Un partid a pledat, in premiera, in SUA pentru unirea Republicii Moldova cu Romania. Cu ce rezultate? Interviu

Duminica, 07 August 2016, ora 16:16
17196 citiri
Un partid a pledat, in premiera, in SUA pentru unirea Republicii Moldova cu Romania. Cu ce rezultate? Interviu
Foto: blog Ana Gutu

Doi lideri de partid din Republica Moldova au pledat, in premiera, la Washington pentru unirea cu Romania, sustinand ca aceasta este calea pentru rezolvarea crizei financiare si politice din tara, dar si pentru asigurarea stabilitatii si securitatii in regiune.

Este vorba despre Ana Gutu, presedintele partidului unionist "Dreapta", si de vicepresedintele Dorin Dusciac, care au avut mai multe intalniri oficiale pe acest subiect, inclusiv la Departamentul de Stat al SUA. Acolo li s-a promis ca raportul referitor la discutiile purtate va fi pus pe masa asistentului secretarului de stat, Victoria Nuland, dupa cum se arata intr-un comunicat postat pe blog de Ana Gutu.

De asemenea, cei doi politicieni de la Chisinau au demarat infiintarea de grupuri de sustinatori ai unirii la New York, Washington si Chicago, dar si la Toronto, in Canada.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, prof. dr. Ana Gutu ofera mai multe detalii despre discutiile purtate in Statele Unite, vorbeste despre situatia politica de la Chisinau si trage un semnal de alarma cu privire la evolutiile din Transnistria.

Cu cine v-ati intalnit in Statele Unite si ce subiecte principale au fost abordate? De ce spuneti ca aceasta vizita a reprezentat "o premiera"?

Vizita pe care am intreprins-o in SUA se inscrie in strategia de comunicare a partidului unionist "Dreapta", si anume sensibilizarea pe dimensiunea internationala a decidentilor politici in problema unirii Republicii Moldova cu Romania. Dupa doua turnee efectuate prin capitalele europene a venit si momentul sa traversam Atlanticul.

Vizita am pregatit-o noi insine, fara agentii de lobby, care sunt foarte costisitoare. Un simplu click si cateva e-mailuri ne-au permis sa obtinem intrevederi la Departamentul de Stat al SUA, la Atlantic Council, la cabinetele unor importanti senatori si congressmeni americani, la sediile centrale NDI (National Democratic Institute) si IRI (International Republican Institute).

Dupa cum am mentionat in comunicatul de presa, subiectul principal abordat in discutiile cu reprezentantii acestor institutii a fost cel al unirii ca unica posibilitate de a asigura o calitate a vietii decenta pentru cetatenii ramasi dupa exodul masiv al populatiei din teritoriul RM, dar si ca o rezolvare a problemei instabilitatii politice si securitatii din regiune, in contextul evenimentelor recente: razboiul Rusiei de agresiune impotriva Ucrainei, ascensiunea unei Turcii autoritariste.

Premiera a constat in insusi subiectul abordat - unirea celor doua state romanesti. Ne-a confirmat LaJune Barnes, desk officer pentru Republica Moldova de la Departamentul de Stat: suntem primul partid politic din RM care a venit la Departamentul de Stat al SUA si a abordat problematica unirii cu Romania.

Concret, ce s-a discutat despre unificare si cu cine? Si care au fost pozitiile exprimate, atat de dvs, cat si de partea americana?

Am fost ascultati cu mare interes. La Atlantic Council s-a organizat o masa rotunda privata pe subiectul vizitei noastre. Am adus argumente plauzibile in favoarea sustinerii dezideratului unirii, am adus detalii referitoare la evolutiile politice din RM, la criza financiara si politica, ce nu se mai termina.

Americanii, fiind oameni pragamatici, au dorit sa auda raspunsuri la toate intrebarile: ce facem cu Transnistria, cate procente din populatie sustin unirea in RM si Romania etc. Noi am punctat ca partidul unionist Dreapta isi propune sa atinga dezideratul unirii pe cai exclusiv democratice si pasnice, sporind masa critica de cetateni care isi doresc unirea cu Romania si realizand acest scop prin votarea in parlamentul RM a unei declaratii politice de unire cu Romania.

La IRI si NDI am solicitat sprijinirea unor sondaje credibile dedicate exclusiv temei unirii RM cu Romania, deoarece pana in prezent niciun sondaj nu contine decat o singura intrebare, si anume: "Daca duminica viitoare va fi organizat un referendum pentru unirea RM cu Romania, cum ati vota?".

Un alt subiect mentionat in comunicatul de presa a fost "contracararea propagandei ruse in RM". Ce anume s-a discutat pe aceasta tema?

Am avut discutii cu membrii cabinetului senatorului Christopher Murphy, autorul unui proiect de rezolutie pentru combaterea propagandei ruse. Daca in toamna acest proiect va fi votat in Senatul SUA, sansele de a combate acest flagel cresc simtitor.

Poate va aparea si vointa politica in RM de a lupta mai incisiv impotriva propagandei ruse.

Romania a fost mentionata in discutiile purtate in Statele Unite?

Am fost intrebati cu regularitate care este ponderea optiunilor unioniste in Romania. Am raspuns ca aceste cifre variaza intre 70 si 80 procente. Am mentionat, de asemenea, ca daca in parlamentul RM se voteaza o Declaratie de unire cu Romania, la doar doua ore dupa va urma un vot similar si in parlamentul Romaniei.

Ce evolutii sunt in Transnistria? Care este situatia actuala si ce schimbari ati sesizat in ultima vreme? Incotro se indreapta lucrurile?

Evolutiile de ultima ora in stanga separatista a Nistrului nu sunt tocmai imbucuratoare. Pe de o parte, pauperizarea celor 11% din teritoriul constitutional al RM continua, pe de alta parte asistam, cu regret, la o retragere continua a Chisinaului oficial in fata Rusiei, care mai nou, e sprijinita de Germania, aceasta detinand presedintia OSCE prin rotatie.

In conformitate cu ultimul protocol de intentii semnat la Berlin in iunie, Ministerul Educatiei din RM a purces la apostilarea (recunoasterea) diplomelor de studii superioare, iar curand si placutele de inmatriculare a autovehiculelor din stanga Nistrului vor avea unda verde.

Cu tot dinadinsul Germania vrea sa obtina titlul de campion in negocierile 5+2, care, de fapt, inseamna pentru noi transnistrizarea Republicii Moldova.

Cum evolueaza lucrurile pe scena politica de la Chisinau?

In RM vom avea alegeri prezidentiale la 30 octombrie, toata lumea e prinsa cu aceasta cursa, dar si capcana, deoarece cetatenii practic au fost impinsi sa uite de furtul miliardului si s-au lansat in politicianism pentru campania prezidentiala. Guvernul pare sa fie sprijinit de o majoritate parlamentara stabila, chiar daca aceasta este contestata de cetateni.

Unii mari corupti au fost arestati si judecati, altii se afla fie in arest preventiv, fie in arest la domiciliu. Aceste masuri insa nu restituie miliardul furat, care va fi pus pe umerii cetatenilor, conform unui proiect de lege, ce va fi votat, probabil, dupa prezidentiale.

Pentru membrii partidului unionist "Dreapta" este important ca aceste alegeri prezidentiale sa contina pentru prima data in istoria scurta a RM (de 25 de ani) componenta unionista, al carei purtator sa fie unul sau mai multi candidati la prezidentiale.

Candidatul sau candidatii unionisti trebuie sa mearga in campanie cu un discurs clar, explicit unionist, fara a-l dizolva in alte optiuni doctrinare sau geopolitice.

Citeste despre pozitiile sustinute in ultimii ani de Ana Gutu:

AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
#partid Dreapta unire vizita SUA, #Ana Gutu partid Dreapta Moldova, #unire Romania Moldova SUA , #Moldova