Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Europa > proteste Franta
A   A   A

Protestul vestelor galbene inchide Turnul Eiffel si muzee celebre. 65.000 de politisti vor fi pe strada

Protestul vestelor galbene inchide Turnul Eiffel si muzee celebre. 65.000 de politisti vor fi pe strada
Foto: Hepta.ro
Autoritatile franceze au anuntat ca vor inchide sambata mai multe obiective turistice, inclusiv Turnul Eiffel sau muzeele Luvru si Orsay, de teama reizbucnirii violentelor de strada din Paris, in acest sfarsit de saptamana.

"De vreme ce stim deja ca exista amenintari, nu vrem sa ne asumam riscuri inutile", a declarat ministrul Culturii, Franck Riester, pentru radio RTL, adaugand ca exista informatii ca agitatori extremisti, atat de dreapta, cat si de stanga, planifica deturnarea violenta a protestelor anuntate de "vestele galbene" la Paris.

Sapte muzee si situri de patrimoniu administrate de Primaria Parisului vor fi inchise. Astfel, Opera Bastille si Opera Garnier vor fi inchise, asta la o saptamana dupa ce manifestantii au devastat Arcul de Triumf. Turnul Eiffel va fi inchis, de asemenea, a anuntat SETE (Societatea de Exploatare a Turnului Eiffel), motivand ca nu ar putea asigura securitatea vizitatorilor in caz de evenimente violente, potrivit BBC.
Situat aproape de bulevardul Champs-Elysees, Grand Palais nu va fi deschis sambata "ca masura preventiva". Muzeul Omului si Trocadero vor fi si ele inchise.

Protestatarii au anuntat deja ca pregatesc noi manifestatii, pe care le numesc "Actul al IV-lea", deoarece va incepe a patra saptamana de proteste de strada.

Prim-ministrul Edouard Philippe a anuntat ca 65.000 de politisti vor fi alocati in capitala franceza pentru a preveni haosul de sambata trecuta, cand pe bulevardul Champs Elysees au fost incendiate sute de masini si au fost jefuite magazine.

In plus, patru meciuri din Ligue 1, prima divizie de fotbal, au fost amanate.

Politia pariziana a solicitat mai multor proprietari de magazine si de restaurante din zona cuprinsa intre Champs Elysees si Bastillia sa-si inchida pravaliile in aceasta sambata, iar autoritatile locale au fost avertizate sa scoata de pe domeniul public orice obiect care ar putea fi folosit cu usurinta ca proiectil.
Guvernul analizeaza oportunitatea de a folosi unitati speciale ale armatei ca patrule antiteroriste pentru a proteja unele cladiri publice.

Citeste si Parisul sta pe un butoi cu pulbere. Iar criza din Franta e abia la inceput
Facebook ShareTweet
 Sambata, 08 Decembrie 2018, ora 07:18
 Autor:Redactia Ziare.com

 Articol citit de 5109 ori

Citeste si: