Comisia Iordache a adoptat de urgenta modificarea Codului Penal, pentru ca Guvernul n-a dat OUG. Toader a venit si el la sedinta

Marti, 16 Aprilie 2019, ora 17:12
18936 citiri
Comisia Iordache a adoptat de urgenta modificarea Codului Penal, pentru ca Guvernul n-a dat OUG. Toader a venit si el la sedinta
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Comisia speciala pentru modificarea Legilor Justitiei, condusa de Florin Iordache, s-a reunit, marti, de la ora 15:30, pentru a dezbate modificarea Codurilor Penale. Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a participat si el la aceasta sedinta.

UPDATE Comisia a adoptat raport favorabil pe proiectul de modificare a Codului Penal. Raportul de admitere cu amendamente a fost adoptat cu 12 voturi pentru si 7 impotriva.

Raportul urmeaza sa intre miercuri in dezbaterea plenului Senatului, dupa cum a anuntat presedintele Comisiei speciale, Florin Iordache. El a precizat ca martea viitoare comisia se va reuni din nou, astfel incat miercuri aceste modificari sa fie adoptate in plenul Camerei Deputatilor, in calitate de for decizional.

UPDATE: Ministrul Justitiei a declarat marti, la Comisia parlamentara speciala, ca este greu de sustinut afirmatia ca Executivul nu si-a indeplinit obligatia de a pune in acord Codul penal si Codul de procedura penala cu ceea ce CCR a considerat a fi constitutional.

"In iulie - noiembrie 2017, Ministerul Justitiei a finalizat doua proiecte de Cod penal si Cod de procedura penala pe care le-a trecut prin Guvern si Guvernul le-a aprobat si le-a trimis la Parlament. Proiectul de modificare a Codului penal pus in acord cu deciziile CCR si cu directiva de confiscare extinsa si proiectul de modificare a Codului de procedura penala - in acord cu deciziile CCR si pentru transpunerea directivei privind prezumtia de nevinovatie. Un an si jumatate au fost trimise in Parlament.

E greu de sustinut afirmatia care s-a repetat ca Guvernul nu si-a indeplinit obligatia ca in cele 45 de zile si asa mai departe (sa transpuna deciziile Curtii - n.r.) . Eu vorbesc in numele ministerului si nu al celor care nu au continuat procesul legislativ de punere in acord", a afirmat Tudorel Toader, citat de Agerpres.

Ministrul a adaugat ca atunci cand vorbim despre norme de lege precum codurile penale nu se poate spune ca decizia de neconstitutionalitate nu este obligatorie.

"Obligatia de modificare a legii in vigoare, nu a proiectului de lege, deci se refera la obligatia legii in vigoare nu la proiectul de lege cand se publica decizia in Monitorul Oficial, iar textul neconstitutional se suspenda daca in 45 de zile legiuitorul nu revine textul isi inceteaza efectul. Aveati Constitutia, daca spune ca textul declarat neconstitutional isi inceteaza efectul inseamna ca textul e in vigoare, obligatia deci izvoraste din deciziile de neconstitutionalitate sau interpretative privind norme juridice in vigoare.

Cand vorbim de norme de lege precum cel de fata, Codul penal sau Codul de procedura penala, nu putem spune ca decizia de neconstitutionalitate nu produce efecte nu e obligatorie, ea e obligatorie. Dar unde este obligatia? Nu de a o transpune in legislatie, de a aduce solutia considerata constitutionala in campul activ al legii. Obligatia este pentru legiuitor. Daca legiuitorul doreste sa continue procesul legislativ sa adopte acea lege, e obligat ca sa respecte solutiile din decizia CCR, daca e o solutie de neconstitutionalitate legiuitorul trebuie sa o elimine", a conchis Tudorel Toader

In deschiderea dezbaterii, Florin Iordache (PSD) a explicat ca a fost nevoie de aceasta sedinta, deoarece Guvernul PSD-ALDE nu a implementat deciziile CCR.

El facea trimitere la acele modificari ale Codului Penal operate anul trecut in Parlament si pe care CCR le-a declarat neconstitutionale. Intentia Comisiei Iordache de acum este de a scoate din Cod prevederile declarate neconstitutionale si a trece in regim de urgenta restul modificarilor prin Parlament.

In discursul sau, Iordache a criticat Guvernul, sugerand ca acesta ar fi trebuit sa dea o ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Penal.

"De asta nu am invitat reprezentantii Guvernului. Guvernul a avut 4 luni de zile sa duca la indeplinire decizia CCR. Din saptamana, in saptamana, din luna, in luna, ne-am trezit in luna aprilie. Sunt patru luni de la decizia CCR", s-a aratat suparat Iordache pe Toader, care practic a venit neinvitat.

El a precizat in sedinta de azi ca decizia politica a PSD este de a discuta articolele declarate constitutionale de CCR si a le adopta cat mai rapid, ca modificari la Codul Penal. Prevederile declarate neconstitutionale vor fi rediscutate in Parlament.

"Vom avea doua proiecte de lege", explica Iordache.

"Propunerea PSD-ALDE este de eliminare a articolelor declarate neconstitutionale", mai spune acesta.

"Ministerul Justitiei nu a avut niciun interes sa adopte", a aruncat Iordache cu sageti in Tudorel Toader, prezent alaturi de el la sedinta comisiei.

USR: Vor sa-l salveze pe Dragnea!

Intr-o postare pe Facebook, USR arata ca miza acestor modificari de urgenta la Codul Penal este salavarea lui Liviu Dragnea.

"Florin Iordache executa ordinele lui Dragnea la foc automat! Deputatii din Comisia Juridica au fost convocati azi, la ora 15:30, in Comisia speciala pentru a modifica rapid Codul Penal, dar si Legea 78/2000 pentru prevenirea si sanctionarea faptelor de coruptie.

PSD vrea sa impuna urmatoarele modificari: reducerea termenelor de prescriptie, abrogarea neglijentei in serviciu, micsorarea termenelor la eliberarea conditionata. Si, nu in ultimul rand, vrea sa abroge articolul in baza caruia Dragnea ar putea fi condamnat in dosarul angajarilor fictive! Infractorii isi fac, din nou, legislatia penala", a transmis USR, pe Facebook.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Florin Iordache Codul Penal, #Florin Iordache PSD ALDE, #Florin Iordache Tudorel Toader , #ministrul Justitiei