Dupa ce s-a intalnit cu omul lui Putin, Maia Sandu promite relatii bune cu Rusia

Marti, 25 Iunie 2019, ora 11:04
6136 citiri
Dupa ce s-a intalnit cu omul lui Putin, Maia Sandu promite relatii bune cu Rusia
Foto: Arhvia Facebook/ Maia Sandu

Guvernul de la Chisinau va promova o politica externa previzibila bazata pe obiectivul integrarii europene si implementarea Acordului de asociere la UE, dezvoltand in acelasi timp relatii reciproc avantajoase cu Federatia Rusa, a declarat, luni, premierul moldovean Maia Sandu, in cadrul intalnirii cu vicepremierul rus Dmitri Kozak, reprezentantul special al lui Vladimir Putin.

In acest context, Sandu a spus ca prioritatea guvernului moldovean la etapa actuala este "democratizarea tarii si asigurarea functionalitatii institutiilor statului in interesul cetatenilor", informeaza agentia de presa Moldpres, citand Directia Comunicare si Protocol a Guvernului.

Cu aceasta ocazie, Maia Sandu si Dmitri Kozak au subliniat necesitatea relansarii comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare economica, inclusiv in vederea eliminarii tarifelor vamale pentru 14 categorii de produse, introduse in 2014 (anul semnarii Acordului de asociere) si a rezolvarii problemelor legate de transporturi.

Partile si-au exprimat disponibilitatea de a relansa un dialog politic constructiv, bazat pe respect reciproc fata de interesele nationale.

Maia Sandu a subliniat ca nu exista incompatibilitati dintre Zona de liber schimb aprofundata si cuprinzatoare UE-Republica Moldova si zona de comert liber din cadrul CSI.

Cat priveste regiunea transnistreana, Maia Sandu a atras atentia asupra necesitatii de a se sista schemele ilegale de comert care dauneaza tuturor statelor din vecinatate, dar si asupra necesitatii de a se asigura transparenta si previzibilitatea in aprovizionarea regiunii cu gaze naturale.

Vicepremierul Kozak, care s-a aflat luni intr-o vizita de lucru la Chisinau, a declarat presei, dupa discutia cu premierul moldovean, ca relatiile moldo-ruse pot fi considerate dezghetate, potrivit postului de radio Europa Libera.

Mai multe media, intre care Radio Chisinau si Deschide.md, au apreciat intalnirea dintre Maia Sandu si Dmitri Kozak drept "un dialog pragmatic avand la baza interesul national al Republicii Moldova".

Intr-o conferinta de presa dupa intrevederea cu presedintele Igor Dodon, vicepremierul Dmitri Kozak a declarat ca "fosta guvernare, in frunte cu (liderul democratilor) Vlad Plahotniuc, s-ar face vinovata de deteriorarea relatiilor intre cele doua state", informeaza Ziarul National din Chisinau.

El i-a felicitat pe moldoveni, in special pe reprezentantii Partidului Socialistilor si pe cei ai Blocului ACUM, cu ocazia "rezolvarii crizei politice".

"Va felicit cu ocazia rezolvarii crizei politice. A fost un pericol real de destabilizare a situatiei. Ma bucur ca PSRM si ACUM au dat dovada de inteligenta si au facut o coalitie de guvernare. Noi suntem interesati de relatii reciproc avantajoase in domeniile economic, umanitar. Barierele la export vor fi inlaturate", a promis Kozak.

Unii observatori de la Chisinau, intre care editorialistul de la Ziarul National, Nicolae Negru, subliniasera anterior ca inrautatirea relatiilor cu Rusia dateaza dinaintea venirii la putere a "democratilor lui Plahotniuc".

De fapt, potrivit acestora, deteriorarea relatiilor moldo-ruse a inceput imediat dupa ce presedintele comunist Vladimir Voronin a respins Memorandumul Kozak de federalizare a Republicii Moldova in 2003.

Ulterior, Moscova a instituit embargouri in serie si taxe vamale la importurile din Republica Moldova dupa ce Chisinaul a semnat in 2014 Acordul de asociere cu UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Maia Sandu Moldova relatii UE Rusia , #Moldova
Comentarii
Poza Vintage
Vintage
rank 5
Nu exista comentarii postate de utilizatori.