In prezenta lui Iohannis, liderii PE acuza "reformele dubioase" din Justitie: Guvernul de astazi a trecut una din liniile rosii

Marti, 23 Octombrie 2018, ora 13:46
4361 citiri
In prezenta lui Iohannis, liderii PE acuza "reformele dubioase" din Justitie: Guvernul de astazi a trecut una din liniile rosii
Foto: captura video Privesc.eu

Presedintele Klaus Iohannis a participat, marti, la Strasbourg, la dezbaterea organizata de Parlamentul European privind viitorul Uniunii Europene, ocazie cu care a sustinut o alocutiune in care a prezentat viziunea Romaniei pe acest subiect.

Dupa ce seful statului a incheiat discursul, mai multi lideri din PE au luat cuvantul si, printre altele, au criticat coruptia din tara noastra.

Josef Weidenholzer, vicepresedintele S&D (Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor), a afirmat ca situatia politica din Romania este urmarita cu ingrijorare in acest context.

"Combaterea coruptiei reprezinta elemente extrem de importante. Democratia reprezinta elemente fundamentale, suntem parteneri. Contam pe faptul ca veti sprijini PE in ceea ce priveste MCV, dezbaterile din aceasta dupa amiaza. Urmarim cu ingrijorare situatia politica din tara dvs.

Nu e bine cand o societate se fragmenteaza si clivajele se adancesc. Speram ca dvs veti contribui la unitate", a afirmat Weidenholzer la dezbaterea din PE.

De asemenea, el i-a cerut Romaniei sa "regandeasca" rolul SRI, "ramasita a serviciului lui Ceausescu".

La randul sau, Manfred Weber, seful grupului parlamentar al Partidului Popularilor Europeni (PPE) din PE, a afirmat ca Guvernul de la Bucuresti trebuie sa schimbe cursul in ce priveste combaterea coruptiei, intrucat a trecut "una dintre liniile rosii".

"Romania face parte din UE, insa nu indeplineste conditiile pentru zona euro, speram ca zona Schengen sa se extinda si sa sprijinim extinderea. Sa facem primul pas prin deschiderea aeroporturilor inainte de 2019. (...)

Sa continue modernizarea tarii. Combaterea coruptiei nu e doar o problema romaneasca. Guvernul trebuie sa schimbe cursul, Guvernul de astazi a trecut una din liniile rosii", a spus Weber.

Si Guy Verhofstadt, liderul ALDE european, a subliniat situatia coruptiei din tara noastra si a precizat ca este ingrijorat de "aceste reforme dubioase", numind slabirea Codului Penal, dar si subminarea luptei impotriva coruptiei.

"Dupa Revolutie, am trimis echipamentele pentru primul post de radio din Romania, Contact, care este si in Belgia. Astazi, dupa 30 de ani, sunt din nou ingrijorat de ce se intampla in Romania.

In primul rand, aceste reforme dubioase, slabirea Codului Penal, subminarea luptei impotriva coruptiei, descoperirea protocoalelor secrete. In 2019 va fi o lupta impotriva tendintei unor tari de a merge pe calea autocratiei. O lupta intre deschidere si populistii ingusti la minte", a sustinut, printre altele, Verhofstadt in Parlamentul European.

A luat cuvantul si europarlamentarul german Ska Keller, presedinte al grupului verzilor din Parlamentul European. Aceasta a afirmat ca, in loc sa asculte miile de cetateni care au iesit in strada sa demonstreze impotriva coruptiei, Guvernul "a lansat gaze impotriva lor".

"Fiecare cetatean trebuie sa se intrebe 'care e Europa in care vrem sa traim?' O lasam sa alunece pe panta populismului? Unele tari au ales aceasta cale.

Foarte multi romani au demonstrat la referendum ca nu vor un stat autocrat care discrimineaza si au iesit cu miile in strada sa demonstreze impotriva coruptiei. In loc sa ii asculte, guvernul roman a lansat gaze impotriva lor.

Sefa DNA va fi inlocuita, CCR a declarat peste 60 de articole din CPP neconstitutionale. Aceasta reforma pune in pericol lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate. De ce nu faceti un apel la toate partidele pentru ca recomandarile Comisiei de la Venetia sa fie aplicate?", a precizat Ska Keller adresandu-i-se lui Iohannis.

Marti a avut loc dezbaterea organizata de Parlamentul European (PE) privind viitorul Uniunii Europene, eveniment ce face parte dintr-o serie de dezbateri privind viitorul UE, la care sunt invitati sefii de stat si guvern din statele membre ale Uniunii, si la care participa si presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

Citeste si Juncker: Fara Romania, UE nu ar fi completa. Avertisment pentru Guvern si Parlament legat de statul de drept

Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#dezbatere PE viitorul UE, #lideri PE criticat coruptie Romania , #Romania UE
Comentarii
Poza calmdown
calmdown
rank 5
Poza bum
bum
rank 5
Valcov e cel mai potrivit sa prezinte situatia coruptiei !