Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
A   A   A

Comisia Europeana da Romania in judecata din cauza drepturilor de autor

Comisia Europeana da Romania in judecata din cauza drepturilor de autor
Foto: Arhiva Facebook/European Commission
Comisia Europeana a anuntat ca va da in judecata statul roman din cauza faptului ca nu a notificat Uniunea Europeana privind transpunerea integrala in legislatie a normelor UE referitoare la gestiunea colectiva a drepturilor de autor, a drepturilor conexe si acordarea de licente multiteritoriale. Aceeasi problema a fost semnalata si in Bulgaria, Spania si Luxemburg.

Comisia solicita Curtii de Justitie a UE sa impuna sanctiuni financiare celor patru tari. Astfel, Romania ar trebui sa plateasca putin peste 42.000 euro/zi, Bulgaria - 19.000 euro/zi, Luxemburg - 13.000 euro/zi, iar Spania - 124.000 euro/zi. Procedurile privind sanctionarea au inceput inca din mai 2016.

Intr-un alt caz privind neindeplinirea obligatiilor de catre Romania, Comisia a decis sa trimita o scrisoare privind intarzierea in implementarea sistemului de gestiune colectiva obligatorie a operelor muzicale.
Comisia a considerat atunci ca dreptul roman nu respecta dispozitiile directivei in ceea ce priveste armonizarea anumitor aspecte referitoare la drepturile de autor si la drepturile conexe in cadrul societatii informationale si al Directivei privind gestiunea colectiva a drepturilor de autor.

Directiva privind drpturile de autor are ca scop imbunatatirea modului in care sunt gestionate toate organizatiile de gestiune colectiva, prin stabilirea unor standarde comune de guvernanta, transparenta si gestiune financiara. Directiva reprezinta o componenta esentiala a legislatiei privind drepturile de autor in Europa.

Citeste si:
UE va conditiona banii de respectarea statului de drept. Ce rol va avea Comisia de la Venetia si cum ar fi afectata Romania
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Joi, 07 Decembrie 2017, ora 14:23

 Articol citit de 1856 ori

Citeste si: