Bloomberg: Raportul anticoruptie al UE primeste degetul mijlociu in Romania

Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 18:38
16870 citiri
Bloomberg: Raportul anticoruptie al UE primeste degetul mijlociu in Romania
Foto: Digi24 TV

Gestul obscen facut azi de Florin Iordache in Parlament a ajuns in presa straina, care noteaza ca "un politician roman a aratat degetul mijlociu Uniunii Europene".

Dupa raportul MCV publicat marti de Comisia Europeana, care critica dur Romania, vicepresedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache, afirma ca guvernul va continua modificarile din domeniul Justitiei, scrie Bloomberg, care aminteste ca implicarea politicului in Justitie si campania de inlaturare a procurorilor sefi se afla in centrul criticilor aduse Romaniei.

Intr-un discurs sustinut miercuri in Parlament, Iordache a criticat dur UE si a incheiat prin ridicarea degetelor mijlocii de la ambele maini, scrie Bloomberg intr-un articol intitulat "Raportul anticoruptie al UE primeste degetul mijlociu in Romania".

"Vom continua in ciuda opozitiei Comisiei Europene", a spus Iordache. Jurnalistii amintesc ca el este autorul ordonantei care a declansat anul trecut cele mai mari proteste din Romania de dupa caderea comunismului.

"Vrem sa fim independenti, vrem sa luam deciziile conform Constitutiei noastre si nu in urma unor presiuni venite din alte parti", a continuat el.

Publicatia citata mai noteaza ca discursul vicepresedintelui Camerei Deputatilor a fost unul sfidator, in conditiile in care Romania a atras critici dure din partea UE si a SUA in urma incercarilor de a stopa lupta impotriva coruptiei.

Totodata, Bloomberg aminteste ca Iordache este un apropiat al lui Liviu Dragnea, liderul Partidului Social Democrat, care are doua condamnari penale si incearca sa beneficieze de legi care i-ar reduce pedepsele.

Iordache, gest obscen in Parlament in aplauzele colegilor

Miercuri, in cadrul dezbaterilor din Camera Deputatilor, PNL si USR au solicitat respingerea OUG 90 privind unele masuri pentru operationalizarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, mai ales dupa ce, marti, Comisia Europeana a publicat cel mai dur raport MCV de la instituirea mecanismului, acum 11 ani.

Iordache insa a spus ca va merge mai departe, in ciuda opozitiei Comisiei Europene.

"Cred ca am gresit, trebuia sa facem o directie specializata care sa arate monstruozitatea sistemului. (...) Vom merge mai departe cu toata opozitia dvs. si cu toata opozitia pe care Comisia Europeana si Parlamentul European s-a (sic!) pronuntat impotriva Romaniei. Este josnic din punctul dvs de vedere sa nu aparati Romania!

Romania in acest moment este sub presiune, pentru ca vrem sa fim independenti. Crem o tara independenta, sa ne conducem noi, ca Parlamentul sa fie cel care ia deciziii", a spus Florin Iordache nervos de la tribuna Camerei, in aplauzele colegilor de la PSD si ALDE.

In drum spre locul sau, Iordache a facut si un gest obscen, cu ambele maini, catre colegii din Opozitie.

Insa la iesirea din plen, desi exista imagini clare cu gesturile facute de el, Florin Iordache a negat ca le-ar fi facut: "Vi se pare. Am mainile ridicate, care e problema?!", le-a spus el jurnalistilor care l-au pus sa explice gesturile nedemne pentru functia si locul in care se afla.

MCV, concluzii de o duritate extrema pentru Romania

Comisia Europeana a publicat, marti, raportul MCV pentru Romania. Concluziile sunt extrem de dure si exprimate foarte clar, astfel incat sa nu lase loc de interpretare autoritatilor de la Bucuresti.

Astfel, se cere "suspendarea imediata" atat a implementarii Legilor Justitiei si a ordonantelor de urgenta ce le vizeaza, precum si a procedurilor de numire si revocare a procurorilor-sefi.

Comisia Europeana anunta si ca nu se poate pune problema ridicarii MCV in acest moment in care e pusa sub semnul intrebarii ireversibilitatea progreselor facute in ultimii 10 ani.

Citeste integral comunicatul emis de Comisia Europeana referitor la evaluarea MCV pentru Romania si Bulgaria (engleza)

"Modificarea in forta a Legilor Justitiei, presiunile asupra independentei sistemului judiciar in general si a DNA in particular si alte masuri care au subminat lupta anticoruptie au pus sub semnul intrebarii ireversibilitatea progreselor facute.

In consecinta, cele 12 recomandari facute in ianuarie 2017 nu mai sunt suficiente pentru a renunta la MCV si altele sunt adaugate in acest raport.

Institutiile cheie din Romania trebuie sa demonstreze un angajament puternic in respectarea independentei Justitiei si continuarea luptei anticoruptie - pietre de temelie indispensabile - si sa reinstituie mecanisme care impiedice riscul sa fie facuti pasi inapoi", se arata in concluziile raportului.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Florin Iordache deget mijlociu, #Florin Iordache raport MCV , #deputat