Florin Iordache nu exclude modificarea Codurilor Penale prin ordonanta de urgenta: Guvernul poate face orice

Vineri, 13 Iulie 2018, ora 22:19
26214 citiri
Florin Iordache nu exclude modificarea Codurilor Penale prin ordonanta de urgenta: Guvernul poate face orice
Foto: site Guvern

Nimic nu impiedica Guvernul Romaniei sa modifice in zilele urmatoare Codurile Penale prin ordonanta de urgenta, cata vreme Parlamentul este pana pe 19 iulie in sesiune extraordinara. "Guvernul poate face orice", spune Florin Iordache, vicepresedintele Camerei Deputatilor.

Codul de Procedura Penala si Codul Penal au fost adoptate de Parlament in ultima luna si apoi contestate la Curtea Constitutionala, motiv pentru care modificarile sustinute de PSD-ALDE-UDMR vor intra in vigoare cu intarziere.

Cu totul alta ar fi situatia daca Guvernul Dancila s-ar implica direct, folosind controversatul instrument numit ordonanta de urgenta, mai ales ca are deja creat cadrul legal la Parlament, care la ora actuala este in standby, adica in sesiune extraordinara dar neavand nimic in program. Modificarile facute la Codurile Penale prin ordonanta de urgenta ar intra in vigoare imediat, odata cu publicarea in Monitorul Oficial.

Conform art. 115 din Constitutie, "Ordonanta de urgenta intra in vigoare numai dupa depunerea sa spre dezbatere in procedura de urgenta la Camera competenta sa fie sesizata si dupa publicarea ei in Monitorul Oficial al Romaniei. Camerele, daca nu se afla in sesiune, se convoaca in mod obligatoriu in 5 zile de la depunere sau, dupa caz, de la trimitere".

Contactat de Ziare.com, Florin Iordache, vicepresedintele Camerei Deputatilor si presedintele comisiei speciale care a lucrat la modificarea Codurilor penale, ne-a explicat cum stau lucrurile la ora actuala si ce ar putea face, "ipotetic", Guvernul Dancila.

"Atata timp cat Parlamentul e inca in activitate, Guvernul poate emite ordonante"

Astfel, intrebat daca Parlamentul mai este in sesiune extraordinara, desi pe ordinea de zi a camerelor nu mai figureaza nimic inca de marti, Florin Iordache a confirmat acest lucru.

"Bineinteles, pana pe 19 iulie. Si Camera Deputatilor, si Senatul. Nu mai este in lucru nimic, dar Camera a fost convocata pe o anumita perioada si cu un anumit program de lucru. O parte dintre proiectele pentru care a fost convocata au fost adoptate. Au mai ramas niste proiecte care, neavand rapoarte de la comisiile respective, nu au fost dezbatute.

Camera Deputatilor e convocata pana joi, 19 iulie, inclusiv. Va spun ipotetic, daca, sa zicem, o anumita comisie ar veni cu un anumit raport, ar trebui convocat Biroul Permanent, care sa convoace plenul si asa mai departe. In acest moment, plenul si toata lumea, teoretic, sunt in vacanta. Dar, in acelasi timp, deoarece Camera este convocata, Guvernul poate emite ordonante, pentru ca, stiti, in perioada de vacanta Guvernul nu mai poate emite ordonante pentru legile organice pentru care nu a fost abilitata. Dar pentru ca in acest moment Parlamentul este, teoretic, in activitate, in sedintele de guvern Guvernul poate emite ordonante pe care le trimite Parlamentului si care intra in circuit", ne-a declarat vicepresedintele Camerei Deputatilor.

Intrebat daca stie de vreo ordonanta de urgenta care ar fi in pregatire la Guvern, Florin Iordache a raspuns: "Nu, eu nu stiu de niciun fel de ordonanta, eu v-am spus ipotetic".

"Cand trebuia sa intre Parlamentul in vacanta, Guvernul a fost abilitat numai pentru legi ordinare (...) Pentru ca a venit aceasta sesiune parlamentara extraordinara, pana se finalizeaza, deci pana in 19 iulie inclusiv, ipotetic, se pot emite si ordonante pentru legi organice", a mai subliniat acesta inca o data.

