Cum sa pierzi o jumatate de miliard de dolari si 3 milioane de romani

Autor: Petrisor Peiu - analist
Sambata, 09 Noiembrie 2019, ora 21:12
22529 citiri

до свида́ния, Кишинёв! La Chisinau au cazut mastile: socialistii declarat pro-rusi au castigat alegerile pentru Chisinau dupa 11 ani de mandate ale romanului Dorin Chirtoaca si 2 ani furati din mandatele acestuia de catre procurorii lui Plahotniuc. Cea mai mare cetate romaneasca de peste Prut se afla sub puterea lui Dodon. Andrei Nastase este prima victima a pactului dintre blocul ACUM si Igor Dodon. Maia Sandu se vede urmatoarea victima si se cere demisa de socialisti pentru a se muta in strada, la proteste. Moscova a triumfat, iar "pro-europenii" asteapta in zadar un semn de la Berlin sau Bruxelles. Romania mai e aici?

Imi amintesc anul 1999: eram intr-o criza profunda, avusesem de platit o datorie externa uriasa in anul anterior (8% din PIB!), de neimaginat pentru Europa, iar minerii tocmai incheiasera un mars spre Bucuresti. Cu toate acestea, cand am ajuns la Chisinau am vazut ce insemna cu adevarat criza: la piata puteai cumpara 10 oua dand la schimb un sutien sau o pereche de ciorapi, iar aerul era incredibil de curat, toate fabricile fiind inchise, aerul conditionat nu functiona nici macar in hotelul fost "al partidului"; Republica Moldova nu mai putea sa cumpere electricitate (oricum nu producea decat o cantitate ridicol de mica), nemaiavand bani.

Statul Republica Moldova era incapabil sa isi sustina propria existenta, atat din ratiuni obiective (lipsa oricaror resurse economice interne), cat si subiective (esecul in serie al politicienilor de toate culorile). Incapacitatea de a se auto-guverna a devenit dureros de vizibila in perioada guvernului Ion Sturza (februarie-noiembrie 1999), cand Republica Moldova nu putea sa isi asigure alimentarea cu energie electrica.

Atunci, Romania a demarat prima mare operatiune de asistenta nerambursabila dincolo de Prut si a livrat energie gratis pe teritoriul republicii in valoare de 27 milioane de dolari SUA (la preturile de astazi, acea energie electrica ar fi valorat aproximativ 100 de milioane de euro). In loc sa manifeste pragmatism si viziune, guvernul de la Bucuresti a preferat sa asculte prostiile indrugate de echipa de la Cotroceni a lui Emil Constantinescu, cel care se numea pe sine cu mandrie "prietenul lui Piotr Lucinschi" (presedintele de atunci al republicii de peste Prut).

Pragmatismul si viziunea, pe care Bucurestiul nu le-a avut atunci, l-ar fi indemnat sa preia la schimb actiunile companiei Tirex Petrol, societatea petroliera republicana. Doar pentru atmosfera, sa notam ca atunci Romania era abia al treilea partener comercial al Republicii Moldova, dupa Rusia si Ucraina, cu cote modeste de aproximativ 10 procente din import, respectiv din export. Cine erau cei care garantau romanilor preluarea Tirex: nimeni altul decat premierul Sturza azi, prosper om de afaceri din Romania si vice-premierul Mitea Diacov, autorul partidului care l-a propulsat pe oligarhul Plahotniuc (viitorul premier Vlad Filat era atunci responsabil cu... privatizarea!). (Sursa: AICI).

Iata comunicatul de atunci, pentru aducere aminte(Sursa: AICI):

"Autoritatile moldovene s-au angajat sa rezolve, in scurt timp, toate aspectele de ordin legislativ si politic pe care le presupune privatizarea societatii Tirex Petrol, pentru ca preluarea acesteia de catre Societatea Romana de Petrol sa se poata realiza, informeaza un comunicat al Societatii Nationale a Petrolului Petrom.

Conducerea Societatii Nationale a Petrolului si a grupului Tofan, societate care va cumpara, alaturi de SNP, pachetul majoritar de actiuni al societatii Tirex Petrol din Republica Moldova, s-au intilnit, joi, la Chisinau cu primul ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, cu presedintele Parlamentului, Dumitru Diacov si cu seful Departamentului Privatizarii, Alexandru Olenic.

Modul de preluare de catre Romania a pachetului majoritar de actiuni ale Tirex Petrol in contul datoriei Republicii Moldova pentru livrarile de energie electrica a fost stabilit printr-o lege speciala, adoptata de parlamentul Republicii in aceasta vara.

