Un fost ministru din Guvernul Grindeanu avertizeaza: Impozitul pe gospodarie va genera foarte multe executari silite

Joi, 04 Mai 2017, ora 13:45
11090 citiri
Un fost ministru din Guvernul Grindeanu avertizeaza: Impozitul pe gospodarie va genera foarte multe executari silite
Foto:Facebook/Florin Jianu

Implementarea sistemului de impozitare pe gospodarii, discutat in prezent de Guvern, necesita o perioada de pregatire de minimum cinci ani pentru ANAF si cetateni, insemnand pregatirea salariatilor si a infrastructurii IT pentru noul sistem, informare si explicare pentru cetateni, considera fostul ministru pentru Mediul de Afaceri Florin Jianu, in cadrul unei conferinte organizata de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

"Trebuie totodata asigurat un numar optim de consultanti fiscali si, in plus, este nevoie sa se creeze fonduri bugetare de trecere la noul sistem, raporat la faptul ca, cel putin un an si jumatate din momentul introducerii nu se va incasa impozitul pe salarii. In practica, mai mult ca sigur in primii doi-trei ani nu se va reusi o colectare a impozitului de la toate gospodariile care ar trebui sa platesca", a spus Jianu.

El avertizeaza ca eliminarea retinerii la sursa va avea ca efect numeroase executari fiscale silite ale contribuabililor, care vor cheltui fara a economisi sumele aferente impozitului si vor fi in imposibilitatea platii acestuia.

"Amortizarea in primul an si jumatate ca urmare a cresterii numarului de salariati nu se va putea realiza fara masuri ample de stimulare a infiintarii de IMM-uri si noi locuri de munca si fara lansarea unor proiecte ample de investitii si cresterea investitiilor publice, fara debolcarea fondurilor europene", a mentionat Jianu.

In ceea ce priveste mentinerea cotei unice, reprezentantul IMM-urilor spune ca este necesara posibilitatea reducerii de la 16% la 10% a acesteia, inclusiv eliminarea impozitului pe dividende, cu mentinerea actualului sistem fiscal, coroborat cu scaderea impozitarii pe forta de munca si a retinerii la sursa a impozitului, "care asigura simplificare administrativ-fiscala, costuri birocratice reduse, cunoasterea regulilor si procedurilor de catre toti contribuabilii, dar si cresterea veniturilor nete ale acestora, cu sase puncte procentuale, cu efecte pozitive multiple economice si sociale".

Ce efect ar avea asupra bugetului

Reprezentantii CNIPMMR spun ca noul concept de administrare a impozitului pe venit, prin globalizare, implica modificari de calcul si plata impozitului anual dupa 25 mai a anului fiscal urmator celui in care s-au realizat veniturile, in doua transe - jumatate din suma datorata la data depunerii declaratiei de venit global si jumatate din suma datorata in termen de 60 de zile de la data depunerii declaratiei de venit global.

In 2016, 12,4% din veniturile totale ale bugetului general consolidat, adica 27,7 miliarde de lei, au provenit din impozitele din salarii si venit.

Potrivit programarii bugetare cuprinse in "Raportul privind situatia macroeconomica pe 2017 si proiectia acesteia pentru 2018 - 2020", in acest an, din impozitul pe salarii si venit, ar urma sa se incaseze la buget 30 de miliarde de lei, adica 11,8% din veniturile totale ale statului.

"Plata impozitului anual dupa 25 mai a anului fiscal urmator celui in care s-au realizat veniturile va avea ca efect un gol in vistieria statului in anul 2018 de cel putin 30 de miliarde de lei, concomitent cu o crestere a cheltuielilor bugetului cu 4,2 miliarde lei pe an reprezentand onorariile celor 35.000 de consultanti fiscali, adica 10.000 lei onorariu inmultit cu 35.000 inmultit cu 12 luni", estimeaza reprezentantii consiliului pentru IMM-uri.

Trecerea de la 16% la 10% a impozitului pe venitul din salarii ar insemna o diminuare a impozitului aferent anului 2018, care va fi incasat in anul 2019, cu 10 miliarde de lei raportat la cifrele din 2016 si de 11,2 miliarde de lei raportat la prognoza de venituri din impozitul pe salarii pentru 2017.

"Analizarea impactului reglementarii raportat la consecinte bugetare trebuie sa evidentieze sursele de venit pentru acoperirea celor 30 de miliarde de lei din impozit care vor fi incasate dupa 25 mai a anului fiscal urmator celui in care s-au realizat veniturile, precum si a celor 4,2 miliarde lei reprezentand onorariile consultantilor fiscali, a celor 10 miliarde de lei mai putini rezultate din cotele reduse de impozit, precum si costurile cu care va fi finantat decalajul de incasare si de impozite", mai arata CNIPMMR.

In forma prezentata, noul concept de administrare a impozitului pe venit, prin globalizare, va institui "o sarcina administrativa suplimentara imensa", rezultata din inregistrare, stabilire obligatii, evidenta, plata, compensare si control si o crestere foarte mare a cheltuielilor birocratice si administrative, estimeaza reprezentantii IMM-urilor.

Calculele CNIPMMR arata ca va fi nevoie de "4,2 miliarde lei/an reprezentand onorariile celor 35.000 de consultanti fiscali, cheluiala cu salariile, spatiile si dotarile necesare pentru noile posturi bugetare care vor fi infiintate pentru inregistrarea, evidenta, controlul celor 7,1 milioane de gospodarii existente in Romania".

Fostul ministru Florin Jianu: In sedintele de Guvern nu se voteaza, ministrii nu se pot opune proiectelor

Impozitul pe gospodarii aduce o gaura la buget de 28 miliarde de lei, in 2018. Ministrul Finantelor: Nu sunt ingrijorat

Romanian Business Leaders critica legea salarizarii si impozitul pe gospodarii: Nu se bazeaza pe realitati economice

Fumigena cu potential de bomba fiscala: Intrebarile cu care ne-a lasat Guvernul despre impozitul pe gospodarie

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#sistem impozitare gospodarii, #Florin Jianu ministru mediu afaceri , #stiri Florin Jianu