"Vestele galbene" au reusit sa faca din nou haos in Franta: 125.000 de oameni in strada, aproape 1.000 in arest

Sambata, 08 Decembrie 2018, ora 20:45
42173 citiri
"Vestele galbene" au reusit sa faca din nou haos in Franta: 125.000 de oameni in strada, aproape 1.000 in arest
Foto: Hepta.ro

Parisul a fost din nou sub asediu sambata, cu mii de politisti pe strada, scosi ca sa tina in frau o noua serie de proteste ale "vestelor galbene", cea de a patra. Si de aceasta data au fost inregistrate violente, insa fortele de ordine au actionat mult mai prompt, astfel ca incidentele au fost mult mai putine fata de sambata trecuta.

Traficul a fost oprit pe zeci de strazi din centru, in timp ce Turnul Eiffel si muzee faimoase ca d'Orsay, Centre Pompidou si Luvru au ramas inchise. In plus, meciurile de fotbal au fost amanate, iar restaurantele si magazinele au tras obloanele.

Protestatarii au umplut strazile din centrul capitalei Frantei, la manifestatia pe care o numesc "Actul al IV-lea", deoarece marcheaza a patra saptamana de proteste.

Fortele de ordine au retinut peste 1.000 de persoane, iar cateva sute dintre acestea au ajuns dupa gratii. Cu toate acestea, au existat masini incendiate si magazine devastate, insa mult mai putine decat saptamana trecuta.

Proteste similare au avut loc in alte cateva zeci de orase din Franta, iar in unele locuri s-au produs si violente. In general a fost vorba de gasti de tineri cu fetele acoperite care au provocat fortele de ordine aruncand cu obiecte sau devastand spatiul public.

Oamenii se plang ca sunt saraci, o duc greu si s-au saturat, iar autoritatile nu-i ajuta, ba chiar vin cu masuri care ii lovesc si mai mult. Unii ar vrea sa scoata Franta din UE, ba chiar si din NATO, sa scape de imigranti, sa castige mai mult si sa o duca mai bine, dar in primul rand sa obtina demisia presedintelui Macron.

Ziare.com a transmis in format LIVE TEXT evenimentele de sambata din Paris:

20:30 - Ministrul francez de Interne, Christophe Castaner, a declarat ca 1.385 de persoane au fost retinute sambata in intreaga Franta, iar 974 dintre acestea au fost arestate. In total, pe strazi au fost 125.000 de protestatari, conform autoritatilor.

Castaner a mai precizat ca la Paris au fost doar 10.000 de oameni in strada, iar politia a retinut 920 de persoane, dintre care 619 au si ajuns in arest. De asemenea, 135 de oameni au fost raniti doar la Paris.

Cifrele oficiale arata ca protestele de sambata ar fi cele mai mici de pana acum.

Premierul Edouard Philippe a felicitat fortele de ordine pentru interventiile de sambata si a precizat ca dialogul a fost deja deschis intre "vestele galbene" si autoritati iar acesta trebuie sa continue.

"Natiunea franceza trebuie sa se regaseasca. Nicio taxa nu poate ameninta unitatea nationala", a mai spus premierul.

20:11 - Palatul Elysee a informat ca presedintele Emmanuel Macron se va adresa populatiei in legatura cu protestele "vestelor galbene" la inceputul saptamanii viitoare, fara a mai face alte precizari.

19:48 - Multimile de protestatari s-au imprastiat, odata cu lasarea serii, iar fortele de ordine au reusit in mare sa restabileasca ordinea.

Mai exista si la aceasta ora unele incidente izolate in Paris si in alte orase, unde tineri cu fetele acoperite continua sa provoace fortele de ordine, insa manifestatiile de amploare s-au incheiat.

19:40 - Marine Le Pen, sefa extremei-drepte din Franta, Steve Bannon, fost consilier al lui Donald Trump, un controversat strateg si sustinator al extremismului mondial, presedintele american Donald Trump insusi, ba chiar si presedintele Turciei, Recep Recep Tayyip Erdogan, nu au ratat ocazia de a capitaliza politic protestele si a-l ataca pe presedintele Emmanuel Macron.

19:31 - Aproximativ 60 de persoane au ajuns la spitalele pariziene cu rani usoare, sambata, unde au primit ingrijiri si au plecat, nefiind inregistrate cazuri grave. La protestele de saptamana trecuta au fost inregistrati 162 de raniti, scrie Le Figaro.

19:00 - Premierul Edouard Philippe a postat pe Twitter un mesaj de sustinere pentru jandarmi si politisti, impreuna cu fotografii din care reiese i-a vizitat pe cei implicati chiar in strada, in dispozitiv.

"Recunostinta, admiratie si sustinere", le-a transmis premierul francez fortelor de ordine.

18:45 - Protestatarii vorbesc tot mai multe despre un referendum privind iesirea Frantei din Uniunea Europeana (Frexit), informeaza jurnalista Euronews Anelise Borges. "Vestele galbene" spun ca vor o schimbare profunda in Franta si se vor intoarce in strada sambata viitoare, daca presedintele Macron nu ii asculta.

18:28 - In clipa de fata exista mai multe zone fierbinti in Paris, unde protestele au degenerat in violente. Una dinte ele este chiar Champs-Elysees, unde in mijlocul protestatarilor pasnici s-au infiltrat huligani, care au aruncat cu obiecte in fortele de ordine si au declansat riposta acestora cu gaze lacrimogene.

In zona Saint-Augustin a fost raportata incendierea unui automobil Porsche si distrugerea mai multor vitrine.

In zona Trocadero au fost trimise 14 camioane de scutieri si doua blindate, iar situatia este foarte tensionata.

De asemenea, chiar in fata primariei din Paris a fost incendiata o masina.

18:15 - A avut loc la Paris si un mars pentru problemele de mediu, la care au participat circa 20.000 de oameni. Mitingul a fost unul pasnic, fara incidente.

18:00 - Protestele din Paris au inspirat o demonstratie similara la Bruxelles, unde au fost operate 400 de arestari.

Violente au fost inregistrate si in Marsilia, Toulouse, Bordeaux si altele, unde grupuri de tineri cu fetele acoperite cu cagule au provocat distrugeri si au aruncat cu diverse obiecte in fortele de ordine.

17:30 - Peste 950 de persoane au fost retinute de fortele de ordine, majoritatea in Paris, iar 724 dintre acestea au ajuns in arest, anunta autoritatile franceze.

Doar la Paris au fost operate 651 retineri si 536 de arestari, potrivit prefecturii.

Jurnalistii transmit ca printre protestatari sunt si tineri veniti din cartierele Parisului, care au devastat si au jefuit magazine.

(Foto: Hepta.ro)

17:00 - Masinile parcate in centrul Parisului, care ajung in calea demonstrantilor, sunt devastate, rasturnate si incendiate. Imagini difuzate de Le Figaro arata tineri care distrug un Mini Cooper gasit pe strada, pe motiv ca este al unui "burgez imputit".

Altii au ridicat baricade pe bulevardele Parisului, din mobilierul stradal pe care l-au devastat, iar la sosirea fortelor de ordine le-au si incendiat. Scutierii folosesc gaze lacrimogene impotriva protestatarilor, iar prestatia lor fata de saptamana trecuta poate fi considerata mult mai prompta.

In zonele in care au fost inregistrate incendii fortele de ordine au folosit si tunuri cu apa.

16:25 - Pe strazile Parisului si-au facut aparitia si politisti calare, pe langa blindatele jandarmeriei.

16:20 - Un bilant provizoriu arata ca au fost ranite pana acum 30 de persoane, in timpul protestelor. Majoritatea au primit primul ajutor de la voluntari.

16:14 - Jurnalista Anelise Borges transmite in direct din centrul Parisului pentru Euronews:

16:12 - Solicitarile protestatarilor sunt din cele mai diverse, de la iesirea Frantei din UE si NATO la interzicerea PET-urilor.

15:50 - Mai multe masini au fost incendiate, iar geamurile unor magazine au fost sparte cu bucati de pavaj in centrul Parisului. Pompierii si fortele de ordine au intervenit.

15:30 - Le Figaro scrie ca protestatarii din centrul Parisului sunt impartiti in cel putin zece puncte (strazi, piete publice) . Este vorba despre grupuri foarte mobile, aflate in continua miscare. "Vestele galbene" incearca pe cat posibil sa evite fortele de ordine si isi schimba constant directia de mers, in drumul lor prin centrul capitalei franceze.

15:15 - Prefectura a raportat ca au fost retinute preventiv 581 de persoane, dintre care 423 plasate in arest preventiv, informeaza Mediafax.

Politia a efectuat numeroase perchezitii si a confiscat casti, masti de gaze si diverse obiecte considerate periculoase.

15:00 - Protestatarii din Paris se aduna in jurul Arcului de Triumf, transmite corespondenta Euronews in capitala Frantei.

14:50 - Le Monde scrie ca, spre deosebire de protestele precedente, astazi se afla in centrul Parisului numeroase echipe BAC (Brigada anti-criminalitate) . Sunt luptatori de la fortele speciale, imbracati in negru, in haine civile, dar cu echipament de protectie si cu fetele mascate, care insotesc scutierii si intervin in forta pentru a extrage protestatari din multime.

14:48 - Cifrele arata ca la protestele violente de saptamana trecuta au participat mai multi oameni (36.000), iar autoritatile franceze s-au pregatit mai bine si au mobilizat in acest weekend 89.000 de membri ai fortelor de ordine, pentru a tine situatia sub control.

14:28 - La protestele de sambata participa 31.000 de oameni, iar 700 de persoane au fost pana acum retinute si interogate, la nivelul intregii tari, majoritatea in Paris, anunta autoritatile franceze. Dintre acestea, mai mult de jumatate au fost arestate.

In Paris protesteaza circa 8.000 de oameni, dupa estimarile autoritatilor. Oamenii se plang ca sunt atat de multi politisti in strada incat nu mai au loc de ei sa protesteze. Este vorba despre cei care protesteaza pasnic.

Pe alte strazi din centrul Parisului "vestele galbene" au facut baricade, iar fortele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene si tunuri cu apa.

13:26 - Ambasadorul roman in Franta, Luca Niculescu, a apreciat pentru Digi24 ca situatia de azi este mult mai calma decat saptamana trecuta, datorita organizarii fortelor de ordine si concentrarii manifestantilor doar pe zona centrala.

13:21 - Cativa protestatari se pozeaza cu blindatele armatei scoase pe strazile Parisului.

13:12 - Protestatarii au incercat initial sa marsaluiasca pe bulevardul Champs-Elysees spre Palatul Elysee, insa au fost opriti de fortele de ordine. Asa ca sute de manifestanti au patruns pe strazile adiacente in incercarea de a evita cordonul de politie, insa au fost opriti cu gaze lacrimogene.

In pofida catorva incidente violente, cei mai multi manifestanti demonstreaza pasnic si nu exista semne care sa indice o potentiala escaladare a violentelor sporadice, asa cum s-a intamplat sambata trecuta.

13:07 - Cifrele cresc in continuare - 514 oameni au fost ridicati de pe strada, anunta Prefectura de Politie a Parisului. Dintre acestia, 272 de protestatari au ramas in custodie.

13:04 - Din alte orase se indreapta spre Paris autocare cu "veste galbene", care vor sa se alature protestului din Capitala.

13:01 - Situatia este din nou tensionata pe Champs Elysee, manifestantii vor sa rupa cordoanele jandarmilor, iar fortele de ordine folosesc din nou gaze lacrimogene impotriva celor care incearca sa se apropie de zonele restrictionate. Sunt foarte multe strazi inchise in centrul capitalei Frantei pentru a proteja cladirile emblematice, inclusiv palatul unde se afla presedintele Emmanuel Macron.

13:00 - Politia din Bruxelles a facut circa 50 de arestari in legatura cu protestele de sambata ale miscarii "vestelor galbene", a relatat agentia de presa Belga.

Primele arestari au avut loc la gara centrala si la principala gara feroviara internationala din Bruxelles, precum si in zona unde isi au sediile institutiile europene.

12:56 - S-a ajuns la 492 de persoane ridicate de pe strada la Paris azi, dintre care 211 au ramas in custodia politiei.

12:50 - Un lider al "vestelor galbene", Julien Terrier, a fost ridicat de politie le Grenoble, sub acuzatia ca este organizatorul unei manifestari neautorizate in acest oras, transmite AFP.

12:45 - Protestatarii mai sunt surprinsi in imaginile postate pe retele si in ipostaze inedite, ca de exemplu facandu-si nevoile pe strada.

12:31 - La finalul intalnirii celulei de criza de la Ministerul de Interne, premierul Philippe a multumit fortelor de ordine, pentru "interventia remarcabila", dar si cetatenilor calmi.

12:23 - 481 de persoane au fost ridicate de pe strada, dintre care 211 au ramas in custodia politiei, anunta premierul Philippe, citat de Le Figaro.

12:14 - Manifestantii canta imnul Frantei si flutura steaguri tricolore - rosu, alb, albastru.

11:56 - Apar si primele incidente la Paris. Fortele de ordine au dat cu gaze lacrimogene pe Champs Elysee, unde manifestantii au incercat sa rupa gardurile instalate de autoritati pentru a ajunge catre Palatul Elysee, unde se afla presedintele tarii, in timp ce striga obsesiv: "Macron, demisia!". Unii protestatari au raspuns fortelor de ordine cu proiectile si petarde.

11:31 - Cel putin 354 de persoane au fost ridicate de pe strada. Dintre acestea, 127 au fost plasate in custodia politiei, transmite le Figaro.

11:28 - Autoritatile franceze au mobilizat aproape 90.000 de membri ai fortelor de ordine, inclusiv aproximativ 8.000 ofiteri si 12 vehicule blindate la Paris.

Fortele de ordine au confiscat deja mai multe masti de gaze si casti de la unii protestatari.

11:20 - Peste o suta de asistenti, moase si alte cadre medicale demonstreaza in Piata Bastiliei, scandand: "Macron, demisia!".

11:15 - Premierul Edouard Philippe a ajuns la Ministerul de Interne. Seful Guvernului face o sedinta cu ministrul de Interne, Christophe Castaner, prefectul politiei si alti oficiali din aparare, pentru a vedea care este situatia la aceasta ora.

11:12 - "O duzina de blindate lejere vor patrula sambata pe strazile Parisului...

Tintele principale ale protestatarilor sunt sediul televiziunii publice, palatul prezidential si Parlamentul", transmite Paul Cozighian (corespondent Le Figaro).

11:03 - 36 de statii de metrou din Paris sunt inchise.

11:01 - De la periferie spre centru curg coloane de manifestanti.

10:50 - Politia a perchezitionat 320 de protestatari, transmite AFP. Autoritatile au intarit controalele in gari si desfasoara sistematic perchezitii in jurul locurilor de manifestatie. Vreo 30 de persoane au fost retinute.

10:30 - Deocamdata protestatarii sunt pasnici si nu au intrat in conflict cu fortele de ordine.

10:15 - Protestatarii s-au adunat la Arcul de Triumf.

Capitala Frantei este efectiv baricadata de autoritati in acest weekend in care se asteapta noi violente. Iata detalii:

Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#proteste Paris, #Franta arestari, #vestele galbene , #proteste Franta