Compania de distributie a produselor petroliere datoreaza CONEL 16 milioane de dolari pentru energia electrica consumata. In urma semnarii contractului de achizitie a Tirex, datoriile acestei societati fata de CONEL se vor compensa prin intermediul companiei de electricitate si al SNP Petrom.

Societatea Romana de Petrol - consortiul privat romanesc care va achizitiona pachetul majoritar de actiuni al Tirex Petrol - este formata din SNP Petrom - actionar majoritar si firmele Tofan Group, Franciza Petrom, Petroserv Bucuresti".

Dar, ce sa vezi, promisiunile duetului Sturza-Diacov n-au valorat prea mult, astfel incat compania germana Mabanaft a "castigat" licitatia pentru privatizarea fostului monopol de pe piata produselor petroliere din Republica Moldova Tirex Petrol.

"Compania germana a oferit 500.000 dolari pentru pachetul de 82% de actiuni detinute de stat si s-a angajat sa investeasca in infrastructura companiei alte circa cinci milioane de dolari. Mabanaft a fost singura companie interesata de aceasta privatizare. Guvernul moldovean a simulat incercarea de a ceda Romaniei pachetul majoritar de actiuni al societatii Tirex Petrol in contul datoriilor pentru energia electrica livrata Republicii Moldova. Astfel, desi in 1999, un consortiu de firme romanesti, intre care si SNP Petrom, a negociat cu oficialitatile moldovenesti preluarea societatii Tirex Petrol in contul datoriilor pentru energia electrica furnizata de CONEL. Compania a fost evaluata de expertii moldoveni la 15-20 milioane de dolari. Auditul efectuat de o companie romaneasca a evaluat compania la trei milioane de dolari. Dupa tratative de peste un an, tranzactia a esuat, datoriile fiind apoi preluate de stat". (Sursa: AICI).

La Chisinau, era deja guvernul lui Dumitru Braghis, iar datoria catre Romania nu avea sa mai fie platita niciodata. Ba chiar, in anii urmatori, Guvernul Nastase ofera extinderea acesteia si furnizeaza din nou, gratis, energie electrica catre Republica Moldova, in situatia in care aceasta nu avea nicio alta sursa de furnizare a energiei electrice.

La Chisinau se instaurase regimul militianului Voronin, ales presedinte in 2001. Valoarea totala a exporturilor de electricitate din Romania peste Prut, neplatite niciodata de catre partea moldoveneasca, avea sa ajunga la aproape 80 de milioane de dolari, echivalentul de astazi a 300 milioane de euro! Aceasta energie electrica a salvat existenta fizica a peste 3 milioane de moldoveni in trei ierni cumplite; aceasta energie a fost livrata gratis de catre Bucuresti, desi atunci Romania era o tara extrem de saraca, care nu atingea nici macar 20% din media Uniunii Europene, o tara care era atunci in afara NATO si UE, o tara care in 1998 a fost la un pas de intrarea in incapacitate de plata. Toate misiunile FMI, ale Uniunii Europene si ale Bancii Mondiale reprosau atunci guvernului roman acele livrari de energie...

Pentru recapitulare: in contul energiei livrate, in valoare de 27 milioane de dolari, Romania a primit dreptul de a asista cum o firma oarecare a cumparat cu doar 500.000 dolari compania care trebuia oferita de Chisinau in schimbul energiei livrate in clipele de restriste de atunci!

Platita cu nici mai mult nici mai putin decat o treime din veniturile bugetului, administratia publica romaneasca a produs multi experti in tehnici desavarsite si originale de tocat bani, cum ar fi plantarea de miliarde de panselute in orase cu sute de strazi neasfaltate sau zidirea a trei straturi succesive de borduri in orase fara parcari si fara metrou. Aceasta administratie, nascuta si crescuta in cultul dosarului cu sina, ignoranta si aroganta deopotriva, s-a intrecut pe sine in modul dezastruos in care, de 30 de ani, distruge aproape sistematic una dintre cele mai bogate tari ale Europei.

Dar parca nicaieri nu a esuat mai lamentabil administratia noastra decat in politica fata de Basarabia. Exact in locul in care aveam mai multa nevoie de un succes, exact acolo am esuat cel mai vizibil. Dupa 20 de ani de prioritati ale tuturor guvernelor, dupa 20 de ani de poduri de flori sau de megawati, dupa nenumarate comisii si comitete, dupa jumatate de miliard de dolari cheltuiti pentru sprijinirea Chisinaului, am reusit sa mentinem nestirbita influenta si puterea Rusiei acolo, am reusit sa facem Romania sa fie privita la Chisinau precum orice alta tara, desi este principalul finantator extern al Republicii Moldova.

