Cetateni fara cetatenie: Povestile incredibile ale miilor de romani aflati la mana ministrului Justitiei

Vineri, 19 Mai 2017, ora 19:05
32940 citiri
Cetateni fara cetatenie: Povestile incredibile ale miilor de romani aflati la mana ministrului Justitiei
Foto: Arhiva Ziare.com

Peste 10.000 de tineri basarabeni cu acte romanesti obtinute legal in perioada in care erau minori au ramas fara cetatenia romana dupa ce au implinit 18 ani, iar autoritatile de la Bucuresti refuza sa le reinnoiasca documentele din cauza unui articol de lege ambiguu. Cazurile sunt dramatice si cu toate acestea ministrul Justitiei, Tudorel Toader, care ar putea rezolva rapid problema, amana luarea unei decizii.

"E vorba despre tineri basarabeni care au acte romanesti - certificate de nastere, buletin de identitate, pasaport - pe care le-au obtinut in vremea cand erau minori. Au CNP romanesc, cum avem si noi, pentru ca parintii au redobandit cetatenia romana. Doar ca, odata ce au devenit majori, cand le expira actele si se duc sa le reinnoiasca (pasaportul, buletinul) li se spune 'Nu, voi nu sunteti cetateni romani si nu putem sa va eliberam actele'", a explicat pentru Ziare.com George Simion, liderul Platformei unioniste Actiunea 2012.

Toate necazurile au inceput in 2015. "Pana in 2015, Legea cetateniei a fost interpretata intr-un fel, iar dupa aceea altfel. Articolul se refera la acordul parintilor ca minorii sa aiba si ei cetatenie romana", a punctat acesta.

Problema a aparut cand la art. 11 al Legii cetateniei s-a adaugat un alineat care in loc sa ajute a incurcat si mai mult lucrurile, dand nastere la interpretari.

Prin urmare, tinerii care au acum nevoie de reinnoirea actelor sunt pasati de la o institutie la alta.

"Cei de la Pasapoarte ii intreaba pe cei de la Cetatenie: 'Apare un ordin de cetatenie pe numele acestui cetatean?' Raspunsul e nu. Sigur ca nu apare pentru ca ei erau minori la timpul respectiv!

E vorba despre o lege care poate fi interpretata in doua moduri si pe acest fundal au loc o multime de drame. Sunt oameni blocati prin Italia, Spania, nu mai au acte cu care sa vina acasa. Pe masura ce tot mai multi copii devin majori, cazurile devin din ce in ce mai multe", ne-a mai declarat George Simion.

Intr-adevar, pe site-ul Actiunea 2012 s-au strans mii de sesizari cu situatii de familie si de viata incredibile.

De asemenea, cine citeste macar o parte din povestile de viata publicate pe Grupul de Facebook special creat "Cetatenia inapoi" poate trage concluzia ca suntem in fata unor incalcari ale drepturilor omului.

Vieti distruse de birocratia si nepasarea autoritatilor de la Bucuresti

Cazul Anisoarei Popovici este unul dintre cele mai elocvente. A dobandit cetatenie cand era copil, in baza cetateniei tatalui, iar in 2011 a inceput studiile universitare la Milano, cu pasaport romanesc.

"In 2016, vara, am vrut sa imi reinnoiesc pasaportul. Am asteptat 3 luni, destul de mult, si mi-a venit raspuns ca NU sunt cetatean roman. Mi s-a spus ca documentele mi-au fost eliberate eronat si tot ce am acumulat in 5 ani prezentandu-ma ca cetatean roman am pierdut. De exemplu, obtinusem chiar si cartea de identitate italiana in care scrie ca sunt cetatean roman.

Am pierdut slujba pentru ca banca era englezo-japoneza si mi-au spus ca nu pot lua la lucru extracomunitari. 'Du-te acasa, rezolva-ti problema si te asteptam inapoi'. Mi-au dat 6 luni. Dar totul s-a intins mai mult, sunt deja 7-8 luni, si nu mai pot sa revin acolo. A fost angajata o alta persoana, am pierdut serviciul, am pierdut tot.

Am incercat foarte multe, de exemplu sa obtin viza cu pasaportul moldovenesc, dar la ambasada Italiei mi s-a spus ca figurez ca cetatean roman si nu pot avea viza ca cetatean moldovean. Nu am mai putut sa aplic la cetatenia italiana. (...) Am venit in R. Moldova pentru ca imi expira pasaportul in 2 saptamani, am incercat sa fac cat mai multe posibil, nu am reusit", a povestit Anisoara intr-o editie a emisiunii "Sfatul tarii" din luna februarie a acestui an.

Anisoara, care este unul dintre administratorii grupului de Facebook "Cetatenia inapoi!", acuza oficialii de la Bucuresti ca nu rezolva problema pentru ca ei cred ca "sunt prea putini oameni afectati si nu este o tema interesanta pentru ei".

Dar cum sa spui ca "ti-am dat documente eronat"? se intreaba ea.

"Sunt oameni care si-au luat credite, care sunt casatoriti si au certificat de casatorie. Isi pierd creditul, isi pot pierde diploma de studii la final de facultate. Sunt cazuri in care familia se dezbina pentru ca unul dintre parinti trebuie sa revina acasa, in alt caz mama are problema ca nu isi poate reinnoi pasaportul, are un copil mic si nu i-a facut certificat de nastere decat romnanesc, iar daca mama nu mai e romanca, nici copilul nu e cetatean", a explicat Anisoara.

In aceeasi emisiune, Ioan Macaria a povestit ca unei prietene aflate in aceasta situatie i s-a spus ca "cea mai simpla solutie ar fi sa renunte la certificatul de nastere obtinut legal (e o aberatie, da!) prin judecata, ceea ce implica si bani, si timp, ca apoi sa aplice din nou la cetatenia romana".

Ziare.com le-a solicitat celor de la Actiunea 2012 informatii despre alte cazuri grave, circa 250 fiind cu adevarat dramatice.

De exemplu, un cetatean roman din Marea Britanie, cu certificat de nastere si certificat de casatorie in care scrie ca este roman, s-a vazut nevoit sa abandoneze totul. "Este o situtie tare absurda, am lasat in UK casa, munca, sotia munca de asemenea, copilul gradinita, samd... Foarte rau este si ceia ca feciorul meu de 4 anisori detine si el 'cetatenia' deoarece a obtinut-o in baza mea. Odata ce-i expira pasaportul lui, se primeste ca-i expira si lui cetatenia", s-a plans acesta.

O alta tanara a semnalat faptul ca invata la Oradea, pasaportul romanesc i-a expirat, nu si-l poate reinnoi, nu isi poate face nici buletin provizoriu si nici permis de sedere, asa ca se teme pentru finalizarea studiilor.

Si astfel de cazuri sunt o multime, impresionante, disperate, raspandite in mai multe tari din Europa.

Ce s-ar putea face?

Cea mai buna solutie ar fi o ordonanta de urgenta care sa statueze cetatenii care detin acte romanesti ca fiind cetateni romani, ei acum fiind majori, iar solicitarea lor insemnand accceptarea de facto a cetateniei romane, spun cei de la Actiunea 2012.

In plus, George Simion ne-a explicat ca s-a incercat rezolvarea problemei inca de anul trecut, cand situatia nu era exploziva ca acum, cand numarul celor afectati a trecut de 10.000.

"Am facut un memoriu, o scrisoare deschisa catre premierul Ciolos, dar au venit alegerile si in R.Moldova si in Romania. Ni s-a spus ca mai sunt doar doua luni de mandat, nu se mai poate rezolva nimic.

Apoi, am lasat mai intai parlamentarii noi, dornici de munca, sa se ocupe de problema asta - Matei Dobrovie (USR) si Constantin Codreanu (PMP) - dar din pacate constatam ca nu s-a rezolvat nimic si ca nici noua Putere nu vrea sa faca nimic in directia rezolvarii problemei. Dupa estimarile organizatiei noastre e vorba de peste 10.000 de oameni care sunt afectati.

Ori Directia de Pasapoarte sa interpreteze cum interpreta inainte de 2015, cand nu erau probleme, ori sa se dea o ordonanta de urgenta care sa clarifice lucrurile. Asta am cerut si de la Guvernul Ciolos, asta cerem si de la Guvernul Grindeanu. Am tot sperat ca dl ministru al Justitiei, Tudorel Toader, sa inteleaga ce se intampla, dar din ce reactii am vazut in presa se pare ca nu a inteles.

