Parlamentul de la Chisinau cere Rusiei sa-si retraga trupele de pe teritoriul R.Moldova

Vineri, 21 Iulie 2017, ora 13:46
14630 citiri
Parlamentul de la Chisinau cere Rusiei sa-si retraga trupele de pe teritoriul R.Moldova
Foto: Arhiva Ziare.com

Parlamentarii moldoveni au adoptat, vineri dupa-amiaza, o declaratie privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

Adoptarea declaratiei are o dubla insemnatate, pentru ca moldovenii marcheaza 25 de ani de la semnarea acordului privind principiile reglementarii pasnice si a conflictului armat din regiunea transnistreana, care a pus capat razboiului "cald" din Transnistria, relateaza Deschide.md.

Prin aceasta declaratie, parlamentarii atrag atentia ca "stationarea continua a trupelor Federatiei Ruse si intarirea prezentei militare a acestora in partea de est a Republicii Moldova constituie incalcari ale prevederilor constitutionale, in special privind independenta, suveranitatea, integritatea teritoriala si neutralitatii permanente ale Republicii Moldova".

De asemenea, declaratia catalogheaza mentinerea in regiunea transnistreana a unui volum considerabil de munitii, arme si echipamente militare drept o amenintare constanta la adresa securitatii si stabilitatii regionale si europene.

Aceasta initiativa a fost sustinuta de catre PDM, PLDM, PL si Grupul Popular European.

Insa comunistii au lipsit de la sedinta legislativa, iar socialistii au parasit sala in semn de protest, inainte de adoptarea declaratiei prin care se cere retragerea trupelor ruse din Transnistria.

"Acest proiect este o provocare impotriva incercarilor de a remedia situatia si relatiile cu Transnistria, intreprinse de presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Este absolut inoportun si consideram ca acest proiect nu trebuie inclus pe ordinea de zi.

In cazul in care veti insista, fractiunea PSRM in semn de protest va parasi sala", a declarat socialistul Vlad Batrincea.

Citeste si Chisinaul interzice unei delegatii ruse conduse de Rogozin sa vina in Moldova cu avioane militare

Liderul PDM, Marian Lupu, a explicat ca aceasta declaratie nu reprezinta in niciun caz o incitare sau o provocare pentru Rusia.

"Astazi se implinesc 25 de ani de la semnarea acordului privind principiile reglementarii pasnice si a conflictului armat din regiunea transnistreana si, de altfel, a fost pusa baza juridica pentru incetarea actiunilor armate si sangeroase.

Respectiv, este un apel, o declaratie, o luare de atitudine politica. Atrag atentia, nu este lege...", a precizat Marian Lupu.

Declaratia reprezinta un apel catre Moscova pentru finalizarea procesului de retragere a trupelor ruse, precum si pentru retragerea munitiilor, armelor si echipamentelor militare din partea estica a Republicii Moldova.

De asemenea, parlamentarii cer presedintelui si guvernantilor sa promoveze adoptarea unei rezolutii privind retragerea trupelor ruse stationate ilegal in Republica Moldova de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite.

Mediatorii si observatorii sunt invitati prin aceasta declaratie pentru a initia discutii politice privind transformarea mecanismului actual de mentinere a pacii intr-o misiune civila cu mandat international in regiunea separatista Transnistria.

Curtea Constitutionala de la Chisinau s-a pronuntat din luna mai pe aceasta problema, declarand neconstitutionala prezenta trupelor ruse in Transnistria.

Republica Moldova a cerut in repetate randuri retragerea celor aproximativ 1.000 de militari rusi din Transnistria, insa in ciuda angajamentelor luate in fata comunitatii internationale, Moscova a mentinut in zona un contingent de soldati si armament.

Citeste si Moscova, infuriata dupa deschiderea unui punct de frontiera moldoveano-ucrainean in Transnistria

Rusia a trimis asa-numite forte de mentinere a pacii in regiunea separatista moldoveana Transnistria, dupa conflictul izbucnit intre Tiraspol si Chisinau in anii '90.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Moldova retragere trupe rusesti , #Moldova
Comentarii
Poza Vintage
Vintage
rank 5
Se pare ca vestul iar baga batul prin gardul rusesc, de data asta
Poza profesoru
profesoru
rank 3