PE a votat o rezolutie privind statul de drept in toata UE, la o zi dupa cea care vizeaza Romania

Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 19:14
4218 citiri
PE a votat o rezolutie privind statul de drept in toata UE, la o zi dupa cea care vizeaza Romania
Foto: Arhiva Facebook/Parlamentul European

Parlamentul European a adoptat, miercuri, o rezolutie non-legislativa prin care solicita introducerea unui mecanism permanent pentru apararea principiilor democratice si ale statului de drept in tarile UE.

"Uniunea Europeana are nevoie de un mecanism complet, permanent si obiectiv pentru protejarea democratiei, a statului de drept si a drepturilor fundamentale", se arata intr-un comunicat al Parlamentului European, remis Ziare.com.

Intr-o rezolutie non-legislativa, eurodeputatii regreta ca nu a fost elaborata inca o propunere legislativa in acest sens de catre Comisia Europeana, desi Parlamentul European a cerut acest lucru in octombrie 2016.

Parlamentul European avertizeaza ca provocarile la adresa principiilor statului de drept si democratiei in tarile UE genereaza riscuri la adresa libertatii, securitatii, justitiei si politicii externe, mai ales in raport cu tarile vecine sau candidate la aderare.

Textul rezolutiei Parlamentului European pentru toate statele membre include urmatoarele recomandari:

1. Parlamentul European regreta faptul ca CE nu a prezentat inca o propunere pentru a infiinta un mecanism cuprinzator al UE privind democratia, statul de drept si drepturile fundamentale si invita Comisia sa faca acest lucru, in special prin propunerea de a adopta Acordul interinstitutional privind Pactul UE pentru DSF (democratie, statul de drept si drepturile fundamentale - n.red.), in viitoarea sa initiativa nelegislativa pentru a impune cu mai multa strictete aplicarea statului de drept in Uniunea Europeana.

2. PE isi reitereaza apelul in favoarea unui mecanism al UE cuprinzator, permanent si obiectiv de protectie a democratiei, statului de drept si drepturilor fundamentale si subliniaza ca un astfel de mecanism este necesar acum cu mai mare urgenta decat oricand.

3. PE reaminteste principalele elemente ale unui astfel de mecanism propus de Parlament sub forma unui pact interinstitutional pentru DSF, care consta intr-o revizuire anuala bazata pe elemente concrete si nediscriminatorie, care sa evalueze, pe picior de egalitate, respectarea de catre toate statele membre ale UE a valorilor prevazute la articolul 2, cu recomandari specifice fiecarei tari (Raportul european privind DSF), urmata de o dezbatere interparlamentara si un ciclu permanent de politica DSF in cadrul institutiilor UE.

4. PE reaminteste ca raportul european privind DSF trebuie sa integreze si sa completeze instrumentele existente, in special Tabloul de bord privind Justitia, Organismul de monitorizare a pluralismului mass-media, raportul anticoruptie si procedurile de evaluare inter pares intemeiate pe articolul 70 din TFUE (Tratatul privind Functionarea UE), inlocuind Mecanismul de Cooperare si de Verificare pentru Bulgaria si Romania. PE regreta totodata decizia Comisiei de a nu publica Raportul UE privind combaterea coruptiei in 2017.

5. Parlamentul European invita Comisia sa aiba in vedere corelarea propunerii sale de regulament privind protectia bugetului Uniunii in cazul unor deficiente generalizate in ceea ce priveste statul de drept in statele membre cu un mecanism UE cuprinzator, permanent si obiectiv pentru protejarea democratiei, statului de drept si drepturilor fundamentale.

6. PE invita Consiliul sa ajunga la un consens pentru a adera la acordul interinstitutional privind Pactul pentru DSF si sa sprijine si alte propuneri ale Comisiei de consolidare a democratiei, a statului de drept si a drepturilor fundamentale.

7. PE considera ca, in cazul in care Comisia si Consiliul resping in continuare instituirea unui Pact pentru DSF, Parlamentul ar putea lua initiativa de a lansa un proiect-pilot pentru DSF si o dezbatere interparlamentara.

8. PE invita Consiliul sa isi asume cu toata seriozitatea rolul institutional in cadrul procedurilor in curs de desfasurare in temeiul articolul 7 alineatul (1) din Tratatul UE si sa informeze Parlamentul imediat si pe deplin pe parcursul tuturor etapelor procedurii;

9. In cele din urma, PE incredinteaza presedintelui sau sarcina de a transmite prezenta rezolutie Comisiei si Consiliului, parlamentelor si guvernelor statelor membre, precum si Comitetului European al Regiunilor, pentru a o distribui parlamentelor si consiliilor subnationale.

Acest act vine la o zi dupa ce Parlamentul European a votat rezolutia privind situatia sistemului judiciar din Romania si respectarea statului de drept.

Potrivit textului rezolutiei, Parlamentul European este profund ingrijorat cu privire la potentialul de a submina independenta sistemului judiciar.

Citeste mai multe despre evolutiile europene de marti legate de Justitia din Romania si reactiile din tara:

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#rezolutie mecanism verificare stat drept UE , #Romania UE
Comentarii