Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
182 / 217 stiri
<>
A   A   A

Zeci de mii de separatisti catalani au protestat la Bruxelles

Zeci de mii de separatisti catalani au protestat la Bruxelles
Foto: Arhiva Hepta.ro
Aproximativ 45.000 de persoane - de doua ori mai multe decat era prevazut in ajun - au manifestat joi in cartierul european al Bruxelles-ului pentru a sustine independentei Cataloniei. Actiunea a fost organizata de doua asociatii separatiste spaniole.
Multi dintre separatisti au agitat steaguri rosu-galbene si pancarte cu mesajul "Wake Up Europe!" (Europa, trezeste-te), in timp ce scandau "Independencia!". Scopul lor prim a fost sa determine institutiile europene sa dea dreptate Cataloniei in disputa acesteia cu Guvernul de la Madrid. Protestatarii au sustinut si cauza lui Carles Puigdemont, presedintele destituit al Cataloniei, exilat in Belgia. A fost o manifestatie pasnica, multi dintre participanti aducandu-si copiii la mars.

"Am venit sa ne sustinem presedintele, care a trebuit sa fuga pentru ca risca inchisoarea in Spania (...), si pentru a cere Europei sa se trezeasca si sa vada ca in Spania nu este democratie", a declarat Montserrat Mante, o pensionara in varsta de 73 de ani, venita la protest de la Badalona.

Sustinatorii independentei Cataloniei au arborat si alte lozinci. "Democratia? O aparam doar cand ne e bine", se putea citi pe un portret al presedintelui Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, caruia separatistii catalani ii reproseaza ca a luat partea Madridului, in problema Cataloniei. Alte materiale aduse de protestatari faceau o paralela intre atitudinea actualului sef de Guvern din Spania, Mariano Rajoy, si cea a fostului dictator, Francisco Franco.
Pana la acest moment, Comisia Europeana nu si-a exprimat intentia de a modera conflictul din Spania, informand doar ca sustine respectarea legii fundamentale a statului.

Parlamentul regional al Cataloniei adoptase, in septembrie, o lege privind organizarea unui referendum de independenta. Curtea Constitutionala a Spaniei a suspendat legea. Catalonia a organizat, insa, referendumul pe 1 octombrie si a decis sa isi afirme independenta fata de Spania. In consecinta, Guvernul de la Madrid a demis conducerea provinciei. Pe numele liderului catalan Carles Puigdemont s-a emis un mandat de arestare care, ulterior, a fost retras.

Citeste si:

Noua fosti ministri catalani au fost bagati la inchisoare pentru rebeliune dupa declararea independenteiPartidele care sustin independenta Cataloniei, favorite la alegeri, dar pierd majoritatea. Puigdemont, cap de lista
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Joi, 07 Decembrie 2017, ora 17:28
 Sursa:NEWS.RO

 Articol citit de 1083 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil / Web
Contact  |  Ajutor
Termeni si conditii  |  Cookie
 
^
A   A   A
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor