Catalonia si-a proclamat independenta, Spania i-a dizolvat Executivul si Parlamentul. Alegeri anticipate in 21 decembrie

Vineri, 27 Octombrie 2017, ora 22:45
43936 citiri
Catalonia si-a proclamat independenta, Spania i-a dizolvat Executivul si Parlamentul. Alegeri anticipate in 21 decembrie
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Parlamentul Cataloniei a aprobat vineri, prin vot secret, proclamarea independentei regiunii fata de Spania si constituirea unei republici.

In replica, premierul spaniol, Mariano Rajoy, a anuntat ca Guvernul Spaniei a decis in urma unei sedinte de urgenta dizolvarea Executivului si Parlamentului regiunii Catalonia, condus de Carles Puigdemont, si ca vor fi organizate alegeri anticipate in 21 decembrie.

Totodata, Parchetul General din Spania a spus ca va initia o procedura judiciara impotriva presedintelui Cataloniei, suspectat de rebeliune, fapta pentru care risca zeci de ani de inchisoare.

"Parchetul General va formula saptamana viitoare acuzatii de rebeliune in cazul lui Carles Puigdemont", a declarat vineri seara un purtator de cuvant al institutiei. Oficialul spaniol a explicat ca liderul catalan risca pana la 30 de ani de inchisoare.

Locuitorii Cataloniei s-au pronuntat pe 1 octombrie in favoarea independentei regiunii fata de Spania, intr-un referendum considerat neconstitutional de Guvernul Spaniei si de Uniunea Europeana. Referendumul a declansat insa din partea autoritatilor spaniole violente inimaginabile intr-o tara democratica europeana din secolul actual.

Tocmai de aceea, intr-o prima reactie oficiala de la Bruxelles, presedintele Consiliului European cere guvernului spaniol sa aleaga "forta argumentelor, nu argumentul fortei".

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea evenimentelor de dupa votul de proclamare a independentei din Parlamentul catalan

21:37 - Totodata, Mariano Rajoy a anuntat ca a dispus organizarea de alegeri anticipate in Catalonia, in 21 decembrie: "Am decis sa convoc alegeri libere, transparente si legale cat mai curand posibil. Am sperat ca nu vom ajunge niciodata la aceasta situatie".

21:28 - Guvernul Spaniei a decis dizolvarea Executivului si Parlamentului regiunii Catalonia, condus de Carles Puigdemont, a anuntat vineri seara premierul spaniol, Mariano Rajoy, precizand ca au fost luate masuri pentru preluarea controlului direct asupra regiunii separatiste.

"Traim o zi trista. Guvernul Spaniei a adoptat masuri pentru a evita sechestrarea inadmisibila a catalanilor si desprinderea unei parti a teritoriului Spaniei. Primele masuri sunt urmatoarele: functia de premier al Guvernului catalan, cea de vicepremier si toate celelalte functii guvernamentale regionale au fost desfiintate", a precizat premierul Spaniei, potrivit Mediafax.

20:16 - Parchetul General din Spania va initia o procedura judiciara impotriva presedintelui Cataloniei, Carles Puigdemont, suspectat de rebeliune, fapta pentru care risca zeci de ani de inchisoare, informeaza Mediafax.

"Parchetul General va formula saptamana viitoare acuzatii de rebeliune in cazul lui Carles Puigdemont", a declarat vineri seara un purtator de cuvant al institutiei. Oficialul spaniol a explicat ca liderul catalan risca pana la 30 de ani de inchisoare.

20:05 - Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a declarat vineri ca premierul spaniol Mariano Rajoy are "intreaga (sa) sustinere" in "a face sa fie respectat" statul de drept in Spania, dupa declaratia de independenta in Parlamentul Cataliniei, relateaza AFP, potrivit News.ro.

"Eu am un interlocutor in Spania. Acesta este premierul Rajoy (...). Exista un stat de drept in Spania, cu reguli constitutionale. El vrea sa faca sa fie respectate si are intreaga mea sustinere", a declarat Macron.

19:42 - Mai multi catalani entuziasti au ocupau la refuz, vineri seara, o piata centrala din Barcelona, pregatiti sa sarbatoreasca infiintarea unei republici catalane, proclamate de alesi regionali printr-un vot de independenta fata de Spania. Manifestanti s-au adunat in fata sediului Guvernului catalan si i-au aplaudat pe pe oficiali si parlamentari care soseau si intrau in cladire.

