Vestele galbene: Guvernul francez transmite ca protestele sunt "o catastrofa pentru economie"

Duminica, 09 Decembrie 2018, ora 15:40
3003 citiri
Vestele galbene: Guvernul francez transmite ca protestele sunt "o catastrofa pentru economie"
Foto: Hepta.ro

Violentele legate de manifestatiile "vestelor galbene" reprezinta o "catastrofa" pentru economie, a apreciat, duminica, ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, evocand o "criza a natiunii".

"Este o catastrofa pentru comert, o catastrofa pentru economia noastra", le-a spus ministrul jurnalistilor in timpul unei vizite facute comerciantilor la Paris, potrivit France Presse.

"Este o perioada cand in mod normal comertul merge bine, este ajunul sarbatorilor de Craciun si acum este un dezastru", si-a exprimat regretul ministrul, care se afla in apropiere de gara Saint-Lazare, nu departe de un focar al violentelor din ajun.

Acesta a promis "raspunsuri foarte concrete si foarte directe" comerciantilor afectati, in timp ce presedintele francez Emmanuel Macron urmeaza sa se pronunte la inceputul saptamanii viitoare pentru a anunta noi masuri ca raspuns la miscarea "vestelor galbene".

"Ceea ce francezii cer este unitatea natiunii si a justitiei", a apreciat Le Maire, declarandu-se convins ca Macron "va gasi cuvintele" potrivite.

Pentru moment, ministrul a diagnosticat o criza cu trei fatete: o "criza sociala" cu subiecte legate de puterea de cumparare, o "criza democratica" cu o reprezentativitate politica insuficienta, si o "criza a natiunii" in fata unor "fracturi teritoriale importante".

La o saptamana dupa imaginile siderante ale violentelor in plin Paris care au facut inconjurul lumii si in pofida numeroaselor avertismente din partea autoritatilor, ziua de sambata a fost marcata de o mobilizare in continuare puternica, precum si de noi violente in capitala si in regiuni, cu mai multe magazine atacate.

In timp ce guvernul a anuntat in aceasta saptamana anularea a unei cresteri a taxei la carburanti, punct de plecare al miscarii, Le Maire a cerut la randul sau intreprinderilor, inaintea weekendului, sa acorde o prima defiscalizata salariatilor.

Caracterul sau obligatoriu sau facultativ constituie totusi obiectul unor dezbateri intre patronat si sindicate.

"Solutia nu va veni doar din partea statului, ea va veni si de la toti cei care au un rol de jucat in activitatea economica a tarii", a avertizat ministrul duminica.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#protest veste galbene catastrofa economie, #proteste veste galbene Paris , #proteste Franta
Comentarii
Poza MatusaTamara
MatusaTamara
rank 5