Iordache raspunde apelului lui Iohannis privind modificarea Legilor Justitiei

Vineri, 20 Iulie 2018, ora 17:21
15642 citiri
Iordache raspunde apelului lui Iohannis privind modificarea Legilor Justitiei
Foto: Arhiva Hepta.ro

Presedintele comisiei speciale privind Legile Justitiei, deputatul PSD Florin Iordache, a vorbit, vineri, despre apelul lui Klaus Iohannis, care a cerut, joi, Parlamentului ca imediat ce se reia sesiunea sa reintroduca Legile Justitiei in circuit si sa le corecteze.

Iordache a fost intrebat la RFI Romania despre declaratia lui Klaus Iohannis, care a spus ca a finalizat toate caile de atac asupra Legii 304 privind organizarea judiciara si ca este obligat prin Constitutie sa o promulge, ceea ce s-a intamplat vineri, si despre apelul sefului statului.

"In primul rand, discutam despre un raport preliminar al Comisiei de la Venetia. In al doilea rand, daca discutam numai de Legea 304, pe care a promulgat-o presedintele, sunt doua critici. Una din critici vizeaza infiintarea acelei sectii speciale de investigare a infractiunilor comise de magistrati. Aici, parerile sunt impartite, daca este necesara sau nu aceasta sectie. Mare parte a societatii, cat si mare parte a Parlamentului a spus ca este necesara o astfel de sectie.

Cea de-a doua critica la aceasta lege urmareste daca se impune temeinicia sau netemeinicia atunci cand discutam despre activitatea procurorilor.

Cand discutam de temeinicie, e o procedura pe care noi am preluat-o din Codul de Procedura Penala. Credem ca a fost o scapare a reprezentantilor Comisiei de la Venetia atunci cand o invoca, pentru ca aceasta chestiune vizeaza o practica si o prevedere care se regaseste in Codul de Procedura Penala", a spus Iordache.

Intrebat daca cei din Comisia de la Venetia nu au citit bine, Iordache a raspuns: "Noi am si facut un punct de vedere pe acest subiect. Repet, se regaseste in Codul de Procedura Penala. Se regaseste si este o chestiune care functioneaza. Ati vazut, o serie de asociatii ale magistratilor sau o serie de persoane din domeniul juridic spun ca aceasta critica este nejustificata pentru ca se regaseste si asa ceva functioneaza in justitia noastra".

Jurnalistul a insistat, intrebandu-l pe deputatul PSD daca acest lucru inseamna ca nu vor modifica legea.

"Pe aceasta chestiune clar nu avem ce modifica. Chestiunea temeiniciei procurorilor se regaseste in Codul de Procedura Penala. Nu avem ce modifica. O a doua critica vizeaza modificarea Constitutiei. Nu putem modifica Constitutia, pentru ca se doreste sa modificam anumite prevederi. Asteptam concluzia finala a Comisiei de la Venetia. Aceasta decizie finala probabil ca va veni in octombrie, dar va viza toate cele trei legi, nu numai Legea 304", a punctat el.

Care este stadiul Legilor Justitiei

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, Legea 304 privind organizarea judiciara.

Curtea Constitutionala a Romaniei va dezbate 18 septembrie sesizarea presedintelui Klaus Iohannis asupra modificarile aduse legii privind Statutul judecatorilor si procurorilor.

De asemenea, CCR a amanat pentru 25 septembrie judecarea obiectiei de neconstitutionalitate pe modificarile operate de Parlament la Legea nr.317/2004 privind organizarea CSM.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Iordache legile justitiei, #Florin Iordache Legile Justitiei , #stiri Florin Iordache