Francezii au continuat protestele si in ziua de Craciun. Parisul a fost paralizat

Miercuri, 25 Decembrie 2019, ora 21:12
5167 citiri
Francezii au continuat protestele si in ziua de Craciun. Parisul a fost paralizat
Foto: captura video

Greva impotriva reformei sistemului de pensii nu a luat pauza de Craciun in Franta, intrand deja in a patra saptamana, relateaza AFP.

Miercuri, 25 decembrie, in a 21-a zi de greva in transporturi, trenurile si metroul din Paris au functionat la turatie minima sau chiar deloc.

Joi, circulatia va ramane "foarte perturbata" in capitala franceza, cu un tren de mare viteza (TGV) din doua si cinci linii de metrou din 16 inchise.

Guvernul de la Paris, sustinut de Comisia Europeana, care considera "necesara" aceasta reforma a sistemului de pensii, incearca sa adopte un "sistem universal" de pensii pe puncte, care sa elimine regimul pensiilor speciale, mai ales cele de care beneficiaza lucratorii din societatile de transport public, care se pot pensiona mai devreme.

Unii dintre grevisti au putut in acest an sa-si petreaca Craciunul cu familia: "In mod normal, nu avem niciodata doua sarbatori la sfarsit de an", explica Raffi Kaya, conductor de tren si militant sindical in timpul unei "mese a grevistilor", in garile din Lyon si Paris.

Aceste "banchete de Craciun" au fost organizate la initiativa sindicatelor cele mai mobilizate, CGT sau SUD, "pentru a mentine flacara" protestelor.

Urmatoarea etapa importanta pentru opozantii reformei va fi sambata, 28 decembrie, zi cu actiuni de protest in toata Franta.

Sindicatele se vor intalni cu reprezentanti ai guvernului francez la 7 ianuarie, inceputul unei serii de intalniri tematice, inainte de prezentarea proiectului de lege la Consiliul de Ministri, in 22 ianuarie.

Opozitia a criticat intarzierea guvernului de a incepe aceste negocieri, iar anuntul conform caruia in plina greva ministrul pentru tranzitie energetica, Elisabeth Borne, responsabila si pentru transporturi, isi petrece vacanta in Maroc a suscitat critici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#greva transportatori Franta Craciun, #greva proteste Franta reforma pensii , #Franta