Romania - singura tara care figureaza cu liniuta pe lista sefei Comisiei Europene. Un portofoliu alocat, nicio persoana competenta

Vineri, 06 Septembrie 2019, ora 22:08
9989 citiri
Romania - singura tara care figureaza cu liniuta pe lista sefei Comisiei Europene. Un portofoliu alocat, nicio persoana competenta
Foto: Facebook Ursula von der Leyen

Potrivit mai multor surse, lista cu comisarii europeni din echipa presedintelui propus al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este gata, o singura tara, Romania, figurand cu liniuta.

Romaniei i s-a alocat un portofoliu, cel al Transporturilor, dar care se pare ca isi gaseste cu greu un titular competent, care sa fie acceptat de noua sefa a Comisiei Europene si care sa aiba sanse reale sa treaca de votul Parlamentului European.

Corespondenta la Bruxelles a RFI, Mihaela Gherghisan Naum, anunta, intr-o postare pe Twitter, ca Romania a primit portofoliul Transporturilor, dar nu a fost acceptata niciuna dintre propunerile de comisari facute de guvernul de la Bucuresti.

Reamintim ca propunerile din partea Romaniei pentru comisar UE sunt Rovana Plumb si Dan Nica, dar, potrivit Euractiv.ro, cei doi ar fi fost respinsi.

EurActiv: Dan Nica si Rovana Plumb nu ar fi fost agreati pentru functia de comisar european

Desi niciodata nu a confirmat trimiterea oficiala a celor doua propuneri la Bruxelles, Viorica Dancila a declarat joi ca "nu a vazut nicio informatie oficiala" cu privire la respingerea celor doua propuneri trimise de ea la Bruxelles pentru functia de comisar.

Cu toate acestea, in ultimele zile, numele cele mai intens vehiculate pentru o noua propunere a Romaniei sunt actualul ministru de Externe, Ramona Manescu si Luminita Odobescu, actualul ambasador roman pe langa Uniunea Europeana.

Potrivit lui Marius Comper, Senior Editorial Associate la NewsNow, in acest moment, lista cu portofoliile din noua Comisie Europeana si propunerile agreate pentru titulari in acest moment ar arata astfel:

Presedintele propus al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anuntat, joi, ca isi va prezenta, pe 10 septembrie, noua echipa care va alcatui executivul european, in conditiile in care a primit propuneri pentru functia de comisar european de la "toate statele membre".

Povestea penibila si fara sfarsit a propunerilor Romaniei

Reamintim ca dupa alegerile europarlamentare din 26 mai, PNL si USR-PLUS si-au valorificat potentialul politic la Bruxelles, obtinand o pozitie de vicepresedinte in grupul cel mai puternic - Siegfried Muresan (PPE) - si, in premiera, presedintia unui grup politic, nou format - Dacian Ciolos (Renew Europe).

In schimb, partidul de guvernamant - PSD-ul condus de Viorica Dancila - a ratat, rand pe rand, sansa de a obtine pentru Romania, prin negocieri, functia de presedinte al Parlamentului European sau pe cea de vicepresedinte al Comisiei Europene, precum si repartizarea unui portofoliu important in noua Comisie.

Discutii informale intre Viorica Dancila si Ursula von der Leyen au avut loc in ultimele doua saptamani, dar fara finalitate, si toate informatiile obtinute pe surse de jurnalisti arata ca propunerile avansate de Bucuresti - Rovana Plumb si Dan Nica, ambii din PSD - nu sunt agreate de noul presedinte al Comisiei Europene si nici pe placul majoritatii europarlamentarilor, care vor fi chemati sa se pronunte prin vot in plen.

Prim-ministrul Viorica Dancila a discutat in 20 august la Bruxelles, cu presedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe tema comisarului european propus de Romania si a portofoliului pe care acesta l-ar putea primi.

Premierul Viorica Dancila a condamnat in repetate randuri criticile fata de propunerile de comisar european pe care le-a trimis la Bruxelles. Ea a spus insa ca, daca cele doua propuneri de comisar european nu sunt bune, Guvernul va veni cu altele. Viorica Dancila a precizat ca l-a informat pe presedintele Klaus Iohannis inainte de a trimite cele doua nominalizari la Bruxelles.

Citeste si un interviu acordat Ziare.com de europarlamentarul PNL Siegfried Muresan pe marginea acestui subiect - Romania, codasa in UE: Sunt ultimele zile cand putem propune un comisar european credibil. Plumb sau Nica nu sunt acceptabili Interviu

Vezi si:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#comisar european Romania, #portofoliu Transporturi Romania Comisia Europeana , #Comisia Europeana
Comentarii
S
Stan
rank 1
Poza GWEILO
GWEILO
rank 5
Fara sosele moderne si cu cele mai multi accidentati sintem sefi la