Romania are printre cele mai mari costuri de finantare dintre statele din regiune

Marti, 13 Februarie 2018, ora 12:27
3007 citiri
Romania are printre cele mai mari costuri de finantare dintre statele din regiune
Foto: Arhiva Ziare.com

Costurile de finantare ale Romaniei si Ungariei au crescut, in vreme ce ale altor tari central europene au ramas stabile, in ultima saptamana - cu mentiunea ca Romania are, oricum, randamente duble fata de Ungaria.

Perspectivele pentru Bucuresti se anunta, insa, si mai defavorabile.

In Romania, "ratele de dobanda s-au consolidat pe scadentele medii si lungi pe piata titlurilor de stat. Curbele de randament au ajuns la 4,525% la scadenta de 10 ani", potrivit unei note a Bancii Transilvania (BT), emisa luni.

Perspectiva randamentelor romanesti este mai putin favorabila decat a celor maghiare: cele romanesti ar putea creste pana la 5,4% la sfarsitul anului, iar randamentele maghiare ar putea scadea de la 2,55 - 2,6%, in prezent, pana la 2% inca din acest trimestru, nivel care s-ar putea mentine pana in decembrie, potrivit estimarilor Erste Group Research (EGR).

Randamentele la scadentele pe termen scurt au ramas aproape constante "sub influenta unui surplus semnificativ de lichiditate in piata", spun analistii EGR, intr-un raport emis luni.

Licitatiile Ministerului de Finante roman de saptamana trecuta pe piata primara au dat semnale "amestecate": cereri din piata "modeste" la licitatia de luni pentru obligatiuni cu scadenta in 2022 si "emisiuni sub obiective, dar cu un interes puternic al investitorilor la licitatia de joi pentru obligatiuni cu scadenta in 2024", considera analistii EGR.

Statul a atras 45 milioane de lei prin emisiunea de titluri scadente in aprilie 2024 la un cost mediu anual de 4,35%, la o recenta licitatie suplimentara, aminteste o nota a BT.

"Este greu sa se discearna cat de mult din aceasta crestere pe curba (a randamentelor) a fost rezultatul corectiei pe pietele globale de actiuni si cat de mult a fost din cauza unor factori interni, precum puseul de crestere a inflatiei si riscurile legate de contul curent si de deficitele bugetare", mai arata raportul EGR.

Citeste mai multe despre Romania - cele mai mari costuri de finantare din statele ECE: perspective de crestere si accentuare a vulnerabilitatii pe Curs de Guvernare.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Romania costuri finantare, #Ungaria Romania costuri finantare ECE , #Romania UE