Romania va gazdui migranti pe care Italia refuza sa-i primeasca, sustine premierul Giuseppe Conte

Vineri, 16 August 2019, ora 10:55
4601 citiri
Romania va gazdui migranti pe care Italia refuza sa-i primeasca, sustine premierul Giuseppe Conte
Foto: Arhiva Twitter/Open Arms

In timpul unei dispute politice, premierul italian Giuseppe Conte a transmis ca Romania urmeaza sa primeasca parte dintre cei 147 de migrantii salvati - in urma cu doua saptamani - de pe coastele Libiei si aflati acum in largul insulei Lampedusa, in Marea Mediterana.

Inca de la finele anului 2018, ministrul italian de interne, Mateo Salvini, anunta ca in porturile tarii sale nu vor mai avea voie sa ancoreze nave care aduc migranti ilegali.

Asa cum era de asteptat, aceasta politica a trezit numeroase reactii de nemultumire, atat in randul unora dintre italieni, cat si printre cetatenii altor state europene. Cu toate astea Salvini n-a renuntat la ideea sa de a tine porturile inchise.

Iar acesta politica da nastere la numeroase situatii tensionate. Spre exemplu, de curand, in preajma insulei Lampedusa - care se afla in Marea Mediterana si apartine Italiei - a ajuns o nava spaniola numita Open Arms, incarcata cu 147 de imigranti pe care i-a salvat de pe coastele Libiei, potrivit BBC. Iar autoritatile - in virtutea politicii "porturilor inchise" - au interzis navei sa intre in port si sa debarce migrantii.

Problema este ca acestia se afla deja de doua saptamani pe mare si au nevoie de mancare, odihna si ingrijiri medicale. Pana la urma, se pare ca autoritatile italiene au permis ca 13 oameni sa fie adusi la mal, dar restul au ramas pe nava. Situatia acestor migranti l-a impresionat chiar pe actorul Richard Gere, care a cerut Italiei sa ii lase sa ajunga la tarm. Mateo Salvini i-a transmis sa si-i ia la Hollywood.

In acest conditii - intr-o scrisoare deschisa postata pe Facebook - premierul italian Giuseppe Conte l-a acuzat pe Mateo Salvini de lipsa de solidaritate si de sustinere, transmitandu-i acestuia ca e "obsedat" sa tina migrantii departe de Italia.

Printre altele, Conte a scris ca, spre deoasebire de Italia, mai multe tari din Europa s-au declarat deja dispuse sa preia migrantii din largul costelor insulei Lampedusa. Printre acestea s-ar numara si Romania.

Mai exact, Conte a scris ca:

"Franta, Germania, Romania, Portugalia, Spania si Luxemburg tocmai mi-au comunicat ca au disponibilitate pentru preluarea migrantilor".

Ramane sa vedem daca, intr-adevar, Romania si-a exprimat intentia de a gazdui parte dintre migranti si cati dintre ei are intentia sa preia.

G.K.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Romania preia migranti Open Arms, #Italia Ope Arms refuza migranti, #Romania Open Arms , #stiri Europa