Comisia Iordache: Procurorii care vor la DNA sunt obligati sa dea concurs la CSM si sa aiba cel putin 8 ani vechime

Joi, 07 Decembrie 2017, ora 15:44
3962 citiri
Comisia Iordache: Procurorii care vor la DNA sunt obligati sa dea concurs la CSM si sa aiba cel putin 8 ani vechime
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia Iordache a votat, joi, conditii mai dure pentru procurorii care vor sa lucreze la DNA. In plus, daca Directia va dori sa isi deschida noi birouri teritoriale, va avea nevoie de avizul CSM.

Membrii comisiei speciale au continuat si azi dezbaterile pe a doua din pachetul de Legi ale Justitiei, respectiv legea 304/2004 privind organizarea judiciara.

Comisia a stabilit ca procurorii care vor sa lucreze la DNA vor trebui sa dea concurs, sa aiba cel putin 8 ani de vechime si sa nu fi fost sanctionati disciplinar vreodata.

"Directia Nationala Anticoruptie se incadreaza cu procurori numiti prin ordin al procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, la propunerea sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, in urma concursului organizat in acest sens, in limita posturilor prevazute in statul de functii, aprobat potrivit legii", este primul aliniat din articolul 87 in formula adoptata azi de comisia speciala, la propunerea UNJR si AMR.

"Pentru a fi numiti in cadrul DNA, procurorii trebuie sa nu fi fost sanctionati discilinar, sa aiba o buna pregatire profesionala, o conduita morala ireprosabila, cel putin 8 ani vechime in functia de procuror sau judecator si sa fi fost declarati admisi in urma unui concurs sustinut in fata sectiei de procurori a CSM", este urmatorul aliniat adoptat joi.

Pana acum, procurorii cu minim 6 ani de vechime puteau fi acceptati la DNA.

Aceeasi majorare a vechimii necesare a fost votata azi de comisie si pentru accesul procurorilor la DIICOT.

Concursul pentru DNA despre care vorbeste textul de lege va consta in:

"a) un interviu transmis in direct, sustinut in fata sectiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii;

b) o proba avand ca obiect evaluarea a minim cinci rechizitorii alese aleatoriu, precum si a altor acte intocmite de candidati si considerante relevante de acestia, din ultimii 5 ani de activitate", mai prevede textul de lege.

Evaluarea rechizitoriilor se va face de o comisie desemnata de Sectia de procurori a CSM, formata din doi procurori DNA propusi de seful Directiei, 2 procurori de la Parchetul General, propusi de procurorul general, si un formator INM.

Pe de alta parte, Comisia Iordache a decis tot joi ca in cadrul DNA se pot infiinta servicii, birouri si alte compartimente doar cu avizul CSM.

"In cadrul DNA se pot infiinta servicii teritoriale, servicii, birouri si alte compartimente de activitate, prin ordin al procurorului sef al acestei directii, cu avizul sectiei pentru procurori a CSM", prevede articolul modificat.

Pana acum, aceste servicii si birouri se puteau infiinta la ordinul procurorului sef DNA.

Citeste ce-a mai decis azi Comisia Iordache:

B.B.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#comisia Iordache procurori DNA , #justitie