La Tribune ilustreaza saracia europeana cu imagini din Romania

Sambata, 02 Martie 2013, ora 23:02
9427 citiri
La Tribune ilustreaza saracia europeana cu imagini din Romania
Foto: Le Tribune

La Tribune publica un articol despre statisticile referitoare la saracia care ii afecteaza pe copiii din Uniunea Europeana, ilustrand-si materialul cu o imagine din Romania.

E drept ca Romania este una dintre tarile care au o problema serioasa la acest capitol, dar nu este nici pe departe singura. In situatii aproape similare Romaniei se afla si Bulgaria, Letonia si Ungaria.

Conform datelor la care face referire La Tribune, peste un sfert dintre copiii sub 18 ani care traiesc in UE sunt expusi riscului de saracie si de excluziune sociala, intr-un procent mult mai mare decat populatia care are un nivel mediu de trai, iar riscul creste foarte mult atunci cand saracia este combinata cu un nivel scazut de educatie.

In 2011, 27% dintre copiii sub 18 ani au fost afectati de saracie sau de excluziune, fata de un procent de 24% dintre adulti cu varste cuprinse intre 18 si 64 de ani, se arata intr-un studiu publicat de Oficiul European de Statistica Eurostat.

Cele mai afectate sunt tarile sarace. In Uniunea Europeana copiii cei mai expusi riscului de saracie sau de excluziune sociala sunt cei din Bulgaria (52% din persoanele sub 18 ani), Romania (49%), Letonia (44%), Ungaria (40%) si Irlanda (38%).

In schimb, in Suedia, Danemarca si Finlanda, doar 16% dintre copii sunt in aceasta situatie.

Nivelul de educatie al parintilor este al doilea criteriu care face diferenta: aproape jumatate dintre copiii ai caror parinti nu au mers dincolo de primul ciclu de invatamant secundar sunt mai expusi riscului de saracie sau excluziune sociala cu circa 7% mai mult decat in cazul parintilor care au studii liceale terminate sau studii superioare.

La Tribune se refera in mod special la Romania si arata ca diferenta este si mai pronuntata: 78% dintre copiii ai caror parinti au un nivel scazut de educatie sunt expusi riscului de saracie sau excluziune sociala, fata de 2% in cazul parintilor care au studii superioare.

Articolul a starnit comentarii numeroase. Unele dintre ele vorbeau despre faptul ca in Spania, Portugalia si Irlanda somajul in randul tinerilor este de 50% la suta, in timp ce alti comentatori se intreabau ce cauta Romania si Bulgaria in Uniunea Europeana. Onesti si fini observatori, alti comentatori remarcau diferenta mica intre Romania si Bulgaria pe de o parte si Letonia, Ungaria si Irlanda pe de alta, desi pentru acestea din urma nu s-a pus niciodata problema despre locul lor in Uniunea Europeana.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#Romania saracie Uniunea Europeana, #copii saracie UE, #copii educatie Romania , #Uniunea Europeana