Vicepresedintele Camerei Deputatilor a mai precizat ca nu a fost programata o sedinta a Biroului Permanent pentru luni, in schimb "e foarte posibil ca luni si marti anumite comisii sa poata lucra", a adaugat el.

Intrebat daca Guvernul poate adopta in acest moment ordonanta de urgenta pentru Codul de Procedura Penala si Codul penal, tinand cont de faptul ca proiectele de lege respective sunt la CCR, Florin Iordache ne-a raspuns razand: "Guvernul poate sa adopte orice", chiar daca "ele au trecut de Parlament si sunt, cumva, in asteptare din partea Curtii Constitutionale".

"Din ce stiu eu, Codul de Procedura Penala chiar are saptamana viitoare termen si Codul Penal in septembrie, pe 25. Guvernul poate sa faca orice. Pentru chestiunea asta ar trebui sa il intrebati pe domnul ministru Toader", a mai spus Florin Iordache.

In ceea ce priveste momentul in care ar intra in vigoare noile Coduri Penale daca s-ar implica Guvernul Dancila, Florin Iordache a precizat: "Atata timp cat se emite o ordonanta si nu se spune in ordonanta ca intra in vigoare in 3,7, 25 de zile etc, e normal ca aceste ordonante isi produc efecte atunci cand apar in Monitorul Oficial".

"Atata timp cat Parlamentul e inca in activitate, Guvernul poate emite ordonante, ma refer la legile organice", a completat acesta.

Intrebat direct daca stie ca Guvernul Dancila ar putea avea in vedere modificarea Codurilor penale prin OUG, Florin Iordache a raspuns: "Acum nu. Sincer".

"Si noi asteptam sa vedem. Pentru ca a existat o larga dezbatere ca aceste legi nu sunt constitutionale si ati vazut ca, din punctul meu de vedere, la Codul de Procedura Penala daca din 300 de articole or sa gaseasca 5 cu ceva probleme, care e problema? Legile sunt facute pentru a fi modificate si pentru a fi adoptate in concordanta cu deciziile Curtii. E foarte posibil, la un Cod atat de mare, sa avem si ceva scapari. Dar asta nu inseamna ca daca la un Cod atat de mare, cu 300 de articole asa cum a fost adoptat, sa gaseasca 2-3 articole (neconstitutionale, n.red.), nu e un capat de tara. Se pot pune in concordanta cu deciziile Curtii, ca asta e rolul Parlamentului", a mai declarat vicepresedintele Camerei.

Cat despre abuzul in serviciu, reglementat de Codul penal, Florin Iordache s-a aratat convins: "Asa cum e acum reglementat, din punctul meu de vedere e constitutional. Curtea nu are ce sa gaseasca acolo ca e neconstitutional".

Cum se da batalia pentru Codurile Penale

Sesizarile depuse de Inalta Curte si partidele de opozitie pe Codul de procedura penala au primit termen joi, 18 iulie, in timp ce sesizarea presedintelui Iohannis va fi dezbatuta pe 25 septembrie.

Consiliul Europei a cerut Romaniei sa nu modifice Codurile Penale fara avizul Comisiei de la Venetia, care este asteptat in 19 octombrie.

Pentru Codul Penal, sesizarile depuse de Inalta Curte si de partidele de Opozitie au primit termen pe 17 septembrie. Forumul Judecatorilor i-a cerut si presedintelui Iohannis sa sesizeze Curtea pe Codul penal, atragand atentia asupra faptului ca trei dintre deputatii care au votat proiectul nu ar avea dreptul sa mai fie in Parlament.

Pe de alta parte, liderii PSD au invocat in repetate randuri precedentul creat in timpul Guvernului Ciolos, cand Codurile penale au fost modificate tot prin ordonanta de urgenta. Conform relatarilor din mass-media, pana acum ministrul Justitiei, Tudorel Toader, s-a opus modificarii Codurilor penale prin ordonanta de urgenta.

Citeste mai multe despre:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#ordonanta urgenta coduri penale , #deputat
Comentarii