Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Facebook > utilizatori
<>37 / 38 stiri
A   A   A

Facebook ar fi oferit acces preferential la datele utilizatorilor pentru Netflix si Airbnb

Facebook ar fi oferit acces preferential la datele utilizatorilor pentru Netflix si Airbnb
Foto: Arhiva Ziare.com
Facebook a oferit unor companii, intre care Netflix si Airbnb, acces preferential la datele utilizatorilor, limitand in schimb serviciile pentru majoritatea celorlalte, potrivit emailurilor si prezentarilor facute publice de un parlamentar britanic.

Un numar de 223 de pagini de comunicari care au avut loc in perioada 2012-2015 intre angajati de rang inalt ai Facebook, intre care si directorul general Mark Zuckerberg, arata ca reprezentantii operatorului retelei sociale au discutat despre obtinerea de venituri din vanzarea accesului la date, au urmarit si au respins rivali si s-au pregatit pentru o posibila lovitura, in timp ce au actionat pentru a obtine mai multe date ale utilizatorilor, transmite Reuters.
Miercuri, un membru conservator al Parlamentului britanic, Damian Collins, a facut publice documentele, dupa ce le-a solicitat luna trecuta companiei Six4Three, sub amenintarea unor sanctiuni.

Fostul dezvoltator de aplicatii Six4Three a obtinut aceste documente in cadrul unui proces din California, in care acuza Facebook ca nu a respectat promisiunile facute dezvoltatorilor.

Facebook, care a apreciat ca procesul intentat de Six4Three este lipsit de fundament, a spus ca documentele publicate induc in eroare daca sunt scoase din context, dar nu a oferit detalii.

"Sustinem modificarile aduse platformei in 2015, pentru a opri o persoana sa puna la dispozitia dezvoltatorilor date ale prietenilor sai", a spus un purtator de cuvant al Facebook.
Cu toate ca au fost redactate in cadrul procesului, materialele trebuiau sa fie facute publice, deoarece "ridica intrebari serioase referitoare la modul in care Facebook trateaza datele utilizatorilor, politicile sale de colaborare cu dezvoltatorii de aplicatii si modul in care se foloseste de pozitia dominanta detinuta pe piata mediei sociale", a afirmat Collins pe Twitter.

Collins s-a aflat printre coordonatorii unei anchete din Marea Britanie referitoare la stirile false din media sociala, una dintre multele probleme care au adus Facebook in atentia guvernelor din mai multe tari.

Alte intrebari s-au referit la accesul ilegal la date, acuzatiile de partinire politica din partea Facebook in recomandarile de continut si tacticile de lobby.
Aplicatia de intalniri Badoo si Lyft se afla printre companiile care au obtinut acces la datele prietenilor utilizatorilor, potrivit documentelor.

Collins a mai acuzat Facebook ca a luat masuri agresive impotriva aplicatiilor concurente, prin respingerea accesului lor la datele utilizatorilor.

Documentele includ o comunicare din 2013 intre Zuckerberg si directorul Justin Osofsky, in care au decis sa opreasca accesul companiei Vine la datele prietenilor utilizatorilor, in ziua in care rivala Twitter a lansat serviciul de continut video.

Citeste si:
Facebook recunoaste ca a angajat o firma de PR pentru a afla informatii despre George SorosMai multi actionari Facebook cer inlaturarea lui Zuckerberg de la conducere
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Joi, 06 Decembrie 2018, ora 11:36
 Sursa:NEWS.RO

 Articol citit de 680 ori

Citeste si: