Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Europa > Olanda
A   A   A

Olanda a votat o lege controversata: Cetatenii sunt inregistrati ca donatori de organe, daca nu isi exprima refuzul explicit

Olanda a votat o lege controversata: Cetatenii sunt inregistrati ca donatori de organe, daca nu isi exprima refuzul explicit
Foto: Pixabay (Arhiva)
Camera superioara a Parlamentului Olandei a votat marti in favoarea unei legi controversate, in virtutea careia fiecare cetatean olandez adult este inclus automat in registrul national al donatorilor de organe, cu exceptia cazurilor in care locuitorii acestei tari precizeaza in mod expres faptul ca nu doresc sa figureze in acel registru.

Legea a trecut la limita in Senatul olandez, cu 38 de voturi "pentru" si 36 "impotriva".

Initiativa legislativa fusese deja aprobata de Camera Reprezentantilor - camera inferioara a Parlamentului Olandei - cu 75 de voturi "pentru" si 74 de voturi "contra", in septembrie 2016.

In prezent, registrul national al donatorilor de organe din Olanda are la baza un sistem bazat pe acord prealabil ("opt-in system"). Persoanele care doresc sa isi doneze organele dupa moarte trebuie sa se inscrie ele insele in registrul national al donatorilor.
Insa penuria de organe reprezinta de multi ani o problema cronica in Olanda, iar criticii guvernantilor recomanda un asa-zis sistem bazat pe refuz explicit (opt-out system), in virtutea caruia oamenii sunt in mod automat considerati donatori de organe daca nu isi exprima refuzul explicit fata de aceasta optiune.
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Marti, 13 Februarie 2018, ora 23:01

 Articol citit de 1648 ori

Citeste si: