R. Moldova: Sedinta cu imbranceli pe problema Transnistriei. Se cere capul ministrului Apararii

Joi, 20 Iunie 2013, ora 20:24
3102 citiri
R. Moldova: Sedinta cu imbranceli pe problema Transnistriei. Se cere capul ministrului Apararii

Parlamentul de la Chisinau s-a reunit, joi, cu usile inchise, pentru a discuta problema transnistreana, dupa apropbarea legii privind "Frontiera de stat a Transnistriei". La sedinta asista si presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Sedinta a inceput sub auspicii nefaste, dupa ce doua fractiuni parlamentare au cerut demisia ministrului Apararii, Vitalie Marinuta, ce declarase ca Republica Moldova este pregatita pentru un razboi cu regiunea separatista.

Moldova versus Rusia. Jocul de-a razboiul in Transnistria Interviu

Mai mult, la un moment dat, comunistii din Parlament au incercat sa introduca presa in sala de sedinte. Mark Tkachiuk, Grigore Petrenco si Vladimir Voronin au deschis usa la sala de sedinte si au impins jurnalistii inauntru. Cativa politisti si deputatul liberal Valeriu Saharneanu au oprit accesul presei. Saharneanu a indemnat jurnalistii sa nu se lase provocati de comunisti, potrivit Publika.

Decizia Tiraspolului de a institui aceasta lege, ce extinde teritoriul controlat de Tiraspol in mai multe localitati moldovene, a provocat ingrijorare nu numai in Moldova. Ambasada SUA la Chisinau, OSCE, au reactionat facand apel la calm, scrie Unimedia.

Deputatii liberali, condusi de Mihai Ghimpu, si cei comunisti, au cerut, joi dimineata, demisia ministrului Apararii, Vitalie Marinuta. PL si PCRM sustin ca Marinuta ar fi incalcat Constitutia Republicii Moldova si statul sau, declarand ca armata nationala este gata "sa riposteze in cazul unui eventual atac al separatistilor".

Marinuta declarase, intr-un interviu pentru agentia de presa RGN, ca Moldova nu trebuie sa se panicheze in privinta unui potential conflict militar, intrucat autoritatile secesioniste nu sunt pregatite pentru un conflict militar si nici Rusiei nu i s-ar permite suplinirea contingentului armat in regiunea transnistreana.

Intrebat care sunt capacitatile de aparare ale armatei, Vitalie Marinuta a spus ca aceasta este gata sa riposteze in cazul unui eventual atac al separatistilor.

Propunerea de a organiza audieri parlamentare pe chestiunea transnistreana a venit din partea deputatului neafilat Mihai Godea, membru al Comisiei parlamentare de securitate, aparare si ordine publica. Parlamentarul a propus ca sedinta speciala sa aiba loc cu usile inchise.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Moldova scandal parlament Transnistria, #criza Transnistria , #Moldova