O jurnalista a fost ucisa in Irlanda de Nord. Politia a arestat doi barbati

Sambata, 20 Aprilie 2019, ora 12:40
3525 citiri
O jurnalista a fost ucisa in Irlanda de Nord. Politia a arestat doi barbati
Foto: Arhiva Ziare.com

Politia nord-irlandeza a anuntat, sambata, arestarea a doi barbati cu varste de 18, respectiv 19 ani, in cadrul anchetei care vizeaza moartea jurnalistei Lyra McKee, 29 de ani, impuscata in noaptea de joi spre vineri la Londonderry.

Cei doi barbati sunt retinuti conform legislatiei antiteroriste si au fost condusi la un post de Politie din Belfast pentru a fi interogati, a precizat Politia din Irlanda de Nord (PSNI).

Politia a difuzat vineri seara imagini surprinse pe camerele de supraveghere in timpul "incidentului" si a lansat un apel catre martori. "Am primit deja un mare numar de apeluri si de informatii", a declarat, intr-un comunicat, unul dintre anchetatori, Jason Murphy.

"Oamenii l-au vazut pe tragator", a adaugat el. "Raspunsul la ceea ce s-a intamplat (...) se gaseste la localnici. Solicit oamenilor sa faca ceea ce trebuie pentru Lyra McKee, pentru familia ei si pentru orasul Londonderry, sa ne ajute sa oprim aceasta nebunie".

Potrivit comisarului-sef adjunct al Politiei nord-irlandeze, Mark Hamilton, Lyra McKee a fost ucisa de un barbat care a deschis focul contra politistilor care au intervenit in cartierul Creggan, unde 50 de masini au fost incendiate.

Jurnalista a murit la spital ca urmare a ranilor, a adaugat el in timpul unei conferinte de presa, vineri, la Londonderry, aratand ca responsabili sunt "disidenti republicani violenti" si "foarte probabil noua IRA", grup disident a istoricei Armate republicane irlandeze.

Potrivit agentiei literare Janklow & Nesbit, McKee s-a nascut la Belfast si a scris mult despre conflictul nord-irlandez si consecintele sale. Pe contul ei de Twitter, ea a publicat joi seara o fotografie care parea sa prezinte violentele din Londonderry din cursul noptii, insotita de explicatia: "Complet nebunesc".

Aceste violente au avut loc inaintea weekendului Pastelui, in cursul caruia republicanii sarbatoresc revolta care a avut loc la Dublin in 1916 si care a condus la proclamarea unei republici a Irlandei, in Lunea Pestelui.

Situat la frontiera cu Republica Irlanda, Londonderry - numit Derry de republicanii care refuza alipirea de Marea Britanie - este celebru pentru "Bloody Sunday" (duminica sangeroasa) din 30 ianuarie 1972. Militari britanici au deschis atunci focul asupra participantilor la un mars pasnic, care s-a incheiat cu 14 morti, in toiul "Tulburarilor" care s-au soldat cu 3.500 de morti in decursul a trei decenii.

In ianuarie, explozia unei masini-capcana la Londonderry a a alimentat temeri cu privire la noua o intensificare a violentei provocate de grupari paramilitare, in pline tensiuni pe tema Brexitului, un dosar in care frontiera irlandeza constituie in continuare unul dintre principalele puncte de stagnare.

Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire cu vicepreşedintele Turciei, Cevdet Yılmaz şi a precizat că a discutat cu acesta, printre altele, despre proiectele de colaborare cu...
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că are încredere în şansele sale la alegeri, pentru că Bucureştiul arată "mult mai rău decât acum patru ani"....
#jurnalista ucisa Irlanda , #Irlanda
Comentarii
S
Stan
rank 1
Se cam vede: dupa pierderea Imperiului Colonial...