Scotia vrea referendum de independenta. Poate sa ramana in UE? Dar in NATO?

Marti, 14 Martie 2017, ora 12:02
9890 citiri
Scotia vrea referendum de independenta. Poate sa ramana in UE? Dar in NATO?
Foto: Arhiva Pixabay

In aceeasi zi in care Parlamentul britanic a aprobat proiectul de lege privind Brexit-ul, ceea ce va permite guvernului condus de Theresa May sa activeze Articolul 50, premierul scotian a anuntat ca va cere organizarea unui nou referendum referitor la independenta de regat.

Insa chiar si daca Scotia va fi independenta, asta nu va insemna ca devine automat si membru al UE.

Potrivit lui Margaritis Schinas, purtator de cuvant al Comisiei Europene, Scotia va trebui sa se alature unui grup de state care doresc apartenenta la blocul comunitar, arata The Independent.

Cu alte cuvinte, Scotia nu va deveni automat parte a UE daca se desparte de UK.

La o conferinta de presa sustinuta la Bruxelles, Margaritis Schinas a declarat: "Doctrina Barroso se va aplica? Da, se va aplica, evident".

Schinas s-a referit la fostul presedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care a stabilit termenii legali pentru situatia in care o parte a unui stat din UE devine independenta. In acest caz, el trebuie sa aplice pentru a deveni membru al blocului comunitar.

In 2012, Barroso explica doctrina Comisiei Europene, care arata ca "separarea unei parti dintr-un stat membru (al UE - n.red.) sau crearea unui nou stat nu va fi neutra in ceea ce priveste tratatele UE". Un nou stat independent, spunea el, nu va face parte din UE.

Doi ani mai tarziu, tot Barroso explica faptul ca ar fi "foarte dificil, daca nu imposibil", pentru o Scotie independenta sa obtina aprobarea necesara de la statele membre UE pentru a deveni parte a blocului comunitar.

Daca Scotia va obtine independenta, guvernul de aici va trebui sa aplice pentru a deveni membru al UE, conform Articolului 49 al Tratatului Uniunii.

In prezent, mai multe tari si-au exprimat dorinta de a se alatura UE, printre care Muntenegru sau Serbia.

Insa, potrivit lui Jacqueline Minor, care pana luna aceasta a fost reprezentantul oficial al Marii Britanii in Comisia Europeana, situatia Scotiei e putin diferita de cea a altor state care vor sa faca parte din UE. Legislatia Scotiei, spune Minor, e deja aliniata la cerintele UE. "Nu ar trebui sa fie foarte dificil pentru Scotia, comparativ cu, sa zicem, Muntenegru", a spus aceasta.

Cum sta situatia cu NATO

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a mai ridicat o problema marti. Acesta a atras atentia ca scotienii vor fi nevoiti sa candideze din nou pentru a adera la NATO, daca vor decide in favoarea independentei fata de Marea Britanie.

"Daca se intampla, atunci Marea Britanie va ramane in continuare aliata a NATO. Insa, o natiune noua si independenta va trebui sa candideze din nou pentru a adera si va fi decizia celorlalti 28 de aliati daca vom avea sau nu un nou membru al NATO", a precizat Jens Stoltenberg.

Premierul scotian a anuntat ca noul referendum va avea loc, cel mai devreme, in vara lui 2018. Acest vot vine la patru ani de cand scotienii au decis in proportie de 55% (fata de 45%) sa ramana parte din regat.

Votul vine dupa ce anul trecut aproape doua treimi (62%) dintre scotieni au optat sa ramana in UE in iunie 2016, in conditiile in care Marea Britanie a votat pentru Brexit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Scotia referendum independenta apartanenenta UE, #Scotia membru UE legislatie, #Scotia independenta reactii UE, #Scotia independenta NATO , #Scotia