Finlanda e gata sa ne ia locul la presedintia UE. La Helsinki se urgenteaza pregatirile. Reactia MAE si cifrele lui Dancila

Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 20:23
15598 citiri
Finlanda e gata sa ne ia locul la presedintia UE. La Helsinki se urgenteaza pregatirile. Reactia MAE si cifrele lui Dancila
Foto: Twitter/@juhasipila

Dupa ce presedintele Klaus Iohannis a declarat ca Romania nu e pregatita sa preia presedintia UE de la 1 ianuarie, Finlanda, tara care ne urmeaza in aceasta postura importanta, a precizat ca e gata sa ne ia locul, daca e necesar.

Premierul finlandez, Juha Sipila, a anuntat ca guvernul sau si-a aratat disponibilitatea in acest sens, in cazul in care Romania va solicita un schimb de mandat la presedintia rotativa a UE anul viitor. Finlanda e programata sa preia presedintia UE de la noi la 1 iulie 2019.

Totusi, Juha Sipila adauga ca tensiunile politice interne romanesti nu vor afecta calendarul pentru mandatul Finlandei din 2019.

Sipila a declarat, marti, agentiei finlandeze de stiri STT, ca Romania nu are intentia de a amana mandatul sau de sase luni la conducerea UE, care este programat sa inceapa la 1 ianuarie.

Dupa declaratiile presedintelui Iohannis de luni, guvernul finlandez si-a accelerat ritmul de pregatire si e gata in caz ca vine o solicitare de la Bucuresti pentru a-si devansa mandatul. Totusi, deocamdata, o astfel de cerere nu a sosit. Dimpotriva, guvernul roman a confirmat ca tara noastra isi va desfasura mandatul asa cum era planificat.

Dancila ii raspunde lui Iohannis: Sa se abtina. Suntem pregatiti pentru preluarea presedintiei Consiliului UE

Aceasta va fi prima presedintie a Romaniei de la aderarea la UE in 2007. Finlanda a detinut functia de doua ori inainte, in 1999 si 2006. Austria detine presedintia pana la sfarsitul acestui an.

Reactia MAE

Ca urmare a informatiilor referitoare la pozitia Finlandei aparute in presa, Ministerul Afacerilor Externe face urmatoarele precizari intr-un comunicat remis Ziare.com:

"Asa cum Guvernul Romaniei a reiterat in nenumarate randuri, Romania este pregatita pentru preluarea, la 1 ianuarie 2019, a mandatului Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, iar pregatirile se desfasoara conform calendarului.

De asemenea, atragem atentia ca Guvernul finlandez apreciaza ca pregatirea Romaniei privind preluarea Presedintiei Consiliului Uniunii Europene este in grafic, iar dialogul in cadrul formatului TRIO confirma, inca o data, capacitatea Romaniei de a exercita cu succes acest mandat.

In urma clarificarilor oferite de Ambasada Romaniei la Helsinki, principalul cotidian finlandez a publicat o actualizare a informatiei care trateaza declaratiile oficialilor finlandezi, actualizare ce cuprinde pozitia Executivului roman si clarifica faptul ca Romania nu se afla in imposibilitatea de a-si exercita mandatul de Presedintie a Consiliului UE si nu va solicita asistenta, in acest sens, Guvernului finlandez.

Reiteram ca exercitarea in bune conditii a mandatului privind Presedintia Romaniei a Consiliului Uniunii Europene este un exercitiu comun, care trebuie sa aiba la baza un consens politic intre toate institutiile statului si un dialog deschis si onest, care sa permita Romaniei sa indeplineasca cu succes aceasta responsabilitate.

Acest mandat constituie o oportunitate pentru confirmarea angajamentului Romaniei fata de Uniunea Europeana si de promovarea valorilor sale, cat si a consolidarii si articularii rolului Romaniei la nivelul statelor membre.

Nu in ultimul rand, subliniem importanta tratarii cu maturitate a unor informatii care nu sunt fundamentate pe demersuri reale si care pot afecta imaginea Romaniei si influenta credibilitatea si statutul sau la nivel european".

Dancila

Si premierul Viorica Dancila respinge propunerea Finlandei.