Parlamentarii pentru R. Moldova nu au nicio putere, ei fiind din Opozitie. La fel, la Autoritatea pentru Cetatenie presedinte este Andrei Tinu, care ne-a spus ca nu poate rezolva nimic. Din noiembrie ni s-a tot spus de la Ministerul Justitiei ca se cunoaste problema si se lucreaza la un act normativ, dar suntem in luna mai si actul normativ nu a mai aparut si nici nu sunt semne. El trebuie dat in regim de urgenta.

Noi am asteptat noul guvern sa se instaleze, acum e cazul sa ne asculte. Daca nu, vom iesi in strada pentru ca sunt mii de oameni intr-o situatie dramatica, absurda, li se cere sa depuna iar acte pentru redobandirea cetateniei. Bunicii lor au pierdut cetatenia in 1945, parintii lor si-au reobtinut-o si au obtinut-o si pentru copii, iar acestora li se cere sa si-o reredobandeasca?!", ne-a spus George Simion.

O alta solutie ar fi ca sa se intenteze actiuni in instanta pe contenctios administrativ, dar care dintre tinerii basarabeni ramasi fara cetatenia romana are timp si bani pentru asa ceva?

De asemenea, daca problema poate fi rezolvata simplu si rapid prin ordonanta de urgenta, modificarea legii s-ar putea face in Parlament, dar ar putea fi tergiversata ani de zile.

"Ministerul Justitiei ar trebui sa inainteze o OUG, iar solutia ar fi adaugarea unui cuvant in alin 5 din art 9 - cuvantul Recunoasterea", a declarat Ioan Macaria in emisiunea "Sfatul tarii".

La randul ei, Oxana Greadcenco, un alt administrator al grupului "Cetatenia inapoi!", a avansat si o alta solutie.

"Fac si eu parte din aceasta categorie de victime, am un pasaport valabil pana in 2020. Suna tragic si comic, dar mai sunt cetatean roman inca 3 ani si ceva. A doua cale ar fi sa mergem in instanta, individual sau comun. Doar un proces rasunator, in care cateva sute de cetateni isi dau statul in judecata, ar putea forta autoritatile sa rezolve problema. (...)

2 ani am tot facut drumuri Chisinau, Bucuresti, Suceava pentru a-mi face toate actele. Eu am obtinut cetatenia odata cu mama, cand aveam 9 ani. La 20 de ani mi-am perfectat toate actele, a fost un proces umilitor, lung, greu, dar eu chiar simt romaneste si vreau sa am cetatenia romaneasca pentru toata viata. Ar fi absurd sa mi se ia!", a spus Oxana cu ochii in lacrimi.

Ce va face Ministrul Justitiei?

In data de 19 aprilie, presedintele Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii, deputatul Constantin Codreanu, a discutat pe aceasta tema cu Ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

Ministrul a sustinut atunci ca cea mai buna varianta ar fi solutionarea in instanta prin solicitarea de catre magistrat a unei hotarari prealabile din partea Inaltei Curti de Casatie si Justitie in vederea unei interpretari a textului legislativ, conform stiripesurse.ro.

"Nu sunt de acord cu solutia pe care Ministrul Justitiei a exprimat-o in cadrul intrevederii avute, anume de clarificare in instanta a unui text legislativ defectuos. Nu doresc sa perpetuez ideea ca modul corect de dobandire sau redobandire a cetateniei este prin chemarea in judecata a statului roman. Din contra, trebuie sa amplificam sentimentul de apartenenta al romanilor de pretutindeni la tara mama. Voi ramane la varianta unui proiect de lege care sa permita acoperirea tuturor situatiilor anterioare si rezolvarea urgenta a cazurilor actuale, estimate la cateva zeci de mii", a replicat deputatul Constantin Codreanu.

Conform sursei citate, la finalul intrevederii ministrul Justitei a promis ca va initia o propunere de modificare si completare a legii nr. 21/1991 a cetateniei romane, dar acest lucru nu s-a intamplat pana in acest moment.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#cetatenie tineri moldoveni majori, #dosarul Cetatenia Inapoi Moldova , #Moldova