Comisia Iordache taie din competentele DNA si infiinteaza Sectia de investigare a magistratilor. CSM va numi procurorul-sef

Joi, 07 Decembrie 2017, ora 16:13
15640 citiri
Comisia Iordache taie din competentele DNA si infiinteaza Sectia de investigare a magistratilor. CSM va numi procurorul-sef
Foto: Arhiva Pixabay

Comisia Iordache a decis, joi, prin vot infiintarea unei sectii speciale in cadrul Parchetului General, care sa investigheze magistratii.

Astfel se taie din competentele DNA, care pana acum ancheta infractiunile de coruptie savarsite de procurori si judecatori.

Noua institutie se va numi Sectia de investigare a unor infractiuni din Justitie, iar infiintarea sa este prevazuta intr-un amendament propus de senatorul PSD Serban Nicolae la legea 304/2004 privind organizarea judiciara, care este azi dezbatuta de comisia speciala.

"In cadrul PICCJ se infiinteaza si functioneaza Sectia de investigare a unor infractiuni din justitie care are competenta exclusiva de a efecuta urmarirea penala pentru infractiunile de coruptie si a celor asimilate acestora, prevazute de Codul Penal si de Legea 78/2000, infractiunile de serviciu sau in legatura cu acesta, precum si a intractiunilor contra infaptuirii justitiei savarsite de judecatori si procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai CSM, precum si de procurori si judecatori militari", prevede amendamentul adoptat de majoritatea PSD-ALDE-UDMR, in ciuda opozitiei PNL si USR.

In modificarile propuse de ministrul Tudorel Toader la Legile Justitiei era prevazuta si infiintarea unei directii speciale pentru investigarea magistratilor. Aceasta prevedere a fost insusita initial de parlamentarii Puterii, ulterior insa Florin Iordache, presedintele comisiei speciale, a explicat ca PSD a renuntat sa sustina infiintarea unei directii speciale, dupa numeroasele critici primite.

"Nu se justifica infiintarea unei Directii, insa se justifica infiintarea unei Sectii, in subordinea procurorului general, care sa investigheze infractiunile din Justitie", a sustinut Iordache joi.

Decizia infiintarii acestei sectii a fost contestata azi in comisie de reprezentanul Parchetului General, procurorul Irina Kuglay, care a subliniat ca astfel se taie din atributiile DNA.

"Trebuie discutata optiunea legislativa de a lipsi de competenta unele structuri - e vorba de infractiunile de coruptie pentru care statul a investit bani si a instituit ani la rand un mecanism de abordare a faptelor de coruptie foarte profesionalizat.

Adica luam de la oameni care stiu cum se lucreaza si dam unor procurori care, bine pregatiti profesional, nu au pregatire speciala. Pentru ce se face aceasta structura, doar pentru a lua din competenta DNA-ului?"

In plus, deputatul PNL Catalin Predoiu sustine ca unele dintre atributiile prevazute pentru noua sectie speciala taie nu numai din actualele competente ale DNA, dar si ale DIICOT.

Reprezentantul CSM, judecatorul Maria Ceausescu, a subliniat ca majoritatea covarsitoare a judecatorilor si procurorilor s-a exprimat ferm impotriva infiintarii acestei sectii.

Iata si alte luari de pozitie legate de infiintarea directiei de investigare a magistratilor:

Cine numeste si revoca conducerea noii Sectii

Comisia speciala a mai adoptat azi si procedura de numire si revocare a sefilor noii sectii.

La propunerea UNJR, majoritatea din comisie a votat ca procurorul sef si procurorul sef- adjunct sa fie numiti si revocati de CSM.

Mai exact, procurorul sef este numit de plenul CSM dintre procurorii sectiei, in urma unui interviu transmis in direct.

Procurorul-sef si adjunctul vor fi revocati de Sectia pentru procurori a CSM.

Comisia a mai decis si ca aceasta noua sectie functioneaza cu un numar maxim de 20 de posturi (8 procurori plus personal auxiliar).

Alina Gorghiu, senator PNL, a atras atentia ca aceasta schema de personal inseamna ca un procuror de la noua sectie va instrumenta aproximativ un dosar pe an, spre deosebire de restul procurorilor din tara.

In replica, Florin Iordache a spus ca si-ar dori ca procurorii acestei sectii sa nu aiba niciun dosar de instrumentat.

In schimb, Marton Arpad de la UDMR a subliniat ca schema prevede un numar maxim de 20 de posturi, dar pot lucra efectiv doar doi procurori, de exemplu.

Cat despre procurorii care vor lucra la noua sectie, acestia trebuie sa nu fi fost sanctionati disciplinar, sa aiba cel putin gradul de Parchet de pe langa Curte de Apel, vechime de cel putin 18 ani in functia de procuror cu minim 4 ani lucrati efectiv in cadrul unui Parchet de pe langa o Curte de Apel. In plus, trebuie sa treaca examenul organizat de CSM.

Citeste ce-a mai decis azi Comisia Iordache:

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Comisia Iordache sectie investigare magistrati , #justitie