"Este de asteptat ca in urma afirmatiilor facute de dl presedinte Klaus Iohannis sa avem efecte de genul acesta. Cu siguranta, Romania e pregatita sa preia presedintia Consiliului UE.

Guvernul e bine pregatit si acest lucru il stie si dl Iohannis, pentru ca exista un comitet interministerial la care au participat si consilierii prezidentiala. E finalizat intreg programul de actiuni.

In medie vor fi 7 intalniri sau discutii in perioada exercitarii presedintiei Consiliului UE. Vom avea evenimente formale si informale. A inceput procesul de finalizare efectiva a summit-ului.

Romania a pregatit, a selectat o veritabila armata de profesionisti care vor asigura resursa umana necesara. Sunt 279 de presedinti si vicepresedinti coordonatori ai grupurilor de lucru. Sunt cateva cifre care arata seriozitatea cu care am luat lucrurile si faptul ca suntem pregatiti. Mai mult, Romania detine presedintia din umbra in perioada celei austrice", a sustinut Dancila, marti seara, intr-o interventie telefonica la Antena3.

Iohannis a spus ca nu suntem pregatiti, apoi a semnat rapid decretul pentru un nou ministru

Luni, presedintele Klaus Iohannis a declarat, dupa plecarea din Guvernul Dancila a ministrului Afacerilor Europene, Victor Negrescu, ca lucrurile "au luat-o razna" la Palatul Victoria si ca Romania nu este pregatita pentru preluarea, peste mai putin de 2 luni, a presedintiei UE.

"Nu suntem pregatiti pentru asa ceva (preluarea presedintiei UE - n.red.) . Acum cateva saptamani am fost intrebat si am spus ca vom face fata rezonabil. Intre timp, lucrurile au luat-o razna la Guvern!

Nu se mai inteleg responsabilii pentru diferite sectoare, persoane care ar trebui sa se ocupe de chestiuni europene pleaca sau sunt demisi si in acest fel ne trezim in ceasul al 12-lea total nepregatiti", a spus Klaus Iohannis.

Iohannis: Lucrurile au luat-o razna! Guvernul Dragnea-Dancila, accident al democratiei, trebuie inlocuit

Apoi, marti, presedintele a semnat rapid decretul pentru numirea in functia de ministru delegat pentru Afacerile Europene a lui George Ciamba.

Klaus Iohannis anuntase cu cateva ore inainte de semnarea decretului ca va lua o decizie rapida referitor la propunerea PSD pentru acest post crucial in vederea preluarii presedintiei UE de catre Romania la 1 ianuarie.

"Parca acum cateva saptamani se facea mare tam-tam cu remanierea guvernamentala. Au lasat-o mai moale si se face remaniere cu taraita, unul cate unul e convins sa plece si inlocuit cu cineva propus de partid.

Se pare ca voi primi doua propuneri, dintre care una va fi analizata foarte repede, ma voi stradui sa dau un raspuns rapid, ministrul delegat pentru Afaceri Euroepene.

Totusi, ne pregatim sa preluam presedintia Consiliului UE si nu avem un ministru. Nu stiu de ce a demisionat, nici nu a dat explicatii foarte clare, cert e ca nu avem ministru in ajunul presedintiei.

Propunerea mi se pare una pe care o voi citi intr-o nota pozitiva. Cu domnul Ciamba am mai lucrat, e un bun expert in afaceri europene, e foarte important sa dau repede o rezolutie pe aceasta propunere ca sa ne miscam repede", a spus Iohannis.

Amintim ca Biroul Politic National al PSD a votat marti noile propuneri de ministri: Ecaterina Andronescu la Ministerul Educatiei, iar George Ciamba pentru functia de ministru delegat pentru Afaceri Europene.

MCV si rezolutie devastatoare

Toate acestea au loc in contextul in care Comisia Europeana a publicat azi un raport MCV devastator pentru Romania, iar in plenul Parlamentului European s-a votat o rezolutie in care sunt condamnate modificarile din Justitie din tara noastra, dar si masurile represive din 10 august.

In aceste conditii exceptionale, Romania ar urma sa preia presedintia UE de la 1 ianuarie.

Citeste mai multe despre evolutiile de azi legate de Justitia din Romania si reactiile din tara:

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Finlanda presedintie UE Romania , #Uniunea Europeana