Igor Dodon e in slujba Rusiei si nu respecta Constitutia. Unionismul nu poate fi interzis prin lege - Interviu

Sambata, 02 Septembrie 2017, ora 08:50
8063 citiri
Igor Dodon e in slujba Rusiei si nu respecta Constitutia. Unionismul nu poate fi interzis prin lege - Interviu
Foto: Facebook / Ana Gutu

Declaratiile ofensatoare ale presedintelui Igor Dodon la adresa unionistilor din Republica Moldova arata ca se teme de ei, spune Ana Gutu, prim-vicepresedinte al Partidului Unitatii Nationale, in opinia careia presedintele Dodon a incalcat de mai multe ori Constitutia, putand fi supus unui "impeachment de toata frumusetea".

Reactia vine dupa ce presedintele R. Moldova a declarat ca vrea unionismul interzis prin lege pentru ca "cine sustine unirea cu Romania e tradator, dusman".

Intr-un interviu acordat Ziare.com, prof.dr. Ana Gutu spune ca unionismul nu poate fi interzis prin lege dincolo de Prut, explica ce ar trebui sa se intample pentru ca Unirea sa se produca si sa fie acceptata de comunitatea internationala si puncteaza cele "trei actiuni economice care constituie cheia succesului pentru a lichida frontiera intre frati".

Doctor in filologie romanica, Ana Gutu este deputatul care a obtinut la Curtea Constitutionala inlocuirea "limbii moldovenesti" cu limba romana si totodata liderul de partid care a pledat la Washington in favoarea Unirii.

In calitate de prim-vicepresedinte al unui partid unionist, ce raspuns ii dati presedintelui Igor Dodon, care i-a numit tradatori pe unionisti?

Igor Dodon este produsul trecutului nostru sovietic, care, doreste sa perpetueze politica de deznationalizare, fiind in serviciul unui alt stat - Rusia, sfidand bunul simt si facand sluj in fata lui Putin, prin injosirea propriului popor si renegarea radacinilor sale nationale romanesti.

Declaratiile ofensatoare la adresa unionistilor demonstreaza o data in plus ca cei de-alde Dodon se tem de unonisti, si, mai cu seama, intuiesc inevitabilul - Unirea Republicii Moldova cu Romania. De aici decurge agresivitatea si limbajul suburban al lui Dodon.

Dar, acesta nu poate interzice prin lege unionismul, deoarece Unirea Republicii Moldova cu Romania este consfintita in Declaratia de Independenta a Republicii Moldova, care face corp comun cu Constitutia, iar Dodon a jurat cu mana pe ea.

De fapt, Dodon nu respecta Constitutia, ea nu exista pentru el. Toate actiunile sale de pana acum au mers la "cosul" de incalcari ale Constitutiei, destul de plinut pentru un impeachment de toata frumusetea.

Cati lideri de marca si cate partide din R.Moldova sustin la ora actuala unirea cu Romania? Ce mai arata sondajele cu privire la curentul unionist?

Trebuie sa mentionam ca unionismul ia amploare si este imbratisat de mai multe entitati politice din Republica Moldova. Voi numi Partidul Unitatii Nationale (cu fosta denumire "Dreapta", fondat in 2015 de subsemnata si un grup de unionisti), Partidul Liberal (actualmente reprezentat in Parlamentul Republicii Moldova, dar macinat de scindari interne) si Partidul National-Liberal.

Ar fi bine ca aceste trei entitati sa gaseasca limba comuna pentru a face fata impreuna alegerilor parlamentare din 2018, in vederea accederii in Parlament a unui grup parlamentar unionist puternic. Acest grup parlamentar unionist va avea o misiune clara - sa contribuie plenar la realizarea Unirii Republici Moldova cu Romania, asumandu-si deschis, punctual si responsabil acest deziderat.

Sondajele de ultima ora arata ca numarul unionistilor este in crestere, inclusiv din contul "pro-europenilor dezamagiti". Ba mai mult, optiunea unionista a devenit populara si printre minoritatile nationale: o parte din rusi, ucraineni, gagauzi, bulgari - inteleg foarte bine ca Unirea Republicii Moldova cu Romania le va aduce doar beneficii.

Procentul unionistilor se ridica la 23-25%, iar unele sondaje, incluzand si unionistii "oportunisti economici", dau cifra de 35-40%.

In alegerile parlamentare din 2018 va fi nevoie de o coagulare serioasa a optiunilor unioniste, iar aceasta coagulare poate fi realizata in jurul unui lider unionist carismatic, popular printre romanii din Republica Moldova. Acest lider este Traian Basescu - politicianul cel mai popular printre cetatenii de aici (dupa Putin, din pacate, conform sondajelor). Mai mult, Traian Basescu va absorbi voturile cetatenilor, care nu neaparat sunt unionisti declarati. La alegerile parlamentare din Romania PMP in frunte cu Traian Basescu a acumulat in Republica Moldova peste 60% de voturi, este o cifra impresionanta.

Contam pe faptul ca Partidul Unitatii Nationale, in frunte cu Traian Basescu, va deveni forta motrice a unionistilor in alegerile parlamentare care vor avea loc in Republica Moldova in 2018.

Zilele trecute, Partidul Actiune si Solidaritate a depus o plangere penala pe numele presedintelui Dodon, acuzandu-l ca este "vasalul lui Putin". Dvs credeti ca Igor Dodon poate fi acuzat ca si-a tradat tara?

Personal, cred ca Dodon a depasit demult linia rosie, prin incurajarea separatismului (discurs public agresiv cu sustinerea "eroilor" actiunilor militare rusesti impotriva Republicii Moldova din 1992), semnarea aderarii Republicii Moldova in calitate de observator la Uniunea Vamala (fara a consulta parlamentul si guvernul) s.a.

Dar, depinde de organele judiciare cum vor trata aceste actiuni si daca vor fi abile in a porni o ancheta penala impotriva lui Dodon. Spun anume abile, caci abilitate sunt.

Ce alte schimbari legislative grave au fost sau sunt pe cale sa fie introduse in legatura cu limba romana sau cu materia predata in scoli, de exemplu?

Intentiile lui Dodon de a interzice unionismul, de a introduce disciplina Istoria Moldovei in scoli sau de a ataca limba romana nu pot fi soldate cu un rezultat pozitiv pentru el, deoarece orice modificare a legilor se face in Parlament, iar actuala majoritate, oricat de blamabila ar fi ea (coruptie, traseism, interese materiale etc), nu va face asa ceva.

Dodon poate sa-si atinga scopurile sale doar avand o majoritate confortabila in Parlament, fapt care nu cred ca se va realiza in 2018. Dodon utilizeaza aceasta retorica agresiva pentru electoratul sau, mentinandu-l in zona sa, dar el este constient ca atributiile sale de moment nu-i vor permite sa indeplineasca nicio promisiune electorala.

Ce semnale aveti din partea liderilor europeni si americani cu privire la proiectul Unirii? Centenarul ar fi un bun prilej pentru ca unionistii sa castige adepti? Daca da, cum?

In 2016, fiind in fruntea partidului unionist Dreapta, am intreprins vizite in institutiile europene si nord-americane, am pus in discutie problema Unirii Republicii Moldova cu Romania, inclusiv pentru prima data la Departamentul de Stat al SUA.

Ni s-a dat foarte clar de inteles ca Unirea celor doua state romanesti depinde in exclusivitate de ele - deci, in momentul in care Unirea se voteaza in Parlamentul de la Chisinau, sunt sigura ca, in timp de o ora - maxim doua, ea se voteaza in ambele camere ale Parlamentului Romaniei. Iar institutiile internationale vor lua act de acest fapt implinit.

Centenarul Unirii trebuie sa devina nu doar o suita de evenimente culturale, ci si politice, dar mai ales - economice. Prezenta Romaniei in Republica Moldova ia amploare - sute de milioane de euro, non-rambursabili, au fost investiti in institutii scolare, teatre, camine culturale etc, dar, mai este loc pentru mai bine.

Mi-as dori ca in 2018 sa demareze constructia autostrazii Chisinau-Bucuresti, sau a unor linii de tren rapid Chisinau-Bucuresti, Chisinau-Timisoara, Chisinau-Cluj. Sa fie finalizata si lansata interconexiunea energetica (gaze naturale, energie electrica). Spatiul informational romanesc sa treaca Prutul - generos si neconditionat! Sunt trei actiuni economice, care constituie cheia succesului pentru a lichida frontiera intre frati.

Asa sa ne ajute Dumnezeu, sa punem umarul cu totii la marea opera a Unirii Neamului Romanesc!

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Ana Gutu Unire Romania Moldova, #Dodon unionism interzis lege , #Moldova