Basescu comenteaza suspendarea lui Coldea: Functia genereaza si pasiunea spre dictatura

Joi, 12 Ianuarie 2017, ora 22:54
12168 citiri
Basescu comenteaza suspendarea lui Coldea: Functia genereaza si pasiunea spre dictatura
Foto: Romania TV

Fostul presedinte Traian Basescu spune ca masura luata in cazul generalului SRI Florian Coldea era necesara pentru sistemul pe care-l reprezinta si sustine ca "adevarul" trebuie scos la lumina in ceea ce priveste relatia "Ghita-Coldea-Kovesi".

"Cred ca era o masura necesara pentru sistemul pe care-l reprezinta domnul Coldea, pentru structura pe care o reprezinta. Sunt o structura militarizata si aceasta era modalitatea de a actiona. (...) Probabil ca avut si ei o analiza. (...) Macar stim ca s-au aplicat preceptele institutiilor militare. Generalul Coldea este la dispozitia directorului SRI si o comisie, probabil structura de contrainformatii interne, va documenta evenimentele povestite de domnul Ghita", a spus Basescu, la B1 TV.

Intrebat daca generalul Coldea a fost pus in fata unei demiteri, fostul sef al statului a replicat: "Eu cred ca nu se mai putea, daca dansul nu a avut eleganta sa demisioneze, nu se mai putea. Institutia trebuia sa reactioneze".

El a afirmat ca "pagubele" la adresa SRI sunt "majore" si a opinat ca, indiferent care va fi rezultatul anchetei Serviciului, Coldea nu va reveni in functie. "Adevarul trebuie scos la lumina in ceea ce priveste relatia Ghita-Coldea-Kovesi", a punctat Basescu.

Fostul presedinte a sustinut ca decizia conducerii SRI a fost luata cu aprobarea sefului statului.

"Daca dumneavoastra credeti ca decizia de astazi a lui Hellvig s-a luat fara aprobarea presedintelui, nu pot sa va spun decat ca ati fi naiva. E vorba de prim-adjunctul SRI", a spus fostul sef de stat.

Totodata, intrebat despre viitorul "binomului Coldea-Kovesi" si daca sefa DNA "va iesi din ecuatie", Basescu a aratat ca, administrativ, nu se poate face legatura intre cele doua institutii.

"Nu stiu, asta trebuie discutat cu CSM-ul si cu ministrul Justitiei (...) In niciun caz, administrativ nu putem face legatura intre cele doua institutii", a aratat el.

Fostul presedinte si-a exprimat regretul ca nu a schimbat din functie conducerea SRI, "lasandu-i mostenire".

"Atat timp cat timp tinem sefi operativi ai unor astfel de servicii cu zecile de ani, asa se va intampla. Functia genereaza si pasiunea spre dictatura. Va trebui sa limitam si mandatele marilor sefi din SRI, pentru ca sunt si ofiteri tineri care au dreptul la ascensiune. (...) Una din marile greseli pe care eu am facut-o a fost ca nu i-am schimbat din functie, lasandu-i mostenire", a spus Basescu.

Directorul Serviciului Roman de Informatii, Eduard Hellvig, a dispus, joi, constituirea unei comisii speciale in urma informatiilor aparute in public referitoare la generalul Florian Coldea, iar pana la finalizarea verificarilor acesta este pus la dispozitia sefului SRI, informeaza un comunicat de presa al institutiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Basescu scandal Coldea, #Coldea sef SRI , #SRI