Soldatii americani din Moldova starnesc controverse. Ministrul Apararii: Iesiti din transee, razboiul s-a terminat!

Joi, 05 Mai 2016, ora 10:37
6655 citiri
Soldatii americani din Moldova starnesc controverse. Ministrul Apararii: Iesiti din transee, razboiul s-a terminat!
Foto: Facebook/Anatol Salaru

Ministrul Apararii din Republica Moldova, Anatol Salaru, ii raspunde socialistului Igor Dodon ca razboiul s-a terminat in 1945, asa ca e cazul sa "iasa din transee". Replica vine dupa ce Dodon s-a aratat scandalizat de prezenta militarilor americani pe teritoriul tarii.

"Ar trebui sa aiba cateodata si decenta. Chiar daca politicienii mint cate o data, ar fi bine sa fie limitat, pentru ca la un moment dat nu mai poti face diferenta (...) Armata americana a venit in baza unui acord bilateral. Si-au adus tot, nu consuma nimic de la noi. Cu totul de la ei au venit", a explicat ministrul Salaru intr-o emisiune la TVR Moldova, informeaza Agora.md.

Totodata, ministrul Apararii i-a cerut liderului Partidului Socialist sa poarte discutii la Moscova pentru ca Rusia sa recunoasca neutralitatea Republicii Moldova si sa isi retraga trupele, promitandu-i ca daca va reusi, "ii va face monument din tanc".

"Acesti militari americani nu incarca neutralitatea, pentru ca au venit si pleaca. Vin si stii cand pleaca. Te bucuri cand vin si cand pleaca. Daca raman, deja nu te bucuri. Nu va fi demonstratie, parada. Noi, armata nationala, veteranii armatei, noi o sa comemoram pe toti cei care au murit", a anuntat Salaru, referindu-se la parada care va fi organizata pe 9 mai.

Ministrul a mai precizat ca nu trebuie impartiti mortii si ca lumea s-a civilizat."Vreau sa-i spun lui Dodon ca razboiul s-a terminat in '45. Lumea demult a iesit din transee. Iesiti din transee!", i-a transmis ministrul liderului socialist.

Igor Dodon, liderul Partidului Socialistilor din Republica Moldova, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca va scoate mii de oameni in strada pe 9 mai ca sa impiedice "trupele NATO" sa vina in Piata Marii Adunari Nationale, unde se va aniversa victoria in cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Aproximativ 200 de militari americani au sosit, luni, la bordul catorva zeci de vehicule blindate in Republica Moldova, unde vor efectua exercitii timp de peste doua saptamani, in cadrul programului Parteneriatul pentru Pace, la care Republica Moldova s-a alaturat in 1994. La exercitiile care se desfasoara "Dragon Pioneer 2016" participa si 165 de militari moldoveni.

Fotografia zilei: Caruta moldoveanului si blindatul americanilor

La intrarea militarilor americani in tara, un grup de manifestanti ai Partidului Socialist a blocat marti dimineata punctul vamal Sculeni, verificand actele militarilor NATO.

"Ministerul de Interne al Moldovei a devenit complice la ocuparea tarii de trupe straine si violarea principiului constitutional al neutralitatii tarii", a acuzat Igor Dodon pe Facebook.

Soldati americani, blocati sa intre in R. Moldova: Mesaj in rusa despre ocuparea tarii

Pe de alta parte, aproximativ 1.500 de militari rusi sunt stationati in regiunea separatista prorusa Transnistria, in urma conflictului incheiat in 1992 cu un armistitiu.

Transnistria si-a plasat unitatile de aparare antiaeriana in stare de lupta, din cauza unui avion romanesc

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Salaru Dodon transee, #militari americani Moldova Dodon , #Moldova