Filmul caderii regimului Plahotniuc: Dupa anuntul de retragere, cateva avioane charter ar fi decolat de pe aeroportul din Chisinau UPDATE

Vineri, 14 Iunie 2019, ora 19:48
28676 citiri
Filmul caderii regimului Plahotniuc: Dupa anuntul de retragere, cateva avioane charter ar fi decolat de pe aeroportul din Chisinau UPDATE
Foto: Facebook/Vlad Plahotniuc

Partidul Democrat al lui Vlad Plahotniuc a decis sa se retraga de la guvernare, cedand practic puterea majoritatii ACUM - PSRM. Maia Sandu a amintit ca va urma o perioada de munca, perioada in care institutiile vor trebui curatate si intarite, iar presedintele Parlamentului de la Chisinau i-a multumit presedintelui Klaus Iohannis pentru sustinerea noului Guvern.

Ambasadorul SUA Dereck J. Hogan a fost vazut, vineri, la Partidul Democrat, scrie Unimedia.md. Cateva ore mai tarziu, Plahotniuc a decis retragerea de la guvernare. Tot la Chisinau s-a aflat, vineri, si consilierul prezidential Bogdan Aurescu.

Ziare.com v-a tinut la curent cu cronologia evenimentelor si declaratiilor:

19:46: Cinci avioane private ar fi decolat de pe Aeroportul International Chisinau, dupa anuntul facut de partidul lui Plahotniuc, scrie presa de la Chisinau.

Trei avioane private au aterizat pe Aeroportul Chisinau astazi, 14 iunie, in a doua parte a zilei, doua din Turcia - unul din Dalaman si altul din Istanbul, potrivit Unimedia.

18:47: Presedintele Igor Dodon spune ca Parlamentul trebuie sa se convoace si sa schimbe membrii Curtii Constitutionale. Declaratia a fost facuta acum cateva minute la o conferinta de presa.

"Vreau sa va felicit cu victoria dar este o victorie simbolica pentru ca PDM nu-si recunoaste infrangerea. Nu poate Guvernul Filip sa demisioneze atat timp cat dupa 8 iunie ei deja se aflau ilegal in functie. Acum Parlamentul trebuie sa se convoace sa schimbe membrii Curtii Constitutionale", a declarat Dodon, citat de Deschide.md.

18:44: Presedintele parlamentului Republicii Moldova, socialista Zinaida Greceanii, i-a multumit presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, pentru "pozitia ferma de sustinere a noii majoritati parlamentare si coalitiei guvernamentale".

Acest mesaj vine dupa intalnirea cu consilierul prezidential pentru politica externa a Romaniei, Bogdan Aurescu, care se afla intr-o vizita la Chisinau, scrie Deschide.md.

18:40: Maia Sandu, prim-ministrul Republicii Moldova, multumeste tuturor celor care au sustinut blocul ACUM si noul Guvern, format in urma aliantei cu Socialistii lui Igor Dodon.

"Va urma o munca grea, in are trebuie sa ne implicam cu totii. Avem de curatat institutii ale statului, de consolidat independenta lor", a spus Maia Sandu.

Maia Sandu a mai spus ca spera ca decizia PDM este una sincera si nu reprezinta o capcana pentru a-i oferi timp pentru actiuni subversive.

In paralel, are loc un brief de presa sustinut de premierul demisionar, Pavel Filip.

"Am decis sa ne prezentam demisia din functii pentru ca in ultimele zile se fac presiuni enorme pe functionarii publici, profesori, medici. Plecam cu constiinta impacata", il citeaza Deschide.md.

"Cred si sper ca vom ajunge in ziua cand oamenii ei singuri isi vor hotara soarta, si nu cei dinafara ei. Cu siguranta, nu m-am gandit ca o sa avem o coalitie de guvernare declarata conventional pro-europeana", a adaugat Filip.

18:22: Unimedia relateaza ca, la doar cateva minute dupa ce Partidul Democrat din Moldova (PDM) a anuntat ca pleaca de la guvernare, toti "protestatarii" ce au manifestat in fata Guvernului Republicii Moldova, Procuraturii Generale, Ministerului Afacerilor Interne, Curtii Constitutionale in ultimile sapte zile au fost observati cum iti strang corturile si pleaca.

18:20: La Chisinau sunt asteptate declaratii de la prim-ministrul Maia Sandu.

Anuntul, citat de Deschide.md si de Agora.md, a fost facut de democratul Vladimir Cebotari,care afirma ca este singurul lucru care poate fi facut la ora actuala.

"Avand in vedere lipsa deschiderii spre dialog, si pentru a debloca criza in care se afla tara, PDM a decis retragerea de la guvernare prin demisia Guvernului Filip.

Sarcina preluarii in legalitate a Guvernului ramane a fi rezolvata de binomul PSRM si ACUM, creat de Igor Dodon si partidele pro-europene", a declarat vicepresedintele PDM, citat de Deschide.md.

Democratul a mai adaugat ca cel mai probabil se va ajunge la alegeri anticipate "mai devreme sau mai tarziu".

