Parlamentul European a votat conditionarea fondurilor UE de statul de drept

Vineri, 05 Aprilie 2019, ora 12:54
14248 citiri
Parlamentul European a votat conditionarea fondurilor UE de statul de drept
Foto: Arhiva Ziare.com

Eurodeputatii au votat joi, la Bruxelles, un proiect legislativ ce conditioneaza acordarea fondurilor europene de respectarea valorilor statului de drept si de combaterea eficienta a fraudelor si coruptiei, potrivit unui comunicat de presa al PE.

Conform proiectului legislativ, Comisia Europeana va fi insarcinata cu stabilirea "deficientelor generalizate cu privire la statul de drept" si va decide asupra masurilor respective, care ar putea include suspendarea platilor de la bugetul UE sau reducerea prefinantarii.

De indata ce statul membru respectiv remediaza deficientele identificate de Comisia Europeana, Parlamentul European si Consiliul UE pot debloca fondurile.

Proiectul trebuie insa votat si la nivelul Consiliului Uniunii Europene, care pana la sfarsitul lunii iunie e prezidat de Romania. Cum actualul Parlament isi incheie mandatul, cel mai probabil negocierile dintre Consiliu si PE vor avea loc dupa instalarea noii legislaturi.

Amintim ca atat din partea Comisiei Europene, cat si de la conducerea Parlamentului European au venit in aceasta saptamana avertismente dure si ferme catre Guvernul Romaniei in legatura cu amenintarile la adresa statului de drept si a independentei justitiei.

Ce reguli sunt stabilite

Comisia Europeana poate stabili ca statul de drept este amenintat daca sunt subminate una sau mai multe dintre urmatoarele:

- functionarea adecvata a autoritatilor statului membru care implementeaza bugetul UE;

- functionarea adecvata a autoritatilor ce realizeaza controlul financiar;

- investigarea adecvata a fraudelor, inclusiv a fraudelor fiscale, a coruptiei si a altor incalcari ce afecteaza implementarea bugetului UE;

- examinarea judiciara eficient de catre tribunale independente;

- recuperarea fondurilor platite excesiv;

- prevenirea si penalizarea evaziunii fiscale si a dublei impuneri;

- cooperarea cu Oficiul European Antifrauda (OLAF) si, daca este cazul, cu Biroul Procurorului Public European (EPPO).

Pentru a ajuta Comisia Europeana, un panel de experti independenti in drept constitutional si probleme financiare, format din un expert desemnat de parlamentul national al fiecarui stat membru si cinci numiti de Parlamentul European, ar urma sa evalueze anual situatia in toate statele membre si sa elaboreze un raport anual asupra celor constatate.

In functie de amploarea deficientelor si de procedura de gestionare a bugetului, Comisia Europeana poate decide suspendarea angajamentelor, intreruperea termenelor de plata, reducerea prefinantarii sau/si suspendarea platilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#fonduri europene stat de drept , #Romania UE