Hollande face, in premiera, dezvaluiri despre structura arsenalului nuclear francez

Joi, 19 Februarie 2015, ora 21:24
5124 citiri
Hollande face, in premiera, dezvaluiri despre structura arsenalului nuclear francez

Presedintele Francois Hollande a dezvaluit joi pentru prima data, in numele "transparentei", compozitia arsenalului nuclear francez, confirmand ca Franta dispune in total de 'mai putin de 300' de focoase nucleare.

Afirmand ca vrea "sa mearga mai departe in transparenta, fie ca este vorba despre doctrina, arsenal sau eforturi concrete de dezarmare", seful statului si al armatei a spus ca "Franta dispune de trei loturi de 16 rachete transportate de submarine si de 54 de vectori ASMPA" care echipeaza avioane de lupta.

"Imi doresc ca toate statele care dispun de arma nucleara sa faca acelasi efort de transparenta pentru toate categoriile de arme din arsenalul lor nuclear", a subliniat Francois Hollande intr-un discurs sustinut la baza aeriana de la Istres.

Franta, a adaugat el, a fost deja "exemplara" prin dezvaluirea "volumului total al stocului sau de arme, respectiv mai putin de 300".

Aceasta informatie a fost dezvaluita de fostul presedinte Nicolas Sarkozy in martie 2008, renuntand la secretul absolut care proteja pana atunci aceasta cifra, estimata in acea perioada de un colectiv de oameni de stiinta americani la 348.

Francois Hollande a reamintit si "prioritatea" acordata de Franta "stoparii definitive a productiei de materii fisionabile" destinate armelor nucleare, dezvaluind ca "negocierea nu a putut incepe, in lipsa unui acord al principalelor state implicate".

"De aceea fac apel astazi la toate statele dotate cu arma nucleara sa angajeze fara intarziere aceasta discutie", a mai spus el, anuntand ca "Franta va propune in saptamanile viitoare un proiect de tratat ambitios, realist si verificabil".

Seful statului a dat asigurari ca nu se poate pune problema ca tara sa "sa coboare garda" in materie de disuasiune nucleara, afirmand ca "contextul international nu lasa loc niciunei slabiciuni".

"Intr-o lume periculoasa, si este astfel, Franta nu vrea sa coboare garda", a subliniat seful statului, observand ca "posibilitatea unor conflicte statale viitoare care ne privesc direct sau indirect nu poate fi exclusa".

"In domeniul nuclear militar, au aparut noi puteri in ultimii 20 de ani" si "altele incearca inca sa apara", a mai spus Hollande, identificand in aceasta "crestere a numarului statelor care detin arma nucleara un risc major pentru pace in regiunile implicate, dar si pentru securitatea internationala".

"Este sensul pozitiei pe care o avem deja de mai multe luni, daca nu de ani, in negocierile cu Iranul: da nuclearului civil, nu armei nucleare", a subliniat Hollande.

"Problema este ca pentru moment Iranul nu a demonstrat inca ca vrea sa renunte la bomba insa imediat ce o va face se va ajunge la un acord", a mai spus el.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#arsenal nuclear francez, #Francois Hollande arsenal nuclear Franta , #Franta