Populismul a castigat in Italia

Luni, 05 Decembrie 2016, ora 18:35
3591 citiri
Populismul a castigat in Italia
Foto: Arhiva Ziare.com

Oponentii reformei au invins la referendumul din Italia, in urma unui vot emotional, nu rational. Urmarile vor fi rele pentru viitorul Italiei.

UE se adanceste in actuala criza de identitate, crede Bernd Riegert, corespondent Deutsche Welle la Roma.

Matteo Renzi este al doilea sef de guvern din UE care demisioneaza dupa pierderea unui referendum. Inaintea premierului italian, cel care si-a parasit functia a fost seful guvernului britanic David Cameron.

Ambii au pierdut in fata unor coalitii formate din cetateni revoltati si populisti de stanga si de dreapta. Intreaga Europa se confrunta in prezent cu ascensiunea formatiunilor populiste: Marine Le Pen in Franta, Matteo Salvini de la Lega Nord in Italia, de partea dreapta a spectrului politic; Beppe Grillo si opozitia sa fundamentalista, la stanga.

"Viva Trump, viva Putin, viva Le Pen!" a scris pe Twitter Salvini, care vrea sa separe nordul bogat al Italiei de sudul mai sarac. Greu de inchipuit la ce nivel a putut sa scada dezbaterea politica.

Si daca ar fi Le Pen presedintele Frantei? Ar face un trio de vis cu Putin si Trump, dupa ce scoate tara din UE si scapa de imigranti

Desigur ca votul democratic exprimat de 60% din italieni in defavoarea reformelor propuse de Renzi trebuie neaparat respectat, mai ales in contextul unei participari neasteptat de mari la urne. Dar motivele pentru acest derapaj sunt greu de inteles.

Renzi a fost trimis la plimbare de cei revoltati, de cei frustrati, de cei dependenti, de multi altii care au avut de profitat de sistemul partial corupt din Italia. Dar s-au gandit ei oare la consecintele votului lor? Au cumva solutii mai bune de oferit?

Economia si asa slabita va avea de suferit in plus dupa incertitudinea generata de rezultatul referendumului. Ce investitor are curajul sa vina intr-o tara in care viitoarele alegeri ar putea fi castigate de miscarea anti-politica Grillo?

Riscat si pierdut

Matteo Renzi si-a asternut in mare parte singur patul. El este un jucator politic care nu se teme sa-si asume riscuri. Dupa ce a castigat alegerile europene in 2014, Renzi s-a considerat destul de puternic sa faca pasul cel mare si sa initieze reformarea tarii. Si-a legat soarta politica de cea a reformei si a cerut poporului italian un fel de vot de incredere.

Renzi a dat inapoi dupa ce sondajele de opinie i-au sugerat ca s-a grabit. Dar nu a mai avut ce sa faca.

Opozitia, in frunte cu megapopulistul Beppe Grillo, nu a irosit aceasta sansa. Grillo le-a spus italienilor ca Renzi ar vrea sa-i pacaleasca si sa le fure democratia. Afirmatii desigur fara sens, la fel ca intreg programul politic al comediantului si bloggerului Grillo.

Renzi a incercat - prea arogant si plin de sine - sa reformeze aparatul politic italian. Un scop corect, chiar daca nu toate detaliile au fost optime, dupa cum apreciaza specialistii.

Renzi a dorit sa arate ca sistemul invechit si partial corupt poate fi totusi reformat. Ceea ce nu a fost cazul. Iar Renzi trebuie sa isi asume acum urmarile cursului sau riscant.

Sa bati pasul pe loc nu aduce progrese

Pietele financiare si investitorii vor pedepsi cu siguranta economia stagnanta a Italiei si bancile ei subcapitalizate. Italia ar putea recadea in recesiune. Datoriile si asa imense vor creste in continuare. Astfel, Italia va deveni o problema pentru intreaga UE.

Uniunea nu are nevoie de asa ceva, dupa Brexit si in contextul crizei nerezolvate din Grecia. In cel mai rau caz, Italia va avea timp de un an un guvern de tehnocrati, care va prelungi actualul status quo pana la urmatoarele alegeri. Daca s-ar organiza acum prea curand alegeri, ar exista sanse ca trupa populistului Grillo sa ajunga la putere.

Grillo, care stimuleaza mereu mania si frustrarea italienilor, doreste ca tara sa iasa din zona euro. Acesta ar fi probabil sfarsitul monedei comune, pentru ca Italia este a treia economie ca marime a uniunii monetare si un platitor net la bugetul UE si la fondurile speciale de salvare.

Populistii din Italia, spre deosebire de cei din celelalte tari ale UE, nu s-au axat major pe xenofobie, criza refugiatilor sau nationalism. Cu toate acestea, votul referendumului italian ii da apa la moara populistului olandez Geert Wilders sau unei Marine Le Pen in Franta, care vor merge la inceputul anului viitor la vanatoare de voturi.

Nu e exclus ca virusul populist sa cuprinda apoi si Germania, unde "Alternativa pentru Germania" va incerca sa-i mobilizeze la alegerile din toamna pe cetatenii germani revoltati. Votul de duminica al italienilor ii ajuta pe toti acesti populisti din intreaga Europa. Mamma mia!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#referendum Italia, #populism Italia, #reforma Constitutie Italia , #Italia