Teorii ale complotului apar in Franta, dupa tragedia din Strasbourg: "Un atac care ii convine lui Macron"

Miercuri, 12 Decembrie 2018, ora 11:02
6091 citiri
Teorii ale complotului apar in Franta, dupa tragedia din Strasbourg: "Un atac care ii convine lui Macron"
Foto: Siegfried Muresan

Pe Facebook, "vestele galbene" s-au dezlantuit dupa ce au aflat despre atacul de la Targul de Craciun din Strasbourg. Cum era de asteptat, au aparut si dezinformarile si mesajele alarmiste, care vorbesc despre un complot:

Un atac terorist care "ii cade bine" lui Emmanuel Macron, pentru ca presedintele "intentioneaza sa deturneze atentia francezilor" si vrea sa "impiedice actul 5" al protestelor.

Printre dovezile acestui complot, figureaza inclusiv un tweet pe acest subiect, al prefectului regiunii, care ar fi fost publicat marti dimineata. De fapt, acest decalaj orar are o explicatie tehnica simpla, care tine de o problema referitoare la fusul orar pe Twitter, scrie nouvelobs.com.

Colaj publicat de jurnalista Assma Maad, pe contul de Twitter

Cele mai multe dintre teoriile complotiste remarca sincronizarea cu anunturile lui Emmanuel Macron si proximitatea unui eventual "act 5" al "vestelor galbene".

Confruntati cu aceasta avalansa de mesaje complotiste, mai multi moderatori ai unor importante grupuri Facebook ale "vestelor galbene" au anuntat ca prefera sa inchida temporar moderarea si sa impiedice publicarea altor mesaje.

In urma atentatului de marti seara din Strasbourg, ministrul de Interne, Christophe Castaner, a ridicat nivelul planului Vigipirate la "urgenta atentat".

Potrivit unui nou bilant prezentat de Prefectura regiunii Bas-Rhin, trei persoane au fost ucise si alte 11 au fost ranite in atacul armat din Strasbourg, iar opt dintre acestea se afla in stare grava, scrie cotidianul alsacian Dernieres Nouvelles d'Alsace.

Autorul atacului a fost condamnat in Franta si Germania pentru infractiuni de drept comun. "El si-a executat sentintele", spune Christophe Castaner.

Presa franceza scrie ca ar fi vorba de un tanar nascut in Strasbourg, in varsta de 29 de ani. Mai mult, se pare ca marti dimineata Politia a facut un raid la locuinta sa, insa in legatura cu un alt incident. La fata locului ar fi fost gasita cel putin o grenada.

Potrivit Ministerului de Interne, 350 de persoane au fost mobilizate pe teren, inclusiv 100 de persoane din politia judiciara, si doua elicoptere. Serviciile RAID, BRI, Operation Sentinel sunt pe teren. "Mijloace suplimentare" au fost trimise de Guvern la Strasbourg, anunta ministerul.

Presedintele Emmanuel Macron "se va intalni cu un mic consiliu de aparare miercuri, 12 decembrie, dupa Consiliul de Ministri, dat fiind atacul de la Strasbourg", a anuntat Palatul Elysee.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#atac Strasbourg Facebook veste galbene , #Franta