Centrul de Proiecte Culturale al Muncipiului Bucuresti - ARCUB, care a dat 131.500 de lei (28.414 de euro).

Foto: SEAP

Clubul Sportiv Municipal Bucuresti a dat tot 131.500 de lei (28.346 de euro) pentru un topitor de zapada mobil cu remorca/platforma.


Foto: SEAP

Si Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti a facut o astfel de achizitie cu 131.500 de lei (28.606 de euro).


Foto: SEAP

Municipiul Bucuresti a achizitionat un sistem portabil de topire zapada cu 131.500 de lei (28.327 de euro).


Foto: SEAP

Un utilaj de topit zapada cu generator fara platforma de remorcare a fost achizitionat de Palatele Brancovenesti de la Portile Bucurestiului pentru 113.832 de lei (24.539 de euro).


Foto: SEAP

Si RATB a achizitionat un topitor de zapada mobil cu remorca/platforma pentru 129.700 de lei (27.958 de euro).

Foto: SEAP

Pe langa constatarile de mai sus, raman cateva intrebari, la care probabil ca nu vom afla raspuns:

1. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, sustine ca toate achizitiile au fost legale. Ceea ce probabil ca asa este. Insa nu ar fi fost mai ieftin pentru bucuresteni sa se faca o achizitie centralizata, pe baza de licitatie, unde sa se obtina cel mai bun pret? Si nu ar fi mai eficient ca de deszapezire sa se ocupe o singura institutie (chiar si din subordinea Primariei), care sa foloseasca toate cele 12 utilaje acolo unde este mai mare nevoie de ele?

2. Daca logica a fost ca fiecare institutie sa ia utilaje ca sa isi faca deszapezire in propria ograda, cum se explica declaratiile primarului general, Gabriela Firea, atunci cand a facut inaugurarea publica a celor 12 utilaje de topit zapada, cu ocazia celor trei zile de fulguieli viscolite din Bucuresti?
Iata ce spunea atunci Gabriela Firea: "Pe platformele betonate din Capitala strangem zapada si in premiera avem 12 utilaje pentru topit zapada. Sunt trei in Piata Constitutiei, un utilaj la Piata Victoriei si vom mai avea utilaje si in alte zone, precum Bulevardul Timisoara, Parcul Carol si Obor".Unde o fi fost topitorul Gradinii Zoologice si unde cel al Protectiei Animalelor? Si Asistenta Sociala oare unde si-o fi plasat masina de topit pe harta Bucurestilor?

Greu de spus, mai ales ca declaratiile de la acel moment ale doamnei primar ne confuzeaza si mai mult. Firea a spus atunci ca, in ziua urmatoare prezentarii publice a masinilor de topit, urmeaza ca "angajatii Companiei Municipale Consolidari sa curete zapada din curtile si de la intrarile in spitale, iar sportivii de la CSM sa curete zapada de pe pista de biciclisti de la Piata Victoriei".
Complicat, greu de crezut ca eficient, dar perfect legal!
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Miercuri, 14 Martie 2018, ora 18:38
 Autor:Andreea Ghinea

 Articol citit de 16376 ori

Citeste si: