Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
A   A   A
Igor Dodon e in slujba Rusiei si nu respecta Constitutia. Unionismul nu poate fi interzis prin lege - Interviu
Sambata, 02 Septembrie 2017, ora 08:50
Declaratiile ofensatoare ale presedintelui Igor Dodon la adresa unionistilor din Republica Moldova arata ca se teme de ei, spune Ana Gutu, prim-vicepresedinte al Partidului Unitatii Nationale, in...
03.09.2017, 22:40 -MiscareaTehnocrata :DDC 0373 / Republica Moldova, Romania, coruptia si contextul politic
In ce priveste sustinerea lui Traian Basescu pe scena politica din Republica Moldova, ar trebui sa se inteleaga si dincolo de Prut ca, din punct de vedere politic, Traian Basescu nu prea mai are viitor. Singurul lui atu politic in Romania, in momentul de fata, este discursul pro-unionist, faptul ca are in Miscarea Populara citiva basarabeni si faptul ca votantii basarabeni nu prea cunosc de pe scena politica romaneasca o alta persoana care i-ar putea reprezenta. Acesta este si motivul pentru care unii oameni politici din Republica Moldova au ales sa-l sustina pe Basescu.

Aceasta situatie trebuie sa se schimbe, nu atit pentru ideea de unionism in sine, ci pentru faptul ca Basescu nu mai reprezinta un actor politic important in Romania. Ce trebuie sa se inteleaga in Republica Moldova este ca persoanele care au probleme cu justitia, nu au ce sa mai caute in politica, fie ei din Republica Moldova sau Romania. Este nevoie de curatarea scenei politice de corupti. In Romania, populatia s-a distantat de Traian Basescu ca urmare a faptului ca Basescu COMBATE lupta aniticoruptie (pe care chiar el a sustinut-o anterior). Aceleasi motive sint valabile si pentru basarabeni. Daca in Republica Moldova, populatia nu-i mai suporta pe coruptii locali, de ce i-ar accepta pe cei care au probleme de coruptie in Romania ?

In ce priveste celelalte partide din Romania, acestea nu sint anti-unioniste, ci rezervate in atitudine, fiind cunoscut contextul politic complicat. Prin urmare perceptia pe care o are populatia din Republica Moldova in ce priveste aceste partide, trebuie sa tina cont de acest aspect. O mai buna cunoastere a problematicii politice din ambele tari ar fi utila, problemele fiind de tipologii similare in multe cazuri.

In momentul de fata, trebuie inteles in ambele tari, ca principala problema care trebuie rezolvata este coruptia. Lupta impotriva coruptiei trebuie sa fie in prim plan.

In ambele tari problemele economice si politice sint mari si toata atentia ar trebui sa se concentreze asupra rezolvarii acestor probleme. Abordarile conflictuale trebuie descurajate si combatute. TOATE/ORICARE etniile/etnie... din Republica Moldova sau Romania trebuie sa dea o mina de ajutor in lupta impotriva coruptiei, pentru ca, coruptia, este un flagel care dauneaza in mod extrem ambelor societati.

Probleme cu partide sau persoane care actioneaza impotriva interesului national/public si impotriva constitutiei avem in ambele tari si aceste probleme trebuie rezolvate in primul rind.

Relatiile dintre Romania si Republica Moldova, trebuie gestionate strict de catre cele doua tari, fara a fi insa ignorate interesele statelor care au interese in regiune, in scopul de a fi mentinuta stabilitatea regionala.
02.09.2017, 16:46 -abecedar :Ha! Dodon face ce poate sa primeasca pensie KGB dupa ce iese din
politica. Nu trebuie lasat sa-si faca de cap... probabil va fugi la Moscova sub protectorat dupa ce-si face lucrarea marsava pt seful lui Putin.
02.09.2017, 13:10 -razvanus :cele doua tari surori
Daca nu vor fi alegeri in doua tururi, partidul socialistilor rusesc va fi pe primul loc si va avea peste 60 din 101 parlamentari. Uniunea Europeana poate acorda sume de bani pentru constructia de drumuri, cai ferate, poduri intre cele doua tari. Procentul unionistilor este insuficient (25-30%).
Versiuni: mobil / Web
Contact  |  Ajutor
Termeni si conditii  |  Cookie
 
^
A   A   A
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor