Iohannis a avut intalniri la nivel inalt inaintea Consiliului European: Ce i-a spus Merkel

Joi, 13 Decembrie 2018, ora 18:22
7175 citiri
Iohannis a avut intalniri la nivel inalt inaintea Consiliului European: Ce i-a spus Merkel
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis, care se afla zilele acestea la Bruxelles, a avut o o serie de intrevederi oficiale inainte de startul lucrarilor Consiliului European.

Seful statului s-a intalnit mai intai cu Angela Merkel, care l-a asigurat "de deplina sustinere pe care Germania o va oferi Romaniei pe perioada exercitarii Presedintiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, in contextul bunei cooperari intre Romania si Germania in domeniul afacerilor europene".

"In cadrul intalnirii au fost abordate tematici de actualitate ale agendei europene, cu accent pe reflectia privind viitorul Europei, viitorul Cadru Financiar Multianual, problematica Brexit si gestionarea migratiei la nivel european. Discutiile au evidentiat specificitatea contextului european actual, marcat de procesul Brexit si perspectiva alegerilor europene, precum si complexitatea dosarelor aflate pe agenda europeana si necesitatea de asigura o gestiune cat mai eficienta a acestora", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Cei doi au discutat si despre summitul ce va avea loc la Sibiu pe 9 mai, anul viitor.

"Ambii lideri au evidentiat necesitatea transmiterii cu aceasta ocazie a unei viziuni clare asupra viitorului Uniunii, pe baza consolidarii unitatii intre statele membre. In ceea ce priveste negocierile privind viitorul Cadru Financiar Multianual post-2020, a fost subliniata importanta obtinerii in timp util a unui acord pentru a transmite un mesaj pozitiv cetatenilor europeni cu privire la capacitatea Uniunii de a consolida proiectul european", se mai arata in documentul citat.

Atat Iohannis, cat si Merkel, doresc ca Brexitul sa se incheie "intr-o maniera ordonata".

"Cei doi inalti oficiali au apreciat ca Acordul de retragere agreat la nivel politic de catre Uniunea Europeana si Marea Britanie ramane cel mai eficient instrument pentru limitarea consecintelor negative ale Brexit pentru ambele parti si pentru asigurarea certitudinii juridice pentru cetateni si mediul de afaceri. Totodata, a fost subliniat faptul ca ratificarea Acordului de retragere va permite construirea unui viitor parteneriat ambitios intre UE si Marea Britanie", conchide comunicatul.

Intalniri cu Donald Tusk si premierul Finlandei

Apoi Iohannis s-a intalnit cu Donald Tusk, presedintele Consiliului European, si cu Juha Sipila, prim-ministrul Finlandei, tara care va prelua de la Romania presedintia Consiliului UE in a doua jumatate a anului 2019.

"Modalitatile de cooperare pentru pregatirea Summitului de la Sibiu si a viitoarei Agende Strategice a Uniunii pentru perioada 2020-2024 au constituit temele de discutie abordate in cadrul intalnirii.

In perspectiva Summitului European Informal de la Sibiu din 9 mai 2019, presedintele Klaus Iohannis a reafirmat angajamentul tarii noastre de a colabora indeaproape cu presedintele Consiliului European pentru pregatirea acestui moment-cheie, simbolic atat pentru viitoarea presedintie a Romaniei la Consiliul UE, cat si pentru Uniunea Europeana in ansamblul sau.

Discutia a evidentiat si cooperarea foarte stransa in pregatirea Programului Trio-ului Presedintiilor - Romania, Finlanda, Croatia. In perioada urmatoare, tara noastra se va implica activ, in calitate de prima Presedintie a Trio-ului, in urmarirea obiectivelor comune convenite de cele trei state pentru avansarea agendei europene", se arata intr-un alt comunicat remis de Administratia Prezidentiala.

A.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Klaus Iohannis Consiliul European decembrie 2018, #Iohannis intalnire Merkel Tusk decembrie 2018 , #presedinte