Atentat terorist in inima Barcelonei: 13 oameni au fost ucisi si cel putin 100 au fost raniti

Joi, 17 August 2017, ora 23:54
43841 citiri
Atentat terorist in inima Barcelonei: 13 oameni au fost ucisi si cel putin 100 au fost raniti
Foto: Twitter/Richard A. Bordoni

O furgoneta a intrat in multime, joi seara, in centrul Barcelonei, pe celebra strada La Rambla. Autoritatile au confirmat ca este vorba despre un atac terorist, iar atentatul a fost revendicat la scurt timp de gruparea jihadista Statul Islamic (ISIL/Daesh).

Oficialii spanioli au anuntat ca bilantul atacului este de 13 morti si cel putin 100 de raniti, dar numarul victimelor ar putea creste, in orele urmatoare, pentru ca multi dintre cei raniti sunt in stare grava.

Unul dintre raniti este un cetatean roman, anunta Ministerul Afacerilor Externe precizand ca acesta a fost spitalizat si starea lui este stabila.

Este vorba despre un barbat in varsta de 35 de ani, care se afla in vacanta in Barcelona si care a suferit mai multe fracturi.

In atac a fost utilizata cel putin o furgoneta, care a fost condusa in zigzag pe o distanta de aproximativ 600 de metri, intr-o zona pietonala aglomerata, lovind astfel zeci de persoane. Ea ar fi fost inchiriata de un barbat numit Driss Oukabir, anunta El Pais. Acesta a si fost retinut, la scurt timp.

Foto: Twitter / Manoj Gupta

Ulterior, dupa cum anunta BBC, a mai fost retinuta o persoana, informatia fiind confirmata de oficialitatile catalane. Presa spaniola scrie si ca o persoana si-a pierdut viata intr-un schimb de focuri cu Politia.

Politistii cred ca in atac ar fi fost folosite nu doar o masina, ci doua. Ambele au fost gasite, conform Reuters, cea de-a doua in afara Barcelonei, in Vic, un mic oras catalan.

Celebra strada La Rambla, care este mereu plina de turisti, se intinde pe o distanta de 1,2 kilometri si este destinata exclusiv pietonilor.

Foto: TripAdvisor / La Rambla, intr-o zi normala, plina de turisti

Initial, la scurt timp dupa atac, Politia a anuntat pe Twitter incidentul, mentionand ca au fost ranite "cateva persoane", arata DW.

Fotografiile de la fata locului aratau mai multe persoane lungite pe asfalt, care primeau ajutor de la civili si echipele de interventie, potrivit The Telegraph.

Oamenii au fost rugati sa ocoleasca zona La Rambla, pentru a lasa cale libera Politiei si echipelor de interventie si sa-si anunte familiile si prietenii ca sunt bine folosind servicii de mesagerie online, pentru a evita blocarea retelelor de telefonie mobila din zona.

Intreaga zona a fost securizata, iar circulatia a fost oprita, inclusiv in subteran.

  • Cetatenii romani afectati pot solicita asistenta consulara la numarul de telefon al Consulatului General al Romaniei la Barcelona: +34 934 181 535; +34 934 344 223, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta sau la numarul de urgenta al oficiului consular din Barcelona +34 661 547 853, respectiv al misiunii diplomatice din Madrid +34 649 656 032, informeaza MAE.
  • Vezi si Marturiile celor aflati in La Rambla, in momentul producerii atentatului.

    Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
    Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
    Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
    Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
    Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
    Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
    #furgoneta intrat multime Barcelona, #duba intrat multime Barcelona Spania, #morti atac terorist Barcelona, #suspecti atac terost Barcelona arestati , #Spania
    Comentarii
    Poza Tragicomedian
    Tragicomedian
    rank 1
    Poza Nonpolitikon
    Nonpolitikon
    rank 5
    După Promenada din Nisa și Podul Londrei, zice-se că servicii Sud-A