Statiunile suedeze de schi sunt inca deschise: "Ganditi-va la noi, egoistilor!"

Joi, 26 Martie 2020, ora 14:43
6095 citiri
Statiunile suedeze de schi sunt inca deschise: "Ganditi-va la noi, egoistilor!"
Foto: Arhiva Pixabay

Suedezii nu sunt asa de rigurosi ca alte state europene in lupta contra SARS-CoV-2. In statiunile montane se mai poate schia.

In timp ce mai peste tot in Europa au fost adoptate masuri drastice pentru a se impiedica raspandirea coronavirusului, Suedia a ales alta cale. Lucru valabil in toate domeniile vietii, inclusiv referitor la sportul de masa, din care face parte si schiul.

Cele mai multe masuri de combatere a coronavirusului sunt in Suedia benevole. Autoritatile de resort recomanda, ce-i drept, ca oamenii sa ramana pe cat se poate acasa si sa nu calatoreasca - nici macar pe teritoriul propriei tari. Nu exista insa ingradiri de circulatie si interdictia de a avea contact cu alte persoane.

Mari adunari au fost interzise si in Suedia, dar aici, spre deosebire de alte state europene, interdictia se refera la grupuri de peste 500 de persoane. Granitele, hotelurile si restaurantele au ramas deschise. Copiii pot merge in continuare la gradinita, la fel si elevii la scoala, dar numai cei pana in clasa a IX-a.

Acasa trebuie sa ramana doar elevii claselor superioare si studentii. Suedezii care se intorc din strainatate nu trebuie sa intre in carantina - nici macar personalul medical. Iar daca o persoana prezinta simptomele specifice COVID-19, doar aceasta trebuie sa ramana acasa, nu si alti membri de familie cu care imparte locuinta.

Credinta in imunitate

Anders Tegnell, epidemiologul sef al Suediei, pune accentul, asa cum a procedat initial si Marea Britanie, pe mecanismul propriu de aparare a organismului. In timp ce persoanele in varsta si cele periclitate sunt protejate pentru a nu se infecta cu coronavirus, celelalte - tinerii si, in general, oamenii care nu au suferit niciodata de boli grave - sunt expuse contaminarii.

Tegnell crede si spera ca astfel, prin infectarea a cat mai multi suedezi, o mare parte a populatiei va deveni imuna fata de acest virus. Asa, SARS-CoV-2 n-ar mai reprezenta, pe termen lung, o amenintare pentru Suedia.

Realitatea e ca nu se stie cu precizie daca se produce o astfel de imunizare fata de SARS-CoV-2 si, in caz afirmativ, cat timp dureaza. Iata de ce multi suedezi privesc cu ochi critici politica autoritatii sanitare, preferand o strategie similara cu cea adoptata de majoritatea statelor europene.

"Ganditi-va la noi, egoistilor!"

Ca Suedia a ales alta cale decat vecinii sai si alte tari europene devine limpede daca vedem ca regiunile de schi au ramas deschise in ciuda pericolului de coronavirus. De pilda, in principalele statiuni de schi ale tarii: Are si Salen.

De sambata, insa, au incetat macar petrecerile apres-ski din baruri, carciumi si cluburi. Mai inainte, chefurile aveau loc cu un numar limitat de participanti. Proprietarii localurilor lasau sa intre exact 499 de persoane, pentru a nu avea probleme cu autoritatile.

Presa suedeza relata la finele saptamanii trecute ca in Are cele peste 30.000 de locuri de cazare erau ocupate. Turistii continua sa soseasca din toate colturile Suediei. E limpede ca cei 2.800 de locuitori ai statiunii sunt ingrijorati si nu ezita sa critice dur autoritatile.

Cotidianul "Dagbladet" a publicat un afis, scris de mana si expus in gara localitatii, prin care turistii sunt rugati sa dea curs recomandarilor expertilor si sa ramana acasa. "Ganditi-va si la noi, cei care locuim aici, egoistilor!" - cu aceste cuvinte se incheie apelul lansat de localnicii din Are vizitatorilor.

Proprietarii complexurilor de schi din Are si Salen fac trimitere la deciziile autoritatilor sanitare. "Ne bazam intru totul pe experti", explica in dialog la DW Linda Morell, purtatoare de cuvant a Skistar, adaugand ca, daca autoritatile vor lua alte masuri, le vor respecta.

Unele masuri de protectie sunt aplicate deja - cum ar fi pastrarea unei distante anumite la cozile din dreptul telecabinelor, dezinfectarea regulata a clantelor, balustradelor sau a incaperilor pe care le folosesc turistii. Skipass-ul poate fi incarcat prin telefonul mobil, evitandu-se contactul cu alte persoane la ghiseu.

Dezamagiti de vecini

La aproximativ 80 de kilometri la vest de Are se afla centrul alpin Meraker, prima regiune de schi de pe teritoriul Norvegiei, dincolo de frontiera. Aici activitatea turistica a fost sistata cu cateva zile in urma. "A fost un moment greu, cand a trebuit sa inchidem", spune Arne-Magnus Storseth, directorul Alpinsenter, intr-o convorbire telefonica cu DW.

La inceput de sezon, mai explica el, s-au facut investitii substantiale pentru a atrage mai multi turisti, iar acum, in cea mai buna perioada a sezonului, centrul a trebuit sa fie inchis. Pierderile se vor ridica la echivalentul a 200.000 de euro. Storseth a facut acest calcul pornind totusi de la ideea ca de Paste va putea fi reluata activitatea sportiva.

El este cam dezamagit de vecinii suedezi: "Cred ca autoritatile suedeze ar trebui sa fie mai restrictive." Storseth nu se teme, insa, ca politica Suediei ar putea periclita viata norvegienilor. "Norvegia si-a inchis frontierele. Cine calatoreste in Suedia si se intoarce acasa intra automat in carantina. De aceea, nu trebuie sa ne facem griji ca virusul ar putea fi transportat astfel din Suedia in Norvegia."

In regiunea Meraker, cu 2.500 de locuitori, nu a fost descoperit pana acum niciun caz de coronavirus - in pofida apropierii geografice de Suedia.

Acolo, doar o crestere exponentiala a cazurilor ar putea determina autoritatile sa-si schimbe politica. Potrivit datelor oferite de Universitatea John Hopkins, pana la data de 24 martie, 2.059 de suedezi fusesera testati pozitiv, 16 s-au insanatosit, iar 33 au decedat.

In regiunile periferice, unde se afla si statiunile de schi, capacitatile medicale sunt limitate. Acolo, locurile din spitale s-ar putea dovedi, in cazul agravarii situatiei, mult prea putine.

Nicio recomandare privind inchiderea statiunilor de schi

Luni dimineata a avut loc o discutie intre reprezentanti ai autoritatilor sanitare si ai unor complexuri de schi. "Stim ca acolo exista un risc de infectare", a declarat Tegnell, citat de cotidianul "Dagens Nyheter". Epidemiologul sef suedez stie prea bine care a fost situatia in unele zone de schi din Austria, cum ar fi Ischgl, sau din nordul Italiei, unde s-au infectat foarte multi oameni cu coronavirus.

Totusi, o recomandare privind inchiderea complexurilor de schi suedeze nu este in momentul de fata de actualitate, a spus Tegnell. El a adaugat ca toti cei care vor calatori in zilele de Paste in aceste regiuni montane trebuie sa se gandeasca bine ce fac. Atat si nimic mai mult. El a facut, insa, o recomandare: sa se renunte la intentia de a-si vizita rudele in varsta.

Andreas Sten-Ziemons

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Suedia statiuni schi deschise coronavirus , #Suedia