Romania a livrat gratis energie in Republica Moldova in valoare cam de 80 de milioane de dolari, a pus pe masa gratis Chisinaului o suma nerambursabila de 100 de milioane de euro pentru proiecte ale guvernantilor moldoveni, Romania ofera anual 5.000 de burse pentru elevii si studentii din stanga Prutului, Romania a reparat 1.000 de gradinite si a livrat 100 de microbuze in Republica Moldova.

In 2015 a aparut creditul de 150 milioane euro, cu dobanda foarte mica si mai ales fara conditii referitoare la progresul democratic intern. Ba chiar, transa a doua a acestui credit s-a acordat cu sase luni inainte de termen pentru a permite guvernului de la Chisinau sa deruleze un acord de imprumut cu Fondul Monetar International (27 februarie 2017). Sa nu uitam, totusi, esenta sacrificiului pe care Romania il face pentru asigurarea supravietuirii nerecunoscatorilor guvernanti de la Chisinau: noi ne imprumutam la dobanzi de 4% anual pentru a da un credit cu dobanda cam de 1,5% Republicii Moldova! Ba mai riscam si deteriorarea ratingului de tara pentru asemenea practici neadmise in comunitatea internationala. Bomboana pe coliva este, insa, lipsa oricarui demers autentic al Bucurestiului privind rambursarea de catre Chisinau a creditului, precum si lipsa oricaror conditionalitati tehnice, lucru nemaiintalnit in analele finantelor mondiale...

Vreti un indicator global al esecului nostru la Chisinau? Iata-l: evolutia rezultatelor la alegeri.

1998:

Sursa: AICI

Comunistii (devotati legaturilor cu Rusia) au strans 40 de mandate, blocul BECDM (Conventia Democrata a lui Mircea Snegur) 26 de mandate, blocul BEpMDP (partidul fostului agent KGB din ambasada URSS de la Bucuresti, Dimitar Diacov) 24 de mandate si Partidul Fortelor Democratice (al unionistului Valeriu Matei) a luat doar 11 mandate. Daca tinem cont si de faptul ca aproape jumatate din parlamentarii alesi pe lista lui Snegur veneau de la PPCD-ul lui Iurie Rosca, putem spune ca in Parlamentul de la Chisinau in 1998 au fost alesi cam 20 de unionisti. Toti acesti 20 se considerau fii Romaniei, se numeau romani si cereau public infaptuirea Unirii. Comunistii erau visceral anti-romani, iar oamenii lui Diacov si ai lui Snegur erau cam ce numim astazi statalisti/moldovenisti, adica isi doreau transformarea Republicii Moldova intr-un stat total independent, rupt de Romania si "neutru".

La alegerile din 2001, comunistii lui Voronin obtin 71 din cele 101 mandate de parlamentar, iar unionistii lui Iurie Rosca abia prind 11 locuri in parlament.

Sursa: AICI

In 2005, comunistii iau 56 de mandate din 101, PPCD-ul lui Rosca tot 11 mandate, iar struto-camila Blocul Electoral Moldova Democratica (in care erau amestecati batranul kgb-ist Diacov, Serafim Urechean, Serebrian si lupul tanar Vladimir Filat cu unionisti precum Vitalia Pavlicenco) 34 de mandate. Nu gresim daca spunem ca aproape 20 de parlamentari erau romani si se mandreau cu asta.

Sursa: AICI

In 2009, comunistii scad sub 50 de mandate (48), iar Partidul Liberal, declarat unionist, condus de catre Mihai Ghimpu, devine al treilea partid cu 15 mandate de parlamentar:

Sursa: AICI

In 2010, comunistii coboara la doar 42 de mandate, dar si liberalii lui Ghimpu (sabotati de Basescu insusi) se duc la 12, depasiti fiind de monstrul in devenire PLDM (al satrapului arghirofil Vladimir Filat) cu 32 de mandate si de PDM, partidul cedat de venerabilul kgb-ist Diacov mai tinerilor Plahotniuc si Marian Lupu (15 mandate).

Sursa: AICI

In 2014, socialistii lui Dodon si comunistii lui Voronin iau in total 46 de mandate (25 +21), PLDM revine la un numar de 23 de mandate, iar Plahotniuc isi trimite in Parlament 19 oameni. Unionistii de la PL primesc 13 locuri.

