Finlanda: Centristul Juha Sipila a fost investit premier

Joi, 28 Mai 2015, ora 19:45
1941 citiri
Finlanda: Centristul Juha Sipila a fost investit premier
Foto: Wikipedia

Parlamentul finlandez a aprobat joi investirea lui Juha Sipila in functia de prim-ministru, la o zi dupa ce acesta a prezentat programul de guvernare al coalitiei de trei partide pe care o conduce.

Juha Sipila a fost investit cu 128 de voturi pentru si 62 impotriva, sapte deputati fiind absenti.

Lui Sipila i s-a incredintat misiunea de a forma noul guvern in urma alegerilor de la 19 aprilie, in care partidul sau liberal cu radacini agrariene a obtinut 49 de mandate din totalul de 200, devenind principala forta in parlament.

In coalitia de centru-dreapta, care detine 124 de mandate, au mai intrat Partidul Coalitiei Nationale (conservator) si Adevaratii Finlandezi (eurosceptic).

Presedintele acestei formatiuni, Timo Soini, a fost desemnat miercuri ministru al afacerilor externe si europene, in timp ce fostul premier, Alexander Stubb, va fi ministru de finante.

Viitorul guvern va aplica reduceri semnificative ale cheltuielilor din sanatate, ale programelor de ajutoare sociale si asistenta externa, dar va majora pensiile mici, a declarat proaspatul prim-ministru, anuntand si investitii pentru revigorarea economiei tarii. Economia Finlandei s-a contractat cu circa trei procente in ultimii patru ani, pentru 2015 fiind prognozata o crestere de 0,5%.

Partidul Adevaratii Finlandezi va avea patru ministri in viitorul cabinet, la Externe, Justitie, Aparare, Sanatate si Afaceri Sociale. Jari Lindstrom, viitorul ministru al justitiei, a clarificat intre timp afirmatiile facute intr-un interviu din 2011 in care se declara in favoarea pedepsei capitale. Lindstrom a afirmat ca ar putea "avea in vedere" aceasta pedeapsa in anumite circumstante, citand "genul de situatie in care persoanele cele mai apropiate si mai dragi mie, de pilda nepoteii mei, ar fi victimele a ceva".

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Finlanda coalitie guvernare, #Finlanda premier , #tari Europa