Cine este Vladimir Plahotniuc

Iata descrierea facuta de expertul Valeriu Pasa, de la Comunitatea "WatchDog.MD", din Chisinau, intr-un dialog cu Ziare.com:

"Vlad Plahotniuc este un politician, afacerist si escroc de talie internationala cu cetatenie a Republicii Moldova, Romaniei si a Rusiei. A ajuns sa preia intreaga putere prin corupere si santaj.

Asa cum in interiorul tarii nu exista nicio instanta care sa nu ii fie subordonata, pana si Curtea Constitutionala, e nevoie de implicarea marilor puteri, care sa ii dea de inteles ca trebuie sa predea puterea, odata ce poporul nu il vrea.

(...)

A avut legaturi stranse cu diverse cercuri. Detalii nu stim prea multe, dar inainte de 2009 personaje apropiate lui au spalat prin bancile moldovenesti banii mafiei ruse, inclusive Solntevskie. Banuim ca asta l-a si adus sub monitorizarea Interpol in 2007.

De mai bine de zece ani detine contracte exclusive pentru retransmiterea in Republica Moldova a celui mai mare post TV din Rusia pe teritoriul RM (detinut de statul rus).

Punem numai sa ne imaginam cate contacte a mai creat acolo. Dar stim ca deja in 2010 isi permitea de pe pozitia de novice in politica sa il invite pe speakerul Parlamentului rus - Serghei Nariskin la Chisinau.

Nariskin - apropiat al lui Putin - venea sa faciliteze alianta PD-ului cu comunistii. Plahotniuc l-a utilizat si l-a trimis acasa cu nimic.

Apoi, in 2010-2014, a urmat marea spalatorie moldoveneasca - 22 miliarde de dolari veniti din Rusia. Totul sub auspiciile Bancii Nationale, a Procuraturii Generale si a Centrului Anticoruptie, controlate de Plahotniuc".

Context

La Chisinau functioneaza, de o saptamana, doua Guverne, dupa ce Parlamentul a decis sa o investeasca pe Maia Sandu in functia de premier, iar aceasta a depus juramantul.

In acelasi timp, insa, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional decretul de numire in functie, iar fostul premier Pavel Filip a fost numit de CC in functia de presedinte interimar, acesta anuntand ca dizolva Parlamentul si vor avea loc alegeri anticipate in data de 6 septembrie.

In timp ce UE si Rusia au declarat ca recunosc oficial Guvernul Maia Sandu, Romania, care detine presedintia UE, a avut reactii slabe si ezitante, evitand initial sa recunoasca legitimitatea Guvernului Maia Sandu.

Vineri insa, consilierul prezidential pentru politica externa Bogdan Aurescu a mers la Chisinau, in contextul evolutiilor politice recente din Republica Moldova.

Vizita de lucru a fost anuntata, vineri dimineata, de Administratia Prezidentiala.

Din delegatia condusa de Aurescu fac parte si Dan Neculaescu, secretar de stat pentru relatii cu vecinatatea estica si relatii multilaterale la nivel global in cadrul Ministerului Afacerilor Externe roman, si Daniel Ionita, ambasadorul Romaniei in Republica Moldova.

In acest context, Maia Sandu a transmis un mesaj de multumire pentru Romania si, in special, pentru Klaus Iohannis.

"Vreau sa multumesc Romaniei si domnului presedinte Klaus Iohannis pentru sprijinul constant pe care Romania il acorda Republicii Moldova. In mod special, salutam apelul presedintelui Iohannis catre liderii Uniunii Europene cu privire la solutionarea, in regim de urgenta, a situatiei politice actuale din tara noastra.

Guvernul proeuropean investit la Chisinau de catre o majoritate parlamentara legal constituita, in virtutea aspiratiilor noastre europene si a loialitatii fata de statul de drept si interesele cetatenilor, isi afirma adeziunea ferma fata de valorile democratice si obiectivul de a asigura pacea si stabilitatea in Republica Moldova si in regiune.

Un dialog politic pentru rezolvarea crizei politice poate avea loc doar in Parlament, dupa ce vor fi deblocate institutiile guvernului si vor fi inlaturati oamenii agresivi care impiedica accesul si functionarea administratiei investite de Parlament in mod democratic.

Oamenii din Republica Moldova vor sa traiasca liber intr-un stat prosper, guvernat in baza valorilor si principiilor europene, sa se simta in siguranta in propria tara, eliberati de dictatura, coruptie si frica. Am deplina incredere si convingere ca domnul presedinte Iohannis sprijina aceleasi deziderate si va sustine in continuare aspiratiile cetatenilor Republicii Moldova", a scris pe Facebook Maia Sandu.

Citeste cateva interviuri dintr-un dosar dedicat situatiei de la Chisinau:

Cine este Plahotniuc, de ce e nevoie de SUA, UE si Rusia pentru a-l da jos si care e legatura lui cu Romania

I-a jucat Rusia pe toti in ceea ce priveste Republica Moldova? Ce urmeaza la Chisinau

De ce s-a rupt Romania de UE si SUA in criza de la Chisinau. Mizele aliantelor imposibile si tradarea Bucurestiului

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Plahotniuc Maia Sandu Chisinau , #Moldova