"Sorry" este cel mai usor cuvant... Parlamentul European l-a lasat sa scape ieftin pe Zuckerberg

Miercuri, 23 Mai 2018, ora 16:34
3576 citiri
"Sorry" este cel mai usor cuvant... Parlamentul European l-a lasat sa scape ieftin pe Zuckerberg
Foto: Facebook/ Mark Zuckerberg

Parlamentul European l-a lasat sa scape ieftin pe Mark Zuckerberg. Seful Facebook a cerut scuze si a promis imbunatatiri. Dar doar reguli politice clare pot tine in frau gigantul online.

A fost un rezultat atat de slab, ca iti venea sa arunci urland televizorul pe geam. Parlamentul European s-a aratat penibil de slab la audierea sefului Facebook, Mark Zuckerberg. In loc sa-i fie adresate intrebari precise si dure privind abuzul de date, influentarea alegerilor, fake news, bullying si evaziunea fiscala de care este acuzat acest serviciu de Internet, am asistat la o parada a vanitatilor.

Majoritatea eurodeputatilor au irosit timpul pretios cu remarci personale si cu o atitudine de cocosi care se plimba mandri prin curte.

Nu asa se face cand o autoritate europeana vrea sa-i interogheze pe diversi actori internationali importanti. Audierea a fost o sansa ratata si un motiv sa ne fie rusine de prestatia parlamentarilor europeni.

"Sorry" este cel mai usor cuvant

Fondatorul Facebook s-a obisnuit deja demult sa-si ceara scuze. In ultimul deceniu, Facebook a devenit un fel de monopol global al schimbului de informatii private. Si de fiecare data cand se intampla ceva serios, cand au loc abuzuri, Mark Zuckerberg se imbraca la costum si spune repede scuze, nu asta am urmarit. Da asigurari ca lucrurile se vor imbunatati. Lasa o impresie de nevinovatie si povesteste mereu de inceputurile sale modeste in vremea studentiei.

Dar tipul este demult miliardar si stie foarte bine ce face. Modelul sau de afaceri este vanzarea de date personale. Si atunci cand da mereu asigurari ca viitoarele abuzuri vor fi evitate trebuie sa ne amintim ca profiturile Facebook se bazeaza pe vanzarea de reclame tot mai tintite si mai invazive. Si se mai bazeaza pe folosirea continua a datelor unor utilizatori ignoranti si delasatori.

In SUA se practica deja utilizarea softurilor de recunoastere faciala fara aprobarea utilizatorului. Posibilitatile sunt nelimitate.

Dar cand in Parlamentul European i se da lui Zuckerberg sansa sa raspunda la niste intrebari banale, fara sa se chinuie macar putin, atunci inseamna ca este lasat sa scape prea ieftin.

Am suspendat 200 de Apps, explica seful Facebook ca raspuns la intrebarea privind abuzul de date comis de Cambridge Analytica. Si desigur ca el nu poate garanta ca astfel de incidente nu se vor repeta.

Cand intrebarile devin ceva mai clare, cum ar fi despre intersectia dintre utilizatorii Whatsapp si Facebook, atunci Zuckerberg schimba simplu subiectul. Si vorbeste de exemplu despre cercetarile privind bunastarea sociala efectuate de compania sa.

O serie intreaga de angajati initiali ai Facebook au parasit intre timp gigantul online. Sau au scris carti despre cum poate fi combatuta dependenta distructiva de retelele de socializare.

Sfera privata este unul dintre drepturile omului

De cand s-a aflat ca statul chinez lucreaza la un sistem totalitar de controlare socio-emotionala a cetatenilor sai prin intermediul Internetului, poate ca si ultimul idealist a inteles ca retelele de socializare pot duce la supravegherea individului, mai rau decat in cele mai groaznice cosmaruri ale lui Orwell.

Mark Zuckerberg a dorit sa schimbe sentimentele a milioane de oameni prin afirmatia "sfera privata este depasita, este un obiect din trecut". Si a si reusit partial. Acum vine insa contralovitura, cativa ani mai tarziu, cand ne-am dat seama ca sfera privata este, de fapt, unul din cele mai importante drepturi ale omului in viitor. Si nu putem sa o lasam la indemana unor oameni ca seful Facebook.

Puterea pietei trebuie sa se incheie exact aici si sa inceapa reglementarea de catre politica. Zuckerberg spune ca nu e nevoie de prea multe reguli impuse din afara, ca sa nu se puna astfel limitari ideilor creative. Dar am vazut unde duce acest trend. I-am lasat lui Zuckerberg o lesa prea lunga si si-a urmarit fara scrupule doar propriile interese de afaceri.

Trebuie reguli politice pentru Facebook si compania

Legea de baza privind protectia datelor, care intra in vigoare saptamana aceasta in UE, este un prim pas important.

Dar avem nevoie si de alte reguli pentru a tine in frau concernele de Internet. Cand Zuckerberg afirma ca firma sa plateste impozitele legale, el are din pacate dreptate. Pentru ca state europene l-au ajutat la cele mai nerusinate manevre de evitare a impozitelor. Un lucru care trebuie sa inceteze, iar pentru asta e nevoie de legi comunitare.

Dar aici este vorba de mai mult. Este foarte complicat sa reglementezi functionarea retelelor sociale online. Ele si-au dovedit insa capacitatea exploziva in domeniile social si politic si au aratat cat de tare pot dauna uneori democratiei.

Vremea vestului salbatic pentru Facebook si compania a trecut, chiar daca Mark Zuckerberg spune atat de des "Sorry". Acum trebuie sa lucram la redescoperirea si protectia sferei private.

Barbara Wesel

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
#Mark Zuckerberg audiere Parlament European, #furt date Facebook, #scandalul Cambridge Analytica , #Mark Zuckerberg