Sursa: AICI

La ultimele alegeri, in 2019, socialistii se aleg cu 35 de mandate, partidul lui Ilan Shor (la fel de pro-rus si anti-roman precum socialistii), cu 7 mandate, Plahotniuc obtine 30 de mandate, iar gruparea "pro-europeana" ACUM 26 de mandate. Unionistii dispar ca grup politic din Parlament, probabil 3 dintre deputatii alesi in cadrul ACUM fiind recunoscuti ca unionisti.

Tragand linie, sa ne uitam de unde am plecat si unde am ajuns: daca in 1998 erau 40 de parlamentari pro-rusi si 20 de unionisti, restul fiind preocupati exclusiv de propria bunastare, astazi, in 2019, am ajuns la 42 de pro-rusi declarati plus 3 independenti si inca 3 de-ai lui Plahotniuc care ar manca romani pe paine, 2-3 unionisti si doua grupuri masive fara identitate nationala si care fug literalmente de cate ori ii intrebi ce limba vorbesc, asa-numitii "pro-europeni"... Si asta ne-a costat jumatate de miliard de dolari, plus nenumarate umilinte (Voronin ne-a refuzat propunerea de ambasador, Filat i-a organizat o ambuscada atasatului nostru de aparare, securistii de la Chisinau l-au filmat in momente intime pe consilierul economic al ambasadei noastre etc.). Ati numi asta un succes? Parca nu.

Daca Republica Moldova ar fi emis obligatiuni listate la bursa, nimeni in afara Romaniei nu ar fi cumparat acele obligatiuni si nimeni nu a facut-o. Noi am cumparat cam toata transa. Bonus, am oferit si 1 milion de cetatenii, permitandu-le catorva sute de mii de basarabeni sa lucreze, astfel, legal in Vest si sa trimita acasa peste 1 miliard de dolari anual pentru echilibrarea deficitului de cont curent nefinantabil al micii republici.

Marea problema a noastra, insa, este aceea ca altii au procedat exact invers fata de noi: au preluat, pe bani putini, activele productive de la Chisinau; rusii, ca la ei ne referim, au preluat, de exemplu, MoldovaGaz si Aeroportul, precum si nenumarate "monopoluri" comerciale si detin primele trei televiziuni ca audienta.

Acest tip de analiza nu este nou, il fac de mult, impreuna cu profesorul Dan Dungaciu. Ba chiar am propus, impreuna, constituirea unui fond specializat, Fondul Moldova, care sa faca achizitii de active in republica: companii de utilitati, de telecomunicatii, de energie, am propus finantarea unei centrale electrice pe gaze la Chisinau care sa consume gazele care vor fi aduse pe conducta Iasi-Chisinau. Politicienii au zambit superior si au continuat sa faca ce stiau ei mai bine, sa ofere banii, fara nicio conditionalitate, guvernelor de la Chisinau.

Rezultatul: in Parlament nu mai exista partide unioniste, primarul ales de 3 ori al Chisinaului, Dorin Chirtoaca, a fost arestat, intr-o cauza inventata de catre Plahotniuc, o zi dupa ce oligarhul primea banii promisi de la Bucuresti, primaria Chisinau a fost cucerita de socialistii pro-rusi, iar gruparea Maia Sandu-Andrei Nastase a ajuns cu spatele la zid, fiind pusa in situatia de a forta ruperea pactului incheiat cu Dodon. In acest timp, Seful Serviciului de Informatii si Securitate (SIS) de la Chisinau, Alexandr Esaulenco, a plecat din nou la Moscova pentru a se intalni cu oficiali din conducerea serviciilor speciale rusesti (Sursa: AICI).

Si-uite asa am pierdut jumatate de miliard de dolari si 3 milioane de romani pe care i-am cedat lui Igor Dodon. Politica de finantare neconditionata a Chisinaului a fost un esec, politica de intretinere a unei iluzii (aderarea la UE a Republicii Moldova) a fost un esec, politica de abandonare a politicienilor unionisti in favoarea celor anti-geopolitica si a-identitari a fost un esec. Si ce solutie credeti ca vor gasi politicienii nostri? Sa dam mai multi bani guvernului de la Chisinau, evident. Sa ii rugam frumos sa ne lase sa le dublam stipendiile, eventual...

до свида́ния, Кишинёв!

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Situația candidatului Cătălin Cîrstoiu se complică pe zi ce trece, iar PSD și PNL par că s-au spălat pe mâini în ceea ce îl privește. Recent, Marcel Ciolacu a declarat că medicul...
#rezultate alegeri Republica Moldova, #relatii Romania Moldova, #unionisti Moldova, #investitii Moldova , #Moldova