Iohannis si Juncker, fata in fata cu tinerii, la Sibiu. Au primit intrebari serioase, au raspuns cu glume, statistici si sloganuri (Video)

Miercuri, 08 Mai 2019, ora 19:15
10151 citiri
Iohannis si Juncker, fata in fata cu tinerii, la Sibiu. Au primit intrebari serioase, au raspuns cu glume, statistici si sloganuri (Video)
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si presedintele Klaus Iohannis au fost miercuri la Sibiu fata in fata cu 300 de tineri din statele membre ale Uniunii Europene. Oficialii au primit intrebari concrete si serioase de la cei din sala, la care au raspuns cu glumite, impunsaturi, statistici seci sau sloganuri de campanie.

Tinerii nu s-au lasat insa intimidati si au continuat sirul intrebarilor. Ei le-au cerut liderilor sa rezolve problemele de pe piata muncii si sa se asigure ca angajatii nu pot fi exploatati, s-au aratat nemultumiti de masurile luate in ce priveste migratia si incalzirea globala, au cerut reglementarea pietei digitale, precum si dreptul de vota incepand cu varsta de 16 ani.

Cei doi politicieni si-au presarat raspunsurile cu statistici si glumite, dar si cateva impunsaturi reciproce. In momentul in care Iohannis a ciriticat masuri luate la nivelul CE, Juncker i-a replicat ca nici el nu e multumit de tot ceea ce se intampla in Romania. Presedintele i-a spus insa ca ii impartaseste aceasta nemultumire.

Totodata, cand Iohannis a criticat Comisia pentru faptul ca populatia europeana e tot mai imbatranita si nu sunt luate masuri, Juncker i-a spus ca institutia europeana nu e responsabila de libidoul continentului, ci fiecare guvern trebuie sa ia propriile masuri.

Dezbaterea din aceasta seara a incheiat lucrarile unui forum dedicat tinerilor din Uniunea Europeana - "Sa modelam viitorul Europei impreuna!", organizat la Sibiu de Comisia Europeana. Joi, 9 mai, presedintele Jean-Claude Juncker va participa la reuniunea informala (Summit-ul de la Sibiu) a celor 27 de sefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeana.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea dezbaterii de la Sibiu:

18:12 - Klaus Iohannis deschide dezbaterea.

- Va multumesc pentru primirea frumoasa, sper ca aveti intrebari. Sunt onorat sa fiu aici la aceasta dezbatere cetateneasca.

- Summitul pe care Romania il gazduieste maine la Sibiu va trebui sa prezinte o viziune clara a viitorului UE.

- Este esential sa confirmam ca viziunea noastra ramane una comuna si dincolo de diferentele noastre ca state membre ne uneste vointa de a lucra impreuna pentru proiectul european.

- Peste doar cateva saptamani alegerile pentru PE vor avea un impact major asupra modului in care politicile europene vor evolua.

- Cred cu tarie ca Summitul de la Sibiu va ramane ca un moment simbolic de unitate si angajament in favoarea Europei. Am convingerea ca dezbaterea de astazi se va inscrie in aceeasi nota optimista a viitorului comun in UE.

18:18 - Ia cuvantul Jean Claude Juncker, presedintele CE:

- Sunt fericit sa particip la aceasta dezbatere cetateneasca, e a doua la care particip in Romania, prima a fost in Bucuresti.

- Nu am venit aici sa vorbesc, ci sa ascult, ceea ce nu-mi vine neaparat natural. Va multumesc ca ati venit.

18:20 - Incep intrebarile tinerilor:

O tanara din Germania: Nu am vorbit despre migratie azi, am citit raportul dvs, dle Juncker, si abia mentionati acolo migratia. Credeti ca ati rezolvat aceasta problema?

Juncker: Nu-mi place ideea ca mentionati eventualul meu succesor. Imi termin mandatul la 1 noiembrie anul acesta.

- Cand am preluat mandatul in 2014 si ma prezentam Parlamentului European una dintre prioritatile mentionate a fost migratia si principala mea cerere a fost sa dam dovada de solidaritate in aceasta problema.

- A durat pana am convins statele membre pe aceasta chestiune. Zeci de mii de refugiati au fost relocati. Nu am putut lasa de izbeliste Italia si Grecia, am alocat fonduri.

- Am rezolvat problema? Nu! E o problema pentru deceniile urmatoare. Dar am scazut numarul refugiatiilor ilegali.

- Noi, ca europeni, nu trebuie sa respingem din principiu refugiatii. Nu sunt turisti, sunt oameni persecutati si trebuie sa-i ajutam.

- Mereu voi lupta pentru o Uniune Europeana care sa deschida usile pentru cei in nevoie si sunt multi acestia.

Klaus Iohannis: Migratia este o problema dificila pentru UE si cetatenii sai si e nevoie sa fim cinstiti.

- Uneori cand urmaresc stirile cred ca multi au impresia ca migratia a fost inventata in 2015. Ghiciti ce? Migratia ne defineste intreaga istorie, a schimbat tari, destine, culturi, religii. Dar este adevarat ca in 2015 am avut un val urias de migranti care a fost declansat de razboiul din Siria.

Noi, tarile europene, nu am fost pregatite pentru acel val, desi ar fi trebuit sa ne asteptam la el.

Intrebarea unui tanar din Romania: Domnule presedinte, intrebarea mea este pentru dvs. Am discutat numeroase chestiuni astazi, care este opinia dvs despre acordarea dreptului de a vota incepand cu varsta de 16 ani?

Iohannis: Sunt perfect de acord sa inceapa votarea de la 16 ani. Dar in acest caz cred ca ar trebui sa invatam despre democratie un pic mai devreme, inainte de a merge la vot. Acum mergem la vot de la 18 ani dar incepem sa invatam despre democratie la 38 de ani.

- Cred ca suntem obligati sa le explicam cetatenilor europeni care este miza votului. Daca ascultam doar politicienii in campanie vom crede ca votul este despre orice mai putin despre ceea ce ne intereseaza.

- Este obligatoriu sa fim informati si da, sa le dam tinerilor dreptul sa voteze.

Juncker: Comisia Europeana nu are dreptul sa intervina in aceasta chestiune, e a statelor membre. Dar vin din Luxemburg si am votat prima oara la 16 ani. Autoritatile locale au decis sa se poata vota optional de la 16 ani. Nu era luat in calcul, dar am observat ca am votat ca majoritatea cetatenilor.

La 16 ani am votat cu partidul al carui presedinte sunt acum.

Intrebarea unei tinere din Franta: Intrebarea mea este despre transparenta decizionala in UE si interventia grupurilor de lobby.

Juncker: Referitor la transparenta si lobby, eu nu sunt impotriva lobby-ului, dar avem nevoie de un mod de a ne exprima opiniile pentru ca grupurile de lobby sunt alcatuite din multe tipuri de oameni.

- Nimeni din birourile noastre nu are dreptul sa primeasca astfel de reprezentanti daca nu se afla inregistrati intr-un registru.

- Am observat ca atunci cand lucrurile devin transparente, solicitarile de intalniri scad dramatic.

Intrebarea unui tanar european: Intrebarea mea este pentru dl Juncker. Credeti ca lasati o lume mai buna in urma?

Juncker: Am fost numit ministru la 27 de ani si am servit tara pana la 59 de ani, dupa care am ajuns presedintele CE. Daca imi amintesc corect situatia in care am crescut, spun ca lumea e acum un loc mai bun, mai ales partea europeana a lumii.

Oamenii sunt mai bogati acum decat cand am fost eu nascut in decembrie '54. Lucrurile s-au imbunatatiti. Tatal meu a fost fierar si inainte a fost soldat. A fost mai buna viata mea decat a lui? Da, a fost. Pentru ca Uniunea Europeana s-a asigurat ca nu vor mai fi razboaie.

- Legat de mediu, acesta era intr-o stare mai buna in anii '50, '60 sau '70. Trebuie sa ne concentram eforturile pentru a rezolva problemele cauzate de incalzirea globala. Incalzirea globala e principala problema a viitorului, alaturi de relatiile noastre cu Africa.

Intrebarea unei tinere din Franta: Am discutat azi despre cum tehnologia poate proteja sau interfera cu valorile democratice. Cum se va continua pe viitor in aceasta directie?

Iohannis: Cred ca este ceva ce ar trebui sa consideram o mare provocare. Schimbarea deja s-a produs. Traim intr-o lume digitala si ghiciti ce? Nu suntem pregatiti.

- Poate ca ati auzit de 5G. Ghiciti ce? Vine si e in sine o forma de inteligenta artificiala. Telefonul va vorbi cu masina, cu instalatia electrica, cu masina de spalat. Si, daca aveti noroc, il veti intelege. Daca nu, ghinion!

- Comisia a emis mai multe legi si lucram in continuare la asta, dar, personal, nu sunt multumit de ce se intampla in Uniunea Europeana.

- Una dintre cele mai mari realizari ale UE este piata unica, dar cand incercati sa va folositi telefonul peste hotare, veti vedea ca nu functioneaza cum trebuie. Nu in Romania, noi avem o retea buna.

- Trebuie sa avem o piata unica digitala, avem multe de facut. Traind in aceasta lume digitala, se pune intrebarea: cum vom fi siguri ca valorile noastre vor fi protejate, ca drepturile ne vor fi protejate? Asta e ceva ce va trebui sa rezolvam pentru ca se intampla si prefer sa fiu pregatit.

Juncker: Presedintele a spus ca nu e multumit de tot ce se intampla in UE. Nici eu nu sunt multumit de tot ce se intampla in Romania.

Iohannis: Nici eu!

Juncker: Apropo, de ce vorbim in engleza? Toata lumea intelege engleza, dar nimeni nu intelege Anglia.

Intrebarea unui tanar european: Generatia mea este cea mai pro-europeana, dar si care sufera cel mai mult din cauza conditiilor precare de munca. Cum apara CE tinerii muncitori si drepturile lor pe piata muncii?

Juncker: Am avut o perioada fericita in viata mea, am fost ministru al Muncii timp de 17 ani. A fost cea mai buna perioada din viata mea. Prima mea experienta a fost intalnirea din copilarie cu membrii sindicatului din care facea parte tatal meu.

- La nivelul CE am facut multe lucruri, chiar daca nu sunt cunoscute publicului general.

- Sustin o Uniune unde dreptatea sociala e regula. Am adoptat decizii, directive, dar nu e de ajuns. Nu suntem nici la jumatatea drumului, ci abia am pornit pe el.

- As vrea sa invit muncitorii, angajatii, sa mearga pe 26 mai la vot. Daca ei nu se duc la vot nu o va face nimeni in locul lor. Si e o invitatie pentru toata lumea. Fiecare trebuie sa fie constient ca el reprezinta Europa.

- Daca toata lumea ar vota cu extremistii cum va arata Europa? Asa ca votati, votati!

Iohannis: Prietenul meu Jean Claude nu va fi fericit pentru ce voi spune. Daca citim statisticile, in cele mai multe state membre somajul in randul tinerilor e mai mare decat rata generala a somajului. Inseamna ca sistemul e viciat si trebuie corectat.

- Problema e in sistemul de invatamant. Daca pregatim tanara generatie pentru joburile care sunt pe piata, le va primi. Dar multe dintre sistemele noastre de educatie ii pregatesc pentru meserii care nici nu vor mai exista cand ei vor termina scoala.

- Trebuie sa legam sistemul educational de piata muncii. Trebuie sa avem grija de tanara generatie si sa facem tot ce e necesar pentru a-i integra cat mai repede si bine posibil. In cele mai multe tari piramida demografica nu este una corecta.

Juncker: Dupa ce l-am ascultat nu inteleg de ce a spus ca nu voi fi fericit ca spune asta. Sunt foarte fericit pentru ca mi-ai dat oportunitatea sa spun ca somajul nu a fost niciodata mai scazut decat in mandatul meu.

- Da, faptul ca avem o societate imbatranita e o problema. Europenii sunt cea mai imbatranita populatie de pe glob, dar CE nu poate sa actioneze aici, ci statele membre trebuie sa ia masuri.

- CE nu poate controla libidoul pe continent.

O noua intrebare de la un tanar: Daca noi suntem viitorul UE, de ce nu suntem invitati la Sumitul de la Sibiu?

Juncker: E greu sa va invitam pe toti. Deja suntem prea multi participanti.

- Am propus in septembrie 2017 sa avem un Consiliu European in Sibiu pentru ca am vrut sa arat ca UE nu e doar la Bruxelles, e peste tot. Nu sunt singur la Bruxelles, desi ar fi mai bine, toate statele au reprezentanti la Bruxelles.

- Realitatea europeana e aici, in orase, in sate. Si, pe langa asta, mereu mi-am dorit sa vin la Sibiu. Propaganda germana spune ca aceasta zona a fost descoperita de saxoni. Nu, luxemburghezii au descoperit-o.

Iohannis: Imi place cel mai mult sa vorbesc cu tinerii. Si eu sunt european, si Jean Claude e european si tu (cel care a pus intrebarea, n.red.), daca nu erai european, nu erai aici, ai fi gasit ceva mai interesant de facut. Aceste chestiuni vor fi discutate in summit. De aceea am venit sa vorbim cu voi, asta fac politicienii daca vor intr-adevar sa aiba feedback.

- Prin noi, si voi veti fi acolo. Aveti cel putin doua voci la Summitul de la Sibiu. Dar cu siguranta aveti mai multe. Democratia inseamna ca fiecare merge si voteaza lideri care decid ce e mai bine pentru toata lumea. Noi asta vom face, nu vorbim despre partidele din care venim sau probleme personale, ci despre problemele Uniunii.

- Si nu mergem acolo ca asa vrem noi, ci pentru ca am fost votati. Asadar, daca vreti sa aveti lideri reprezentantivi in Consiliu, mergeti si votati!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat sâmbătă că PSD a mai câştigat alegerile în trecut, dar Guvernul a fost format din partidele de pe locul "doi, trei şi un pic din cinci" şi...
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
#Junker Sibiu viitor Europa , #Comisia Europeana