19:28 - Sustinatorii independentei Cataloniei au dat jos steagul spaniol de la Primaria din Girona si l-a inlocuit cu steagul catalan, relateaza The Associated Press, potrivit News.ro. Presedintele separatist catalan Carles Puigdemont a fost primarul Gironei.

In imagini filmate cu telefonul mobil, vineri, la Girona, la nord-est de Barcelona, si postate pe Twitter apare o multime care striga "jos, jos, jos cu steagul spaniol" imediat dupa ce Parlamentul catalan a proclamat o republica catalana.

De asemenea, un tanar infasurat intr-un steag spaniol este aplaudat de multime. In aceasta inregistrare video, el apare purtand o pancarta pe care scrie "nu pot sa stau acasa in timp ce ai mei sunt batuti".

19:20 - Germania a declarat ca sprijina Guvernul spaniol in disputa sa cu separatistii din Catalonia si nu recunoaste votul de independenta al Parlamentului catalan. Purtatorul de cuvant al guvernului, Steffen Seibert, a declarat ca Berlinul a privit cu ingrijorare escaladarea situatiei, precizand ca declaratia unilaterala de independenta a incalcat principiile suveranitatii si itegritatii teritoriale ale Spaniei, potrivit The Independent.

18:55 - Continua sa apara reactii din intreaga lume. Primul ministru belgian, Charles Michel, a indemnat la dialog pentru a pune capat crizei din Spania.

18:38 - Presedintele separatist catalan Carles Puigdemont si-a indemnat sustinatorii separatisti sa ramana pasnici inaintea "reprimarii" pe care o asteapta din partea autoritatilor spaniole, dupa ce parlamentarii separatisti catalani au proclamat o republica catalana independenta, relateaza The Associated Press.

18:33 - Statele Unite ale Americii au cerut Spaniei sa ramana "puternica si unita", spunand despre Catalonia ca este o "parte integranta a Spaniei", potrivit Independent.

18:05 - Un purtator de cuvant al Parchetului General din Spania a declarat pentru Associated Press ca procurorul general va deschide dosar impotriva separatistilor catalani.

Oficialul a anuntat ca la aceasta ora procurorul general analizeaza daca acuzatiile vor fi limitate doar asupra membrilor Cabinetului catalan, incusiv impotriva presedintelui Carles Puigdemont si vicepresedintelui Oriol Junqueras, sau daca vor viza si parlamentari.

Dosarul ar putea fi deschis cel mai devreme luni, a mai spus oficialul.

17:49 - Guvernul spaniol este asteptat sa se reuneasca in sedinta intr-o ora pentru a stabili ce masuri vor fi luate in legatura cu separatistii catalani.

17:22 - O prima reactie din partea UE a venit pe Twitter de la presedintele Consiliului European Donald Tusk.

"Nimic nu s-a schimbat pentru UE. Spania ramane singurul nostru interlocutor. Sper ca guvernul spaniol va alege forta argumentelor, nu argumentul fortei", a scris Tusk.

17:12 - Senatul Spaniei a votat activarea Articolului 155 al Constitutiei, care prevede suspendarea autonomiei Cataloniei si practic dizolvarea tuturor institutiilor regionale.

17:00 - Mii de oameni au urmarit pe ecrane montate in fata Parlamentului de la Barcelona desfasurarea si rezultatul votului. Dupa ce au aflat ca proclamarea independentei a fost votata, ei au inceput sa cante si sa danseze.

16:51 - Senatul Spaniei urmeaza sa decida in scurt timp activarea Articolului 155 al Constitutiei, care prevede suspendarea autonomiei Cataloniei si practic dizolvarea tuturor institutiilor regionale.

16:47 - Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a lansat un apel la calm si a avertizat ca statul spaniol va restabili rapid ordinea constitutionala in Catalonia.

"Lansez un apel la calm. Principiile statului de drept vor fi restabilite rapid" in Catalonia, a declarat Mariano Rajoy, citat de cotidianul El Pais.

16:43 - Presedintele catalan Carles Puigdemont si vicepresedintele Oriol Junqueras s-au imbratisat si felicitat dupa rezultatul votului.

16:38 - Surse citate de publicatiile La Vanguardia, El Mundo si El Pais anunta ca Parlamentul de la Barcelona a aprobat cu 70 de voturi pentru, 10 impotriva si doua abtineri rezolutia care prevede initierea procedurilor de proclamare a independentei Cataloniei fata de Spania si crearea unei republici independente.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Catalonia independenta Spania proclamata , #Spania