Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
A   A   A

Metoda gasita de PSD, dupa blocada Opozitiei la Statutul magistratilor: Amendamentele respinse nu se mai supun votului

Metoda gasita de PSD, dupa blocada Opozitiei la Statutul magistratilor: Amendamentele respinse nu se mai supun votului
Foto: Arhiva Hepta.ro
Deputatii Florin Iordache si Tudor Ciuhodaru (PSD) si Marian Cucsa (ALDE), au depus un proiect de modificare a Regulamentului Camerei, dupa blocada organizata miercuri de Opozitie la Statutul magistratilor, prin care reglementeaza strict modalitatea de dezbatere si vot in plen.

"In situatia in care timpul de dezbatere aprobat s-a epuizat, dezbaterea se incheie si presedintele Camerei supune unui singur vot toate amendamentele admise la un articol cuprinse in raportul comisiei. Amendamentele respinse de comisie se supun votului numai in cazul in care, prin vot, Camera a respins amendamentele admise de comisie", se mentioneaza in propunerea de modificare a Regulamentului initiata de Iordache, Ciuhodaru si Cucsa.
Deputatul USR Catalin Drula a acuzat, joi, intr-o postare pe Facebook, faptul ca vicepresedintele Camerei, deputatul PSD Florin Iordache si PSD modifica Regulamentul pentru a "pune pumnul in gura" Opozitiei.

"Ultima hotie marca PSD, de astazi: Iordache a depus modificare de Regulament pentru a se vota in bloc amendamentele in plen. Iar cele respinse, ale Opozitiei, in general, sa nu mai poata fi sustinute. Am descoperit grozavia sapand in site-ul Camerei astazi (joi, n.red.) pentru ca au facut totul pe repede inainte", a scris Drula.

El a aratat ca proiectul de lege a fost depus miercuri la Biroul Permanent al Camerei.

"Imediat i-au dat numar de inregistrare si numar de proiect de hotarare a Camerei si azi l-au si bagat in sedinta de Birou Permanent cu termen de depunere amendamente pana luni (...) Art. 120 alin. (2) este tocmai cel care i-a incurcat ieri pe PSD-isti si acum il fac praf. Oamenii astia nu au niciun fel de respect fata de democratie! Pumnul in gura e tot ce stiu!", a aratat Drula.
Barna: USR va ataca la CCR eventuala modificare a Regulamentului Camerei privind dezbaterile in plen

Presedintele USR, Dan Barna, a anuntat ca partidul sau va sesiza Curtea Constitutionala in cazul in care proiectul lui Florin Iordache va fi adoptat.

"Domnii Iordache, Ciuhodaru si Cucsa au propus o modificare a Regulamentului Camerei Deputatilor, astfel incat cea ce s-a intamplat ieri - utilizarea de instrumente parlamentare pentru blocarea unei legi - sa nu mai fie posibil. Practic se incearca interzicerea posibilitatii de a dezbate amendamente in plenul Camerei Deputatilor.

Este vorba de modificarea articolului 120 alin. 2, exact cel pe care noi l-am invocat ieri ca procedura pentru a sustine fiecare din amendamente si a-i cere presedintelui Camerei sa sustina fiecare dintre amendamente. Dl. Iordache ne propune acum o varianta prin care vrea sa elimine orice risc ca masinarie de vot, odata lansata, sa mai poata fi blocata", a declarat, joi, Dan Barna.
Presedintele USR sustine ca eventuala adoptare a proiectului este neconstitutionala intrucat limiteaza dreptul deputatilor de a sustine amendamente in plen, adica limiteaza capacitatea acestora de a-si reprezenta alegatorii.

"Prin aceasta modificare PSD se gandeste ca, avand controlul in comisii, plenul ar trebui sa devina un instrument decorativ care sa ridice mana automat. (...) Evident ca este o modificare profund neconstitutionala pentru ca elimina exact dreptul deputatului de a sustine in fata plenului un amendament, exact motivul pentru care cetatenii isi trimit un reprezentant in forul legislativ al statului. Evident ca vom ataca la Curte daca va exista aceasta fortare pe care o vad foarte probabila", a sustinut Dan Barna, intr-o declaratie de presa.
Amintim ca Plenul Camerei a dezbatut, miercuri, timp de peste 11 ore, propunerea de modificare a Legii 303/2004 privind Statutul magistratilor, votand articol cu articol si amendament cu amendament. USR s-a opus din rasputeri votului, cerand respectarea procedurilor si dreptul deputatilor sai de a-si sustine amendamentele.

In timpul sedintei, in fata Parlamentului peste 1.000 de persoane au venit sa protesteze. Astfel de manifestatii au avut loc si in mai multe orase din tara, dar si in diaspora.
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Joi, 07 Decembrie 2017, ora 18:52

 Articol citit de 2865 ori

Citeste si: