Gruparea Noua IRA revendica uciderea jurnalistei din Irlanda de Nord

Marti, 23 Aprilie 2019, ora 08:45
4982 citiri
Gruparea Noua IRA revendica uciderea jurnalistei din Irlanda de Nord
Foto: Arhiva Ziare.com

Gruparea disidenta republicana Noua IRA si-a asumat responsabilitatea pentru asasinarea jurnalistei Lyra McKee, prezentand "scuze sincere" familiei sale si prietenilor.

Intr-un comunicat tranmis Irish News, gruparea a recunoscut, folosindu-se de un cuvant codat, ca activistii sai au ucis jurnalista de investigatie in varsta de 29 de ani, cea care a fost impuscata mortal in Derry, joi. Noua IRA a cerut scuze rudelor jurnalistei.

Totusi, ei si-au justificat actiunile caracterizandu-le ca facand parte dintr-o actiune impotriva fortelor dusmane.

"Joi noapte, in urma unei incursiuni in Creggan a fortelor regale britanice inarmate puternic, care au provocat haos, IRA si-a trimis voluntarii. I-am instruit sa dea dovada de precautie in viitor in contactele cu dusmanul si am luat masuri pentru a implementa acest lucru", se arata in comunicat.

"In timpul atacurilor asupra dusmanului, Lyra McKee a fost ucisa in mod tragic in timp ce statea alaturi de fortele dusmanului. IRA prezinta scuzele sincere partenerului, familiei si prietenilor lui Lyra McKee pentru moartea ei", conform documentului.

Comunicatul a fost emis dupa ce luni a avut loc un protest al prietenilor lui McKee in fata partidului Saoradh in Derry, o grupare care adera la ideologiile Noii IRA.

Sinead Quinn, una dintre participante la protest, a criticat Saoradh pentru ca a incercat sa portretizeze moartea lui McKee ca pe o impuscatura accidentala.

"Lyra McKee a fost un jurnalist de investigatie, ea merita mai mult. Sunt atat de bucuroasa ca sunt asa multi oameni aici si sa ii vad pe acesti barbati cum se uita la noi, femeile. Nu este ceva reprezentativ pentru republicanii din acest oras. Nimeni nu poate sustine sa tragi intr-o multime de oameni", a afirmat ea.

Potrivit agentiei literare Janklow & Nesbit, McKee s-a nascut la Belfast si a scris mult despre conflictul nord-irlandez si consecintele sale. Pe contul ei de Twitter, ea a publicat joi seara o fotografie care parea sa prezinte violentele din Londonderry din cursul noptii, insotita de explicatia: "Complet nebunesc".

Aceste violente au avut loc inaintea weekendului Pastelui, in cursul caruia republicanii sarbatoresc revolta care a avut loc la Dublin in 1916 si care a condus la proclamarea unei republici a Irlandei, in Lunea Pestelui.

Situat la frontiera cu Republica Irlanda, Londonderry - numit Derry de republicanii care refuza alipirea de Marea Britanie - este celebru pentru "Bloody Sunday" (duminica sangeroasa) din 30 ianuarie 1972. Militari britanici au deschis atunci focul asupra participantilor la un mars pasnic, care s-a incheiat cu 14 morti, in toiul "Tulburarilor" care s-au soldat cu 3.500 de morti in decursul a trei decenii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#jurnalista ucisa Iralnda Nord, #Noua IRA ucis jurnalista Irlanda